Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Treningsmat: – Maten må være god

Tekst

Det er ikke tilfeldig at mange idrettsutøvere baserer et kosthold på egg, mener svenske mesterkokken Jonas Lundgren. Hans beste treningsoppskrifter får du i ny D2-serie.

Fakta:

Jonas Lundgren
Svensk kokk født 1978, Stockholm.
Har blant annet arbeidet på topprestaurantene French Laundry (California), Pierre Gagnaire (Paris), The Square (London) og tre år som kjøkkensjef på Bagatelle (Oslo).
Sølv i Bocuse d’Or i 2009
Har trent siden femårsalderen, og deltatt flere ganger i den svenske Luciapokalen, svensk kroppsbyggerkonkurranse.
Nett jonas-lundgren.se

Treningsmat 1: Egget
I D2s matserie lager den svenske mesterkokken Jonas Lundgren sunn og smakfull treningsmat.

– Hvis alle hadde trent to–tre ganger i uken, spist riktig mat og unngått dop – så hadde vi alle levd lenger og kjæresten ville blitt mer fornøyd, sier Jonas Lundgren.

Mesterkokken har bakgrunn fra blant annet topprestauranten French Laundry i California og som kjøkkensjef under Eyvind Hellstrøm på Bagatelle i Oslo, han tok sølv i Bocuse d’Or i 2009 og er også kjent fra TV 2-programmet «Norges grillmester». Lundgren har i en årrekke konkurrert i kroppsbygging, vektløfting og fitness.

Han har akkurat kommet hjem, etter å ha laget mat for broderfolket under sin sedvanlige opptreden på svensk TV4s frokost-tv. Det har vært en hektisk morgen og svetten renner nedover den solbrune pannen.

Den veltrente matambassadøren er oppriktig opptatt av hva folk putter i seg. Men like viktig er det at maten skal smake godt. Han løfter en pakke egg ut fra kjøleskapet.

– Dette er en sånn øde øy-råvare. Etter rennende vann kommer egget, sier Lundgren.

Inntil nylig drev han den populære nabolagsrestauranten Yolo i Djursholm nord for Stockholm sentrum. Her fikk han den svenske kongefamilien som stamgjester. Nå skriver han en kokebok om treningsmat som kommer ut neste år. I tillegg reiser han verden rundt og gjør ulike gjestespill.

Lundgren fikk kun noen få timer på øyet før han bråvåknet klokken 05.00. Dagens første programpost var å var å lage sunn texmex i et tv-studio i Stockholm sentrum. Musklene sulter.

– Verdens beste eggerøre, sier Lundgren.

Blikket flakker mellom cottage cheese, tørket frukt og nøtter. 

– Sa du eggerøre?

– Ja, du har aldri spist en eggerøre som metter og fyller opp energilagrene på en like effektiv måte. Bare vent.

Fakta:

Næringsinnhold i egg 12 % protein, 10 % fett, 0 % karbohydrater, 75 kcal (ett egg), 50 mg av omega-3 fettsyren DHA (ett egg)
Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten.
Egg Inneholder alle viktige vitaminer unntatt vitamin C.
Viktige mineraler som kalsium, jod, magnesium, kalium, fosfor og selen.
Antioksidanter i form av vitamin E, selen, lutein, zeaxanthin, kapsantin og betakaroten.

 

Smør og fløte

– Bloggerne viser et feil bilde av kosthold og trening, mener Lundgren.

– De viser bilde av et eple, så går de og trener som gale. Dette fører bare at folk blir forvirrede og ender med anoreksi. Bloggerne har et ansvar da de når ut til massene. Man må vise at en sunn livsstil består av treningsglede, god mat og god søvn.

Lungren mener også at forskerne presenterer resultatet kjedelig.

– Man må også fortelle hvorfor trening er mentalt sunt og motvirker depresjon. Jeg pusher på at maten må være god.

Bruker man gode råvarer så kan man spise veldig variert. Smør og fløte er ikke noe problem så lenge det er god kvalitet. Friske råvarer uten tilsetningsstoffer er poenget.

Egget er kanskje den billigste og mest effektive proteinkilden som finnes. Det er ikke tilfeldig at mange idrettsutøvere baserer et kosthold på nettopp egg. Eggehviten er nær fettfri. Men det betyr ikke man bør ta ut plommen av den grunn. Plommen inneholder nemlig en rekke viktige vitaminer og mineraler. Den inneholder dessuten mer protein per 100 gram enn eggehviten.

