Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bloggernes beste turmat

Tekst

Maten smaker aller best på tur, mener matbloggerne. Få deres beste oppskrifter her.

Veganmisjonens Jane H. Johansen sverger til sin egen spesialhavregrøt når hun skal på tur. Eller hun lager hummus og pakker sammen deilige wraps fulle av grønne godsaker.
– Wraps er alltid supert å ha med på tur. I dem kan du putte nesten hva som helst av grønnsaker du har tilgjengelig, og det er en ypperlig måte å få brukt opp rester av middagskaker, kokt ris, quinoa, linser, bønner med mer. Bruk gjerne en pesto, hummus eller smøreost i bunn, sier Jane H. Johansen.
Kvinnen bak den rene veganblogggen Veganmisjonen.com vokste opp i Telemark med fri natur rundt seg og har alltid vært glad i å gå på tur.
– Da jeg kjøpte meg min første terrengsykkel i fjor oppdaget jeg virkelig hva Oslo har å by på. Jeg og kjæresten sykler i marka flere ganger i uka hele sykkelsesongen, både koseturer, treningsturer og oppdagelsesturer. Spesielt liker vi å utforske steder vi aldri har vært før, og det er da vi oftest oppdager de fineste perlene, sier hun.
Hun liker å planlegge turen litt på forhånd, og benytter seg gjerne av kart eller apper som Endomondo.
– Det er gøy å se etterpå hvor man har vært og hvor mange mil man har lagt bak seg, sier hun.
Av turmat anbefaler Johansen mat som kan spises både varm og kald, sunn mat som tar lite plass og metter mye. En favoritt favoritt er havregrøt med kokos, nøttesmør og mandler.

- Wraps er ypperlig måte å få brukt opp rester av middagskaker, kokt ris, quinoa, linser, bønner med mer. Bruk gjerne en pesto, hummus eller smøreost i bunn, sier Jane H. Johansen bak bloggen Veganmisjonen. Foto: veganmisjonen.

- Wraps er ypperlig måte å få brukt opp rester av middagskaker, kokt ris, quinoa, linser, bønner med mer. Bruk gjerne en pesto, hummus eller smøreost i bunn, sier Jane H. Johansen bak bloggen Veganmisjonen. Foto: veganmisjonen.

 

Blåskjell

– Jentene mine og jeg er på tur minst en gang i uka. Jeg er flink til å komme meg ut, men utrolig dårlig til å pakke. Jeg synes det å bare kræsje innom et sted og kjøpe grillpølser kan være helt supert, sier Lars Andernach Fredriksen.
Det viktigste for skiensmannen bak bloggen «Lars Spiser» er at familien gjør noe gøy sammen og kommer seg ut i naturen. 
– Unger er jo så kule, de gidder alt mulig bare de får være med å bestemme litt. Det trenger ikke være så fancy. 
Han er likevel ikke snauere enn at han har Webergrillen og en god kokkekniv klar i bilen, skulle det bli muligheter til en skikkelig roadtrip. Det beste Fredriksen vet er å dra ut til havet, plukke blåskjell på stranden og tilberede dem der. 
– Blåskjell er utrolig enkelt og veldig godt. Jeg plukker blåskjell, gjerne litt strandløk, og koker dem sammen med hvitløk og gjerne godt øl. Enkel gourmetmat uten jåleri. Det blir ikke bedre enn det, sier han. 
Er døtrene med, er favoritten grillede tortillalefser med ost, skinke og spinat.

Prøv Ørjan Johannessens oppskrift på blåskjell.

 

Scones

Hanna Dale bak bloggen «Happyfoodstories» liker å pakke sekken full av nybakte scones. 
– Bestemoren min er en skikkelig spreking. Jeg pleier å bake havrescones  til henne, som hun har liggende i fryseren, og de spiser hun alltid når hun er ute på tur og er kommet seg til toppen. Det er lettvint å ta med seg, og de tiner på veien. 
Dale studerer ernæringsvitenskap i Bergen, og går mye tur i de bergenske fjellene. I januar er hun klar med sin første kokebok på Kagge forlag, og studiene levner ikke mye tid til å ta seg høstferie. Men de beste turene er de spontane, gjerne sammen med kjæresten og gode venner. Hanna Dale er opptatt av at mat skal være både sunn og velsmakende, og når det er turmat det er snakk om, slår hun gjerne til litt ekstra. 
– Når jeg er på tur liker jeg mat som ikke krever så mye tilberedning. Ofte lager jeg vafler og steker dagen i forveien, eller jeg har med meg nybakte scones. Muffins er også godt på tur, de kan like gjerne være salte som søte. Jeg lager dem gjerne med cottage cheese, rødløk, fetaost og spinat, sier hun. Se oppskrift under saken.
 

