Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Skalldyrsesongen er her! Men å finne ut hva som passer best å drikke til sommerfavorittene kan faktisk være ganske vanskelig.

Skalldyrsesongen er her! Men å finne ut hva som passer best å drikke til sommerfavorittene kan faktisk være ganske vanskelig.

Disse vinene passer best til sommerens skalldyr

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Reker, sjøkreps og blåskjell er sommermat, men hvilken vin passer best til?

Reker

Fersk og ungdommelig frukt, og en alkoholprosent i det lavere sjiktet. Det er essensen når vi velger vin til de nordatlantiske sommerrekene, som serveres med majones, loff og sitron. Men for å finne den optimale vinen å skylle ned de sødmefulle småhalene med, bør du prøvesmake en av rekene før du velger vinen. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye rekene er saltet.

En ung riesling fra Tyskland med en lett restsødme kler rekene godt når de er på den salte siden av skalaen. Vinenes friske syre og lave alkohol klaffer dessuten godt med rekenes lette sødme og tilbehør som majones og sitron. Men vær forsiktig, en riesling kan også fort bli for søt til de delikate smårekene.

Fra vestkysten av Den iberiske halvøy lages det også viner man med stor trygghet kan velge til sommerens reker. Her gir druen albariño/alvarinho elegante og aromatiske viner med delikat fruktsødme og finesse. Noe som harmonerer spesielt godt hvis smaken av rekene spiller på naturlig sødme – og med et lett saltpreg.

Nordmenns higen etter chablis er slett ikke et villspor når det gjelder reker. Den egner seg spesielt godt hvis rekene er milde i saltsmaken. Men da må du velge en ung og fruktig chablis, og unngå viner i det høyere kvalitets­hierarkiet, da disse vinene ofte spiller på kraftfull mineralitet fremfor den lille fruktsødmen som rekene trenger. Fra Muscadet, ytterst i Loire-dalen, lages det gode rekevenner av druen melon de bourgogne. Det lette saltstinget i vinene, sammen med en kjølig fruktkarakter og forholdsvis lav alkohol er et annet godt alternativ til nykokte og lettsaltede reker.

86

Navn: Riesling QBA 2018

Produsent: Weing. Schloss Lieser , Mosel , Tyskland

Pris: 189,90 Varenummer: 4463201 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winetailor AS

Dufter av flint og lime med innslag av blomster. Frisk syre på smak med en saftig og lett mineralsk sødmefull frukt. MB

86

Navn: Muscadet de Sevre et Maine Cuvee One 2018

Produsent: Dom. du Grand Mouton , Loire , Frankrike

Pris: 201,50 Varenummer: 11034501 Utenfor sortiment, Importør: Vinhuset Nofra As

600 flasker slippes. Floral duft med hint av melon. Bløt og lett sødmefull frukt på smak med en lett og bløt tørr utgang. Saftig finish. MB

Krabbe

Utfordringen for en taskekrabbevin er at krabbens smaksbilde er så bredt, fra tandre og milde klør til smaksrikt hus, og ifølge garvede krabbenytere må man få med seg «hele pakken». Det krever en rikere og fyldigere vin enn normalt til skalldyr. En krabbevin trenger generelt mye frukt og fylde for å stå imot den kraftige smaken, men den bør ikke bli tung, fet eller slapp. Syre og friskhet er essensielt, og ingen er bedre på den fronten enn en fersk riesling fra Tyskland.

Velg en frisk utgave, helst en kabinett eller feinherb, med litt restsødme, men som ikke er for tropisk og tung. Man kan også gå for en tørr utgave med god, sødmefull frukt. Mosel er et godt utgangspunkt, men alternativer finnes fra Rheinhessen og Nahe.

91

Navn: Clüsserath Piesporter Goldtröpfchen Riesling feinherb 2016

Produsent: Weing. Ansgar Clüsserath , Mosel , Tyskland

Pris: 248,90 Varenummer: 7799201 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av stein, lime og flint. Nydelig og fersk mineralsk frukt på smak med en nydelig balansert sødme med en lang og mineralsk utgang. MB

89

Navn: Schloss Riesling Trocken 2020

Produsent: Weing. Maximin Grünhaus , Mosel , Tyskland

Pris: 227,90 Varenummer: 10230601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Plus Vini AS

Dufter ferskt av lime og skifer. Frisk og delikat spenstig syre kombinert med tydelige tørrstoffer i finish. Pen lengde. MB

Sjøkreps

Kjært barn har mange navn. Jomfruhummer, norsk hummer, keiserhummer eller bokstavhummer, sjøkrepsen er uansett noe av det alle beste vi har i norske farvann. Og vårt eget kan man si – det er ikke mange dyr som har norvegicus i sitt latinske navn. Selv om de er ettertraktet over hele verden, er det ikke lenge siden de gikk på sjøen igjen når fiskerne fikk dem her i Norge.