 

Ferskhetssjekken

Hønseegg kan ha ulike farger på skallet, ulik gulfarge på plommen og ulik størrelse. Men dette påvirker ikke næringsinnholdet. En brun høne verper brune egg, en hvit høne verper hvite. Unge høns verper mindre egg enn eldre høns. Plommens farge kan bli sterkere hvis tuppen har fått i seg spesifikke kornsorter, men heller ikke dette påvirker eggets næringsinnhold.

– Hvordan kan man se at egget er ferskt?

– Det finnes en rekke triks. Er det vanskelig å få av skallet etter at det er kokt, er det mest sannsynlig ferskt. Hvis du vil vite om egget er ferskt før du tilbereder det, kan du legge det i et glass vann. Legger det seg på bunnen, kan du banne på at det er ferskt. Hvis egget er cirka en uke gammelt, vil det stille seg loddrett i glasset. Flyter det opp til overflaten er det noen måneder gammelt, og bør dermed ikke spises.

Fakta:

175 egg (11 kg) spises i gjennomsnitt av hver nordmann i løpet av året. Det vil si cirka et halvt egg om dagen. I løpet av de fem påskedagene dobles ­dette til 1 egg om dagen.

Oppbevaring Egg tåler en uke på kjøkkenbenken, men holder best i kjøleskapet. Egg varer lenger hvis det lagres med den ­spisse enden ned.

63 gram er gjennomsnittsvekten til et egg. Plomme: 22 gram, hvite: 33 gram, skall: 8 gram

Eggskallet har titusener av små porer som det puster gjennom, og det tar også til seg smak og potensielle bakterier gjennom disse. Det kan derfor være lurt å legge eggene i en egen lukket forpakning. Men porene sørger også for at proteinbombene kan løftes til en helt ny dimensjon.

– Legg eggene sammen med fersk trøffel i et norgesglass i noen dager, og vips så har du en strålende trøffeleggerøre uten å bruke et eneste gram trøffel, forteller Lundgren og kakker forsiktig eggene til sin etterlengtede frokost.

– Du må aldri vispe egg fordi da får du inn masse luft. Når den er ferdig så ser den bra ut, men så ramler den ned og blir til en tung kake slik du får på de fleste hotellfrokoster, sier Lundgren, og rører eggene sakte sammen med smør til en glatt tekstur.

-
+

Ingredienser

 • 3 egg
 • 6 eggehviter
 • 2 sskaldt smør
 • 1 sslett crème fraîche
 • 2 dlcottage cheese
 • 1 dlristede nøtter, mandler og tørket frukt
 • 0.5 dlhakket gressløk
 • salt og pepper

Slik gjør du

Rør sammen egg og kaldt smør i en dyp panne. Varm langsomt under omrøring til en kremet konsistens. Tilsett crème fraîche, salt og pepper. Legg over i skåler, og topp med cottage cheese og ristede nøtter, mandler og tørket frukt. Avslutt med finhakket gressløk.

-
+

Ingredienser

 • 200 gspinat
 • 4 egg
 • 4 dlmatfløte
 • 2 vårløk
 • 100 gbacon
 • hvitvinseddik
 • 2 dlkrutonger
 • salt
 • pepper

Slik gjør du

Kok opp matfløte, ha i spinat og miks med stavmikser til kremet konsistens. Smak til med salt, pepper og hvitvinseddik. Stek bacon i én centimeter store biter til det blir sprøtt. Kok egg i seks og et halvt minutt, fjern skall og legg over i en skål. Hell over den varme suppen. Topp med bacon og finsnittet vårløk.

-
+

Ingredienser

 • 400 glaks
 • 4 kokte egg
 • 1 dlolje
 • 1 sseddik
 • 1 sshonning
 • 1 tssennep
 • 5 dillkvaster
 • 1 sskapers
 • 1 ssansjos
 • salt
 • pepper

Slik gjør du

Skjær laksen i tynne skiver og dandér på en tallerken. Hakk kokte egg og ansjos og legg over laksen. Bland sammen eddik, honning, sennep og visp inn oljen. Varm dette opp langsomt og tilsett krydder på slutten. Hell den varme sausen over laksen og topp med fersk dill.