Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Full uniform. Older Paris leverer uniformer til stjernerestauranter. Her er den marineblå skjorten Tobia, den beige skjorten Pina og forklærne Lucie og Hans.

Full uniform. Older Paris leverer uniformer til stjernerestauranter. Her er den marineblå skjorten Tobia, den beige skjorten Pina og forklærne Lucie og Hans.

De kler opp staben på noen av verdens beste restauranter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det dansk-italienske merket Older Paris har spesialisert seg på avantgardistisk arbeidstøy.

Kelnerne på den nyåpnede restauranten Rudo i det ikoniske varehuset Illum i København beveger seg effektivt gjennom det travle lokalet. Uniformene er mørkeblå, med klare referanser til fransk og italiensk arbeidstøy fra 1950-tallet.

– Jeg får stor glede av å gå i dialog med restauranter, og jeg liker når folk gir plass til å leke og samtidig vet hva de vil ha. I Rudos tilfelle var det en meget klar idé om at de ville arbeide med apotekerjakken, sier Morten Thuesen i merket Older Paris, som har designet arbeidsuniformene på restauranten.

– Gjennom researchen vår fant vi mange inspirasjonskilder, blant annet en sydafrikansk apotekerjakke, som denne uniformen er basert på.

Fakta: Older Paris

Klesmerke grunnlagt av Morten Thuesen og Letizia Caramia.

Leverer arbeidstøy til noen av verdens beste restauranter.

Kunstnerisk opplevelse

Older Paris består av Thuesen og hans kjæreste og partner, italienske Letizia Caramia. De har bakgrunn fra motehus som Isabelle Marant, Alexander McQueen og Damir Doma – før de landet på å lage estetisk tilfredsstillende og funksjonelt arbeidstøy. Older Paris' første store oppdragsgiver var stjernerestauranten Nomas lillesøster, 108 i København.

– Vi bruker enormt mye tid på å spise ute, og det er der jeg finner noen av de mest kunstneriske opplevelsene jeg har hatt. Så vi ville finne ut av hvordan vi kunne forene de to. Det ble til det Older Paris er i dag, forklarer Thuesen.

Thuesen og Caramia henter særlig inspirasjon fra møbeldesign og arkitektur, fra samspillet mellom estetikk og funksjon.

– Vi har akkurat sittet og tegnet et forkle til en restaurant hvor stroppen rundt nakken er inspirert av en fotskammel designet av Kaare Klint. Han har tegnet en slags skammel hvor foldebindene liksom har en «propell». Jeg liker godt når kelnere av og til kommer gående med forklærne sine og stroppen er vridd feil vei, og man vil rette på den, sier Thuesen.

– Det er en idé som også er inspirert av Massimo Botturas rett fra restauranten Osteria Francescana, sitronterten som ble mistet på gulvet. At man skal se at det er gjort med hensikt, men at det er basert på en «feil».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.