Jonas Lundgren gir deg oppskriften på god fast food

Tekst
Sunn og god. Sopptaco er én av Jonas Lundgrens fast food-favoritter. Se oppskrift lenger ned i saken

Sunn og god. Sopptaco er én av Jonas Lundgrens fast food-favoritter. Se oppskrift lenger ned i saken

Hjemmelaget hurtigmat kan være svinaktig godt. Jonas Lundgren lager helgemat som ikke gir dårlig samvittighet og trøblete mage.

Treningsmat 5: Nyttig fast food
I D2s matserie lager den svenske mesterkokken Jonas Lundgren sunn og smakfull treningsmat.

Fakta:

Jonas Lundgren
Svensk kokk født 1978, Stockholm.
Har blant annet arbeidet på topprestaurantene French Laundry (California), Pierre Gagnaire (Paris), The Square (London) og tre år som kjøkkensjef på Bagatelle (Oslo).
Sølv i Bocuse d’Or i 2009
Har trent siden femårsalderen, og deltatt flere ganger i den svenske Luciapokalen, svensk kroppsbyggerkonkurranse.
Nett jonas-lundgren.se

– Hamburger er jo blant verdens mest geniale retter, sier Jonas Lundgren.

Det fordringsløse konseptet med stekt kjøtt mellom to skiver brød er likevel blitt så mishandlet av hurtigmatkjedenes skamløse tolkninger at ord som revolusjon raskt dukker opp når kokker bytter ut sukkerbrød og knallharde kjøttpucker med sunnere mer velsmakende alternativer.

Kjapt og sunt. For Jonas Lundgren er hamburgeren blant kjøkkenbenkens smarteste 
              oppfinnelser, og en energipakke som bygger opp kroppen etter hardkjøret på treningen

Kjapt og sunt. For Jonas Lundgren er hamburgeren blant kjøkkenbenkens smarteste oppfinnelser, og en energipakke som bygger opp kroppen etter hardkjøret på treningen

– Jeg bruker malt høyrygg av okse og grovt hamburgerbrød. Jeg kaller den hold kjeften-burger, sier Lundgren og legger en gul cheddar-kappe over kjøttskorpen.

– Jeg holder kjeft og tygger meg gjennom saftig kjøtt og krispe grønnsaker.

Gjenreisingen av hurtigmatens dårlige rykte kommer i kjølvannet av en generasjon kokker som vil tilbake til det enkle og ekte. Fast food har gått fra angerfulle utskeielser til høyt aktet kvalitetsmat med millioner av «likes».

På kjøkkenet hjemme hos Lundgren er det høy temperatur.

– Sopp er perfekt som substitutt for kjøttdeig, sier han mens tortilladeigen kjevles ut.

Smakene i Lundgrens mat er rene og tydelige – også i hurtigmaten. Her er ingen fete sauser eller ukjennelige krydder.

– Fast food er sunt, og sinnssykt godt så lenge du lager alt selv og med gode råvarer. Denne kommer du til å imponere med neste gang familien kommer til tacoparty, garanterer Lundgren.

Ved siden av putrer en liten kasserolle med hjemmelaget chilisaus.

– Fres fersk tomat, chili og hvitløk. Tilsett litt vann og kok ned. Perfekt til sopptacoen, sier Lundgren.

-
+

Sopptaco

  • 3 dlhvetemel eller maismel
  • 0.5 tsbakepulver
  • 0.5 tssalt
  • 1.5 dlvann
  • 2 ssolivenolje
  • 200 gpiggsopp
  • 200 gtraktkantarell
  • 0.5 løk
  • 1 hvitløksbåt
  • 1 dlferskost
  • 0.5 dlmelk
  • 20 gfersk timian
  • 1 sitron
  • lagret ost
  • salt og pepper

Slik gjør du

Blande alle tørre ingredienser til deigen og rør inn vann og olje. Kna deigen godt og kjevle ut tynne små sirkler. Bland ferskost med melk til en kremet konsistens, smaksett med timian, sitronsaft, salt og pepper. Stek soppen i olje og tilsett løk og hvitløk mot slutten. Stek tortillalefsene raskt i panne på middels høy varme. Topp den stekte lefsen med ferskostkremen. Legg på den stekte soppen og topp med revet ost.

-
+

Hold-kjeften-burgere

  • 800 gfarse av okse høyrygg
  • 1 egg
  • 4 skiver lett cheddarost
  • 4 fullkorn hamburgerbrød
  • 1 tomat
  • 1 gul løk
  • 4 salatblader
  • ketchup
  • sylteagurk
  • salt og pepper

Slik gjør du

Bland kjøtt, egg, salt og pepper godt og form deretter fire burgere. Stek i grillpanne, eller helst på kullgrill. To–tre minutter på hver side slik at den fremdeles har en lett rød kjerne. Legg ost på kjøttet slik at det smelter. Grill brødet rask til slutt og pakk sammen burgerne med resten av ingrediensene.

-
+

Pizzadeig

  • 25 ggjær
  • 2.5 dlromtemperert vann
  • 150 gitaliensk durumhvetemel
  • 250 gfullkornsmel (grahamsmel, kamutmel, emmermel eller dinkelmel)
  • 1 tssalt

Tomatsaus

  • 1 gul løk
  • 1 hvitløksbåt
  • 1 ssextra virgin olivenolje
  • 1 boks tomater
  • 100 gsemitørkede tomater
  • havsalt og nymalt svart pepper

Pizzafyll

  • 100 gskivet mozzarella
  • 4 tomater
  • 12 skiver bresaola (italiensk lufttørket oksekjøtt)
  • 100 gsvart oliventapenade
  • 12 blader basilikum

Pizzadeig

Smuldre gjær i 0,5 dl vann til det løser seg. Bland i 2 ss durumhvetemel. La gjære under et håndkle i én time.

Bland deigen med resten av melet (som saltet er blandet i) og resten av vannet. Kna godt i kjøkkenmaskin eller med nevene til du får en blank og smidig deig. Del deigen i fire deler.

Tomatsaus

Hakk løk og hvitløk og stek i olje til den er blank og myk. Tilsett bokstomatene og 1 ts salt. La sausen putre i fem minutter. Tilsett de halvtørkede tomatene, miks sausen og smak til med salt og pepper.

Pizzafyll

Kjevle ut de fire deigene i runde, tynne bunner. Fordel tomatsausen. Fordel osten utover pizzaen. Skjær tomatene i tynne skiver og legg dem på osten.

Stek pizzaene på 230 grader i tolv minutter. Ta dem ut og fordel bresaola, tapenade og basilikum på toppen.

Kjevle ut de fire deigene i runde, tynne bunner. Fordel tomatsausen. Fordel osten utover pizzaen. Skjær tomatene i tynne skiver og legg dem på osten.

Stek pizzaene på 230 grader i tolv minutter. Ta dem ut og fordel bresaola, tapenade og basilikum på toppen.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk