Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Pent priset moden nebbiolo

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Moden nebbiolo til 220 kroner er sjelden vare.

Den piemontesiske druen nebbiolo er en av de druene i verden som virkelig trenger tid, og modne utgaver kan være vanskelig å finne. Unntakene finner man ofte fra Nord-Piemonte der druen lager mer delikate og elegante viner som har tendens til å modne litt raskere enn lenger sør i regionen.

Vinregionen og landsbyen Ghemme ligger på en morenerygg på 250 til 300 meters høyde­ over havet, ved foten av alpene i Nord-Piemonte. Området har et spesielt sammensatt jordsmonn med stein­arter fra to kontinenter blandet med fossile sedimenter og marine stein­arter, som gjennom millioner av år har forvitret og gitt jorden høyt mineralinnhold.

Familien Ioppa har produsert vin, frukt og grønnsaker her siden 1852. Vineri, kjeller og lagerbygning var sentralt plassert i landsbyen og kjelleren var fylt med vin og barrique. I 1996 startet byggingen av en ny kjeller, på toppen av vinmarken Bricco Balsina.­ Da den sto klar i 2003, var barriquen på vei ut.

I dag er det Giorgio Ioppa, som driver vingården med broren Gianpiero. Sønnene deres Andrea, Luca og Marco er den nye generasjonen, og de har tatt familie­selskapet ett skritt i riktig retning. Vinene viser mer dybde, større nyanser og mer eleganse. Alt fra hvordan kjelleren er designet, til justeringer i produksjonen, vitner om en klar strategi basert på god kunnskap – sønnene har alle utdannelse innen vinfaget. Vinmarkene er vitalisert, vineriet modernisert, og vinene lages i en relativt tradisjonell stil med små moderne tilsnitt for å gi bedre frukt. Resultatet er at familien lager bedre viner nå enn noen gang tidligere.

* (Vilkår)