Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Skal forsøke å gi gjestene en opplevelse av galskap

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Norberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Topp stemning. Kunstner Christopher Nielsen og daglig leder Tina Dahl er fornøyd med at de snart åpner Misfornøyelsesbar.

Topp stemning. Kunstner Christopher Nielsen og daglig leder Tina Dahl er fornøyd med at de snart åpner Misfornøyelsesbar.

Kunstner Christopher Nielsen (54) åpner snart sin Misfornøyelsesbar. Men først lanseres husets to viner, «Kunstinteressert kjæringvin».

– Dette er den nye kønstnervinen, med ø. Det er en referanse til Ari Behn og Per Heimly. Om jeg er ironisk? Jeg er aldri ironisk, dette er helt ekte. Det er bånn alvor.

Christopher Nielsen klapper forsiktig på etiketten på vinflasken. Den er designet av ham, mens innholdet i flaskene er laget av den østerrikske vinprodusenten Meinklaing. Misfornøyelsesbar har ennå ikke åpnet, men Nielsen og de andre eierne tyvstarter med lansering av sine to husviner. På Vinmonopolets nyhetslippet fredag lanserte han en rødvin og en hvitvin på Vinmonopolet, begge med navnet «Kunstinteressert kjæringvin».

– Synes du navnet er provoserende? Kunsten skal provosere, ikke sant. Det har de sentralstyrevedtak på i Arbeiderpartiet, og det direktivet følger jeg blindt, sier Nielsen.

Og så ler han godt.

Misfornøyelsesbarens to egne viner ble lansert på Vinmonopolet fredag  

Misfornøyelsesbarens to egne viner ble lansert på Vinmonopolet fredag  

Misfornøyelsesbaren har blant annet selve baren, et schizofreni-rom og angst-rommet.  

Misfornøyelsesbaren har blant annet selve baren, et schizofreni-rom og angst-rommet.  

Fakta: Misfornøyelsebar

Et «walk in»-kunstverk og bar, laget av kunstner, dramatiker og tegneserieskaper Christopher Nielsen.

Ligger i Mangelsgården i Storgata, den eldste delen av anlegget Prins Christian Augusts Minde, også kalt Prinsen.

Baren eies også av Sindre Lothe Murud og Espen Kokvik Nilsen, som driver Gaasa.

Holdt åpent på julaften i fjor, fordi det er «den dagen folk flest er mest misfornøyde». Mangler fortsatt skjenkebevilling, men åpner før sommeren. Kanskje.

De fattiges kvartal

Han er dramatiker og tegneserieskaper, storebroren til Joachim «Jokke» Nielsen og opptatt av livets mørke sider. Da Christopher Nielsen fikk mulighet til å utforme konseptet til en ny bar, var han ikke i tvil om tema. Om få uker åpner Misfornøyelsesbar i Mangelsgården i Storgata.

– Jeg har latt meg inspirere av lokalets historie. Dette var de fattiges kvartal, det lå blant annet et galehus her, så jeg skal forsøke å gi gjestene en opplevelse av galskap. Her skal det bli så lite hyggelig å være at folk kommer til å måtte hyle innpå, erklærer Christopher.

Det er nesten tre år siden han og makkerne Sindre Lothe Murud og Espen Kokvik Nilsen begynte planleggingen. Fra før driver Murud og Nilsen baren Gaasa, som ligger vegg i vegg med Misfornøyelsesbar. Bygget er en del av anlegget Prins Christian Augusts Minde, bedre kjent som «Prinsen». Bygården er fredet av Riksantikvaren og rommer mye av byens sosialhistorie.

– Det er veldig interessant å starte en bar i dette strøket, det er veldig belastet her og masse psykiatri fortsatt. Det blir en slags kommentar til samtiden. Det er jo også innenfor mitt modus operandi som kunstner, disse folkene på utsiden av samfunnet.

Misfornøyelsesbaren er fylt med kunst av Christopher Nielsen.  

Misfornøyelsesbaren er fylt med kunst av Christopher Nielsen.  

Unhappy hour

Klar for en guidet tur i Christopher Nielsens psykedeliske bar-univers? Fra uteserveringen («altfor koselig») går man rett inn i paranoia-rommet. Her er selve baren, omgitt av skilter med bud om «topp stemning» og «unhappy hour – all drikke koster 25 prosent ekstra». Vegger og gulv er malt i det Nielsen kaller en Christiania-freake-stil. Her er øyne overalt, også inni bardisken – der pupillene består av lavalamper. Videre innover i lokalet ligger schizofreni-rommet, en trang gang der tak, vegger og gulv er dekorert av neonfarget kunst.

– Schizofreni er en sekkebetegnelse, så her har jeg tatt med alt mulig rart, fra fobier og hallusinasjoner til psykoser, anoreksi og bulimi, sier Christopher.

Selv hylleknektene har psykiatri-tema. De er skåret ut i hver sin bokstav, som til sammen staver diagnoser som adhd og PTSD, posttraumatisk stressyndrom. I hjørnene henger kjente ansikter fra psykiatriens verden, blant andre Sigmund Freud, Sylvia Plath og Vincent van Gogh.

– Hvis du har behov for en samtale med psykoanalysens far, er det bare å sette seg ned og ta en prat.

Helt innerst finner du angstrommet. En slags loungeavdeling, der veggene er tapetsert med det Nielsen kaller «angsttryner». I taket henger bokstavene ANGST. De er speilvendt, sånn at man enklest leser budskapet i gulvet – som er et heldekkende speil.

– Det er sånn jeg oppfatter angsten. Noen ganger kjenner du et knip i «brøstkassa», men du skjønner ikke hva det er. Ikke før du har hatt det noen ganger, først da ser du det.

Misfornøyelsesbaren skal «bli så kjipt å være at man må drikke for å overleve der.»  

Misfornøyelsesbaren skal «bli så kjipt å være at man må drikke for å overleve der.»  


Nysgjerrig på andre vin-nyheter? Her er Polets nye hyllevarer
Denne restauranten fortjener sin stjerne uke etter uke: – Det er teknisk fullkomment

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.