Sjøkreps er en kreps i hummerfamilien. Den finnes langs kysten fra Marokko i sør til Lofoten i nord, samt rundt Island og Storbritannia. De lever på 20 til 800 meters dyp, gjerne på bløt bunn der den kan grave seg huler. De nyreformede øynene, som også har gitt sjøkrepsen sitt latinske navn (Nephrops norvegicus), er svært lysømfintlige. Den tilbringer derfor mye tid i hulen. Utenfor er den kun på nattetid eller på dagtid på store dyp der det er lite lys.

Vårt kalde og rene havvann er med på å gi sjøkrepsen sarte og fine sødmefulle smaker som ikke må bearbeides for mye. Derfor er sjøkreps noe av det enkleste, beste og raskeste man kan lage.

En fersk og delikat ung tørr riesling gjerne fra Nahe i Tyskland gir denne retten akkurat det den trenger fra en tilhørende vin. Den har mineralitet nok til sjøkrepsen, samtidig som den harmonerer godt med urtene og renser opp smøret i retten. Alternativt kan en ung Chablis være et godt valg. Gjerne en fra en premier cru-vinmark som ikke har ligget på eikefat.

88

Navn: Benjamin Laroche La Manufacture Petit Chablis 2017

Produsent: La Manufacture , Burgund , Frankrike

Pris: 251,00 Varenummer: 10836401 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winemoods AS

Dufer markant av våt stein og flint. Fersk og delikat tydelig mineralsk frukt med en frisk syre og en steinete utgang. Flott petit chablis. MB

86

Navn: Dönnhoff Riesling 2018

Produsent: Weing. Hermann Dönnhof , Nahe , Tyskland

Pris: 139,90 Varenummer: 2031401 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hans A. Flaaten

Dufter av ferske epler og blomster. Nydelig fersk syre med en balansert sødme kombinert med ren og flott frukt. Tørr utgang. MB

Hummer

Som den perfekte råvaren den er, kan hummer bli tilberedt på svært mange måter, alt etter tradisjon og oppfinnsomhet. Noen foretrekker klassisk hummer naturell, som er hummer i naken utgave, smakfull og med lette elegante smaker. Andre liker den gratinert, med mye krydder og smakstilsetninger, eller som kraftig suppe eller bisque.

Hva en ønsker å drikke, kommer an på tilberedningsmåten. Hummer naturell trenger en vin som yter den rettferdighet – en enkel og elegant chablis eller en god champagne vil passe perfekt. Til gratinert hummer kan en kreve mer av vinen, gjerne en klassisk hvit burgunder av høyeste klasse eller en grand cru chablis.

Til hummersuppe eller bisque, hvor smakene er sammensatte og på sitt kraftigste, vil kun de kraftigste chardonnay-baserte vinene fungere. Enten fra den nye verden eller hvite burgundere på toppnivå.

Skal en servere avkjølt hummer i en salat, trenger den en flytende samarbeidspartner av en helt annen kategori – prøv en riesling fra Tyskland, eller en albariño fra Rias Baixas i det nordvestlige Spania eller fra Minho i Nord-Portugal.

Hummer.

Hummer.

92

Navn: La Chablisienne Chablis Grand Cru Les Preuses 2015

Produsent: La Chablisienne , Burgund , Frankrike

Pris: 569,90 Varenummer: 4513201 Utenfor sortiment, Importør: Holst Wines AS

Lukket på duft med hint av våt sten og salt. Knusktørr og konsentrert mineralsk og tett kjølig og fersk frukt. Nydelig lengde med en knusktørr finish. MB

92

Navn: Fichet Meursault Le Tesson 2015

Produsent: Jean-Philippe Fichet , Burgund , Frankrike

Pris: 694,00 Varenummer: 10851501 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter noe reduktivt med innslag av tre og flint. Delikat og lett nerverik mineralsk frukt på smak med en frisk syre og lett steinete finish. MB

Blåskjell

Et av de sunneste og mest anvendelige skjellene vi har er i Norge er blåskjell. Ikke bare er de pakket med muskelbyggende proteiner og sunne fettsyrer, de inneholder også en rekke viktige mineraler og vitaminer. Billigskalldyret blir de ofte kallet, og tør man ikke plukke dem selv koster ikke et nett blåskjell mye i fiskedisken. De tåler i tillegg mye smak av tilbehøret siden de selv smaker så markant. Nydampede blåskjellene er som et tygg av den norske strandsonen. Konsentrert, kjøttfull og dype i smaken, så hvis man velger å dampe dem i hvitvin og servere dem på tradisjonelt vis krever de en kraftig hvitvin som følge. En hvitvin laget av druen sauvignon blanc passer perfekt, det gjør den for så vidt også hvis man lager en klassisk blåskjellsuppe. Ønsker man derimot å blande inn tomat, chili eller curry passer det best med en fersk riesling med en fin sødme.