Få oppskiften på hverdagslig matpakkebrød fra Sverre Sætre her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Når jeg er på tur liker jeg mat som ikke krever så mye tilberedning. Ofte lager jeg vafler og steker dagen i forveien, eller jeg har med meg nybakte scones, sier blogger Hanna Dale. Foto: Happyfoodstories

- Når jeg er på tur liker jeg mat som ikke krever så mye tilberedning. Ofte lager jeg vafler og steker dagen i forveien, eller jeg har med meg nybakte scones, sier blogger Hanna Dale. Foto: Happyfoodstories

-
+

Havrescones

  • 1 dlmandler
  • 7 dlhavregryn
  • 2 dlfin spelt
  • 3 dlgrov spelt
  • 1 dllinfrø
  • 1 dlsolsikkekjerner
  • 1 dlkokosmasse
  • 1 krmsalt
  • 1 tsbakepulver
  • 1 tskanel
  • 1 tskardemomme
  • 2 sskokosolje eller smør
  • 2 sshonning
  • 3 dlyoghurt naturell
  • 1 dlmelk
  • 1 god neve rosiner
  • 10 dadler

Slik gjør du

  • Ha mandler, 5 dl havregryn og kokosmasse i en blender/food prosessor og mal det til et fint mel.
  • Vend melblandingen sammen med resten av de hele havregrynene og de andre tørre ingrediensene, rosiner og finhakkede dadler.
  • Vend sammen smeltet kokosolje/smør, yoghurt, melk og honning, og vend det våte inn i det tørre.
  • Deigen skal være ganske løs, men mulig å forme med litt mel på hendene. Juster evt med mer speltmel.
  • Form scones etter ønsket str og plasser på et bakebrett.
  • Stekes ved 200 grader i 20-25 min.
Jane H. Johansen bak bloggen veganmisjonen sverger til sin egen spesialhavregrøt når hun skal på tur. Foto: Veganmisjonen

Jane H. Johansen bak bloggen veganmisjonen sverger til sin egen spesialhavregrøt når hun skal på tur. Foto: Veganmisjonen

-
+

Veganmisjonens beste havregrøt

  • 2 dlsmå havregryn
  • 2 sskokosmasse
  • 1 neve hakkede mandler
  • 1 krmsalt
  • 2 ssmandel- og valnøttsmør med kanel (ev. bruk annen type nøttesmør)
  • 3 dlhavremelk eller annen vegetabilsk melk
  • 1 sslønnesirup eller annen søtning etter ønske

Slik gjør du

Bland først havregryn, kokosmasse, mandler og salt.

Tilsett nøttesmør, melk og sirup. Bland godt. Ikke så farlig om du ikke får løst opp alt nøttesmøret.

Dekk til med lokk e.l. og sett i kjøleskap over natta.

Pynt med en spiseskje nøttesmør, kokos og hakkede mandler.

Hummus er fin å ha på tur, både som seg selv og i en wrap, sier bloggeren Veganmisjonen. Foto: veganmisjonen

Hummus er fin å ha på tur, både som seg selv og i en wrap, sier bloggeren Veganmisjonen. Foto: veganmisjonen

-
+

Hummus

  • 1 boks kikerter, skylt og avrent (ev. 1,5 dl tørre som du bløtlegger over natta og koker møre)
  • 1 sstahini (fås kjøpt på helsekost eller tyrkiske butikker, ikke krise å utelate om du ikke får tak i)
  • 1 tsspisskummen
  • 1 fedd hvitløk
  • litt vann
  • 0.5 tssalt
  • 1 sssitronsaft (smak deg frem til riktig mengde)

Slik gjør du

Sleng alt unntatt sitronsaft og salt i en food processor og kjør til det er en fin mos.

Tilsett ev. litt mer vann til hummusen får en kremet og fin konsistens.

Smak til med sitron og salt.

Prøv hummus som tilbehør til middagskaker, i pitabrød, på sandwich, til chana masala og linseretter eller som dip til pitachips, tortillachips eller oppkuttede grønnsaker. Uunnværlig i falafel!