Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mye skiller dem i pris, men at noen av verdens beste portviner er å få tak i på Polet er det liten tvil om.

Mye skiller dem i pris, men at noen av verdens beste portviner er å få tak i på Polet er det liten tvil om.

Verdens beste portviner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Skal du kjøpe portvin til jul? Vi har testet 118 forskjellige og den beste får 100 poeng.

I Londons gater herjet Jack the Ripper, mens kampene i den engelske fotballigaen ble spilt for første gang. Her hjemme ble Fridtjof Nansen kjent for å ha krysset Grønlandsisen for første gang. 1888 er lenge siden, og lite man kan smake på har overlevd 131 år. Et av få unntak er portvinen ABF 1888 fra Quinta do Vallado som ble tappet på flaske så sent som i 2016 for å markere portvinshusets 300-års jubileum. Kun 300 flasker ble tappet fra tre 650 liters eikefat, som hadde fordampet så mye at det var kun 700 liter igjen totalt.

Vinen ble laget før vinlusen Phylloxera spredte seg til Douro-dalen og ble til ved at druene ble fottråkket. En ung portvin kan være fascinerende, med sin opulente sødme og imponerende tette konsentrasjon, men ingenting slår en perfekt moden og gammel portvin. Og fint lite slår Vallados 1888. Jeg har testet den og resten av de portvinene som det var mulig å få tak i på Polet.

To sjangre

De ulike portvinstypene deles inn i to hovedkategorier: De fatmodnede og de flaskemodnede – tawny og ruby. De fatmodnede tawny-portvinene har betegnelsene tawny eller colheita. En tawny er en «blend» av årganger gjerne spesifisert med 10, 20, 30 eller 40 år på flasken – som indikerer hvor lenge vinen er modnet på fat, men denne beskriver mer en stil enn den nøyaktige alderen på innholdet. En colheita er en tawny fra én bestemt årgang. Disse flyktige og oksidativt modnede portvinene har et aromabilde dominert av tørket frukt og modent treverk, nøttebrun farge og er ofte svært konsentrerte og sammensatte. Flere av de store portvinshusene har de siste årene sluppet kostbare flasker av såkalt Very Old Tawny, hvor hovedbestanddelen er vin som har modnet på fat siden 1800-tallet. 20 år gammel tawny er ofte et sikkert kort og gir mye tawny-kvalitet for pengene.

De flaskemodnede rubyportvinene gjennomgår kortere fatmodning før de tappes på flaske. Disse deles videre inn i kategoriene Ruby, som er enkel og fruktig, Ruby Reserve, Late Bottled Vintage (fem til seks år på fat) og Vintage (to til tre år på fat). Vintageportviner er tette og tanninrike, lages kun i de beste årgangene og trenger ofte 30–40 år på flasken for å vise frem sitt aller beste. Single Quinta er en Vintage Port fra én enkelt eiendom. Crusted Port er en Vintage Port med mer enn én årgang i flasken.

I tillegg lages det ulike varianter av hvit portvin, fra de unge og tørre, til utgaver med de samme karaktertrekkene som en moden tawny.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.