90

Navn: Yealands Estate S1 Single Block Sauvignon Blanc 2018

Produsent: Yealands Estate Wines , Marlborough , New Zealand

Pris: 255,00 Varenummer: 946001 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Stenberg & Blom AS

Dufter av flint og stikkelsbær. Frisk og mineralsk frukt med en spenstig syre og en lang tørr finish. Mineralsk og lang konsentrert utgang. MB

87

Navn: Kruger-Rumpf Phyllit Riesling Feinherb 2018

Produsent: Kruger-Rumpf , Nahe , Tyskland

Pris: 172,90 Varenummer: 851901 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Blend Wines AS

Dufter av lime og skifer med hint av grønne epler. Frisk syre og en lett sødme med en fersk og mineralsk lang og tørr finish. MB

Østers

Norske flatøsters er noen av de beste i verden. Det morsomste er at man ved å vasse litt rundt i sjøkanten, gjerne der ferskvann renner ut i havet, lett kan plukke dem selv. Helt siden det danske kongehus sendte egne båter til Norge for å hente østers på 1500-tallet har norske flatøsters vært ettertraktet. Flatøstersen er den eneste østersen som finnes naturlig i Norge, i soloppvarmede poller og grunne områder fra Sør-Norge helt nord til Trøndelag.
Så spise østers naturell sammen med en godt glass chablis eller champagne er en av gastronomiens store øyeblikk. Den mineralske og salte østersen smaker av frisk sjø og trenger en vin med både friskhet og mineralitet. Velg gjerne små produsenter fremfor store, kjølige årganger fremfor varme og ferske utgaver fremfor eldre.

92

Navn: Laurent Tribut Chablis 1er Cru Côte de Lêchet 2016

Produsent: Laurent Tribut , Burgund , Frankrike

Pris: 365,90 Varenummer: 510501 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter begynnende modent av salt sjø og flint. Mineralsk og klassisk flott frukt med en frisk syre og en tørr finish. Nydelig lengde. MB

90

Navn: Experience Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs Brut

Produsent: André Jacquart & Fils , Champagne , Frankrike

Pris: 747,90 Varenummer: 132801 Bestillingsutvalget, Importør: Vinum AS

Dufter sammensatt av gjærbakst og sitrusfrukt med hint av flint. Frisk syre på smak med en fersk og delikat frukt. Tørrstoffer i finish med en moden utgang. MB

Ferskvannskreps

Om noen få uker bugner fiskediskene av rødmende og nykokte, små delikatesser. Dyre, men verd prisen. Krepsesesongen er en begrenset og intens affære. Her til lands varer den fra 6. august til 15. september generelt – 10. august til 17. august i Steinsfjorden og Tyrifjorden. Ferskvannskrepsen finnes i vann på Østlandet, men også enkelte steder på Vestlandet og i Trøndelag.

I Norge finnes bare én art ferskvannskreps: edelkrepsen. Den er skjør og utsatt for pest fra tid til annen, men Norge er et av få land i verden med en livskraftig bestand.

Krepsen i fiskedisken er ofte kokt sammen med krondill og salt, som setter et markant preg på det tandre kjøttet. Mange velger øl og akevitt til. Å finne en vin som fungerer godt til dette er ikke så lett. Krepsekjøttet har en lett sødmefull og delikat smak, men når man tilsetter salt og krondill, trenger man en vin uten høy alkohol.

Tradisjonelle norske hvitvinsfavoritter som sancerre, chablis og tysk riesling fungerte forbausende dårlig til ferskvannskreps. En frisk og lett blanc de blancs-champagne fungerer, men ikke optimalt.

De beste kombinasjonene får man med en hvit Bordeaux. Den har mineraliteten som fungerer godt sammen med krepsen, samtidig som druen sauvignon blancs grønne preg harmonerer supert med dillen. Spiser man kreps sammen med brød og majones, har disse vinene både syre og kraft til å takle begge deler.

Alternativt passer en lett og alkoholsvak alvarinho eller loureiro fra Portugal eller Spania. Et annet alternativ er en delikat og mineralsk muscadet fra Loire i Frankrike.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

89

Navn: Ch. de Rochemorin Blanc 2013

Produsent: André Lurton , Bordeaux , Frankrike

Pris: 239,90 Varenummer: 9768701 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Excellars AS

Dufter av tre og stikkelsbær med hint av sitrus og urter. Tett og fin konsentrasjon på smak med en balansert syre kombinert med en tørr og fint fyldig utgang. Mye vin for pengene. MB

87

Navn: Solar das Bouças Alvarinho 2017

Produsent: Solar das Bouças , Minho , Portugal

Pris: 169,90 Varenummer: 3973601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Silenus AS

Dufter av voks og fersken. Tett og lett konsentrert frukt med en frisk syre og en lang og knusktørr utgang. MB