Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Barna hadde allerede en is innabords. Hvordan skulle dette ende?

Tekst
Foto

Barna serverte komplimenter og velbehagslyder over fiskepinnene. Kolonihagen leverte den overlegent mest barnevennlige menyen til nå.

Vi hadde hørt om venner og naboer som hver uke slet seg gjennom en og en halv times skrubbing og oppkutting av Kolonihagens økologiske grønnsaker med et nedslående sluttresultat: barna deres ville ikke ha maten. Frem med kjøttbolleposen!

Fakta: Kolonihagen

Har levert økologiske grønnsaker og råvarer hjem til folk – samt til restauranter – i ti år. Har butikk, bakeri, bryggeri og restaurant i Oslo, men startet først med matkasser i 2012.

Leverer til Oslo og Akershus.

Overraskelsen var derfor hyggelig da vi fikk originalkassen til 859 kroner og kunne se i oppskriftskatalogen at ukens retter var tomatsuppe, hjemmelagde fiskepinner og tacos. Favorittrettene til henholdsvis Agnes (4), Nils (4) og Aksel (10).

I motsetning til konkurrentene kommer også Kolonihagens mat i en sjarmerende trekasse med returmulighet, muligens et litt jålete symbol på deres jord til bord-filosofi: gulrøttene er liksom bare dratt rett opp av jorden og slengt i trekassen. Et trist salathode overlevde dog knapt den første dagen. Men for første gang på en stund gledet vi oss til å kokkelere.

Dag 1. Tomatsuppe for voksne

Det var en av disse dagene da Oslo var varmere enn Roma. De minste var ikke vennlig innstilt til bordsetting etter å ha blitt båret motvillige inn fra plaskebassenget – allerede med en is innabords. Hvordan skulle dette ende?

Tomatsuppen hadde chili, løk, tørket timian og oregano i basen. En pose med salcicciafarse skulle bare klemmes i små boller rett i pannen for gjennomsteking.

Suppen ble i sterkeste laget for de to minste, selv om chilien var begrenset en smule. De åt imidlertid av det gode brødet fra Kolonihagens bakeri på Lilleborg, og spiste av eggene - som mor i huset Ida mente hun kunne kjenne var ferske. De voksne syntes suppen var spicy og smakfull – fusjonen mellom pølse og kjøttboller funket bra – og en kunne da ikke klandre Kolonihagen for at barna foretrakk Toro med makaroni?

Dag 2. Alenefar med fiskepinner

Mor skulle rett på sommerfest. Mormor måtte hente i barnehagen – for å hjelpe undertegnede med å få til å rekke lage hjemmelagde fiskepinner (inklusiv bespisning) på en drøy time.

Torskefilet ble skåret i passe biter, og dyppet i mel, egg og brødkrumme før steking. Tilbehøret besto av revne gulrøtter, agurk, erter og litt finhakket ramsløk – samt poteter og rørosrømme.

40 minutter senere spiste samtlige barn med en voldsom appetitt, og serverte komplimenter og velbehagslyder om hverandre til en stadig mer rørt kokk, som der og da bestemte seg for at også neste gang det ble servert fiskepinner her i huset skulle de være hjemmelagde. Men da skulle grønnsaker med erter byttes ut mot en ertepuré.

Dag 3. Taco med syltet rødløk

Litt fredag midt i uken, sto det i oppskriftskatalogen, hvis layout - på koselig vis - sendte tankene til åttitallets kokebøker. Det var klart for taco med kjøttdeig fra gressforede kuer på Horgen gård på Romerike.

En kollega hadde sagt «husk å sylte rødløken – det tar tre minutter, men det er verdt det!»

Det viste seg at hun hadde rett. No brainer-retten falt i smak som kveldsmiddag for husets tre eldste, og både krydder, salsa, mais og rømme hadde høyere kvalitet og smakskombinasjoner enn den generiske norske tacosen vi litt pinlig ofte falt ned på.

Kolonihagens miks av retter var – i hvert fall på oppskriftspapiret - innertier for vår familie. Alle matkasselevrandører ønsker «å inspirere». Det et utslitt og misbrukt ord – men akkurat denne uken - og faktisk med den mest konforme menyen så langt - følte undertegnede seg smått inspirert. I det minste skulle Frionors livslange hegemoni heretter utfordres oftere.

Prisen var heller ikke noe særlig å klage på. Kolonihagen var rett og slett den beste matkassen til nå.

Oppskrifter: *****

Ingredienser: ****

Maten: *****

Tid: ****

Kostnad: ****

Sum: 22

Anders Kemp er journalist i Dagens Næringsliv. Hver uke anmelder han og familien matkasser for Smak: Les alle familien Kemps anmeldelser her

Se på DNtv: Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.