Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Hvis det var en Ferrari jeg ville ha, hadde jeg blitt hos Merrill Lynch

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Jamie Kutch vil ikke lage mer enn 3000 kasser vin i året, selv om hele verden vil ha hans viner.

Jamie Kutch vil ikke lage mer enn 3000 kasser vin i året, selv om hele verden vil ha hans viner.

Jamie Kutch er traderen som ble en av Californias mest ettertraktede vinmakere. Han gjør alt selv.

En septemberdag i 2001 befant Jamie Kutch seg i downtown i New York. Derfra så han to passasjerfly krasje inn i World Trade Center.

– Etter det tenkte jeg bare jeg vil bort, jeg ville ha en forandring.

Kutch, som er født og oppvokst i New York, jobbet som trader ved Nasdaq-børsen. Allerede på universitetet var han blitt interessert i vin, forelsket i druen pinot noir, særlig fra vinprodusenten Kosta Browne i California.

– Etter 9/11 skrev jeg et brev til vinprodusenten og sa at du lever min drøm. Det førte til at han inviterte meg dit. Resultatet ble en ny meglerjobb i San Francisco. Jeg lagde vin i helgene.

Vinmarkene som Jamie Kutch henter noen av sine beste druer i fra ligger helt ute ved Stillehavskysten i Sonoma, nord i California. 

Vinmarkene som Jamie Kutch henter noen av sine beste druer i fra ligger helt ute ved Stillehavskysten i Sonoma, nord i California. 

Lav score

Etter kort tid startet han for seg selv. Han kjøpte frukt fra det han mente var de beste og kjøligste vinmarkene, og i den første årgangen, 2005, lanserte han 150 kasser.

– Jeg skrev om mine planer på parkers nettside, og hadde allerede 400 kunder på venteliste før vinen ble sluppet. 18 måneder senere var de første flaskene på markedet.

Hans første viner hadde både over 15 og 16 prosent alkohol og fikk strålende kritikker i vinbladet Wine Spectator.

– Nå får mine viner poeng nede på 80-tallet, på grunn av lav alkohol. Det anser jeg som et kompliment.

Nå har han laget 11 årganger og lært mye på veien.

– Etter de første årene lærte jeg hva jeg ikke likte. De første vinene jeg lagde hadde mye nye eik, alkohol og moden frukt. I dag lager jeg vin på smak, ikke på kjemi. Jeg liker ikke sødme, men syre. Og i dag bruker jeg aldri nye eikefat.

Jamie Kutch i sitt vineri i Sonoma. 

Jamie Kutch i sitt vineri i Sonoma. 

Instagramme duften

Vanligvis høster Kutch druene over en måned før kollegene og ender opp med 11 prosent alkohol. Han eksperimenterer også med å lage vin uten svovel.

– Du vet, da dufter vinen helt fantastisk, jeg skulle ønske jeg kunne instagramme den duften.

Kutch beundrer vinene fra Burgund.

– Jeg elsker måten de lager vin på. Før filmen «Sideways» var disse vinene noe veldig få satte pris på. Men noe skjedde i kjølvannet av den filmen, plutselig kunne menn i dress sitte midt på Manhattan å nyte et glass meursault. Det hadde ikke skjedd pre-2000.

– De vinene som får hundre poeng hos Parker og Wine Spectator har et mye mindre publikum i dag, enn det de hadde før. Tiden endrer seg, kundene er yngre og de vil ha mer delikate viner med mindre alkohol.

Fotarbeid er ikke gammeldags lenger. 

Fotarbeid er ikke gammeldags lenger. 

Rockstarlist

Jamie Kutch har vondt i ryggen. Han gjør alt selv. Det er hans føtter som tråkker alle druene og det er hans hender som gjør det meste i kjelleren. Han har en assistent og i helgene kona for å hjelpe til.

– Jeg vil forbli liten, målet er å ikke lage over 3000 kasser i året. Går man over det, blir penger for viktig og man mister makten.

– Jeg pleide å se opp på Littorais Ted Lemon som en Gud, mitt store forbilde. Nå ser jeg bort på han, men fortsatt med stor respekt, sier Kutch.

Han avslører begeistret at han får besøk om to dager fra vinprodusenter som Etienne de Montille sammen med vinmakere fra Domaine Leflaive i Sonoma.

– Vel, jeg antar at jeg er på deres «rockstarliste» nå, sier han og ler stolt.

Nå er Kutchs viner i Norge. 

Nå er Kutchs viner i Norge. 


Kutch innrømmer at han drømmer og puster Coche-Dury, og at han elsker stilen på vinene som den legendariske produsenten lager. Hans andre årgang chardonnay er nå tilgjengelig i Norge for første gang. Og hvor han får sin inspirasjon fra er tydelig i hvitvinen, som faktisk overgår hans røde i både kvalitet og konsentrasjon. Til neste år drømmer han om å lage en singel vineyard chardonnay fra Monterey.

Flere av Jamie Kutchs viner forsvant raskt ut av Polets bestillingslister da de ble lansert forrige fredag. Men i dag er flere av dem inne igjen i hyllene på flere butikker.

94

Navn: Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2015

Produsent: Kutch Winery , California , USA

Pris: 429,00 Varenummer: 7662201 Utenfor sortiment, Importør: Tramontane AS

Dufter av voks, tre, flint og sitrus. Heftig syr eog konsentrasjon med en nydelig lengde og mineralitet. Heftig lengde. Veldig mye vin for penge. En av de aller beste hvite fra California. MB

93

Navn: Kutch Falstaff Pinot Noir 2015

Produsent: Kutch Winery , California , USA

Pris: 499,00 Varenummer: 3483901 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Tramontane AS

Dufter av villpepper, villbringebær og jordbær. Faste og ferske tanniner med en konsentrert og fersk ung frukt med en lang og tørr utgang. Heftig syre. MB

92

Navn: Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2015

Produsent: Kutch Winery , California , USA

Pris: 499,00 Varenummer: 805301 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Tramontane AS

Noe lukket å duft med hint av villbringebær. Nydelige tanniner med en fin lengde kombinert med en fersk og saftig frukt. MB

91

Navn: Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2015

Produsent: Kutch Winery , California , USA

Pris: 399,00 Varenummer: 805201 Midlertidig utsolgt, Importør: Tramontane AS

Dufter av pepper og villbringebær. Pene og lett strukturerte tanniner med en nydelig saftig og bløt delikat frukt med en balansert syre. Pen lengde. MB

91

Navn: Sonoma Coast Pinot Noir 2014

Produsent: Kutch Winery , California , USA

Pris: 399,00 Varenummer: 5717501 Utenfor sortiment, Importør: Tramontane AS

Duft av jordbær og røde frukter med innslag av lette krydder og nøtter. Saftig på smak med en tørr og noe bitter tanninstruktur. Trenger litt tid. BDK

90

Navn: Kutch California Pinot Noir 2015

Produsent: Kutch Winery , California , USA

Pris: 329,00 Varenummer: 7424601 Utenfor sortiment, Importør: Tramontane AS

Dufter av blomster og villpepper med hint av bringebær. Saftig og delikat med ferske lette tanniner. MB

89

Navn: Kutch Block 7 Sonoma Coast Pinot Noir 2014

Produsent: Kutch Winery , California , USA

Pris: 319,00 Varenummer: 1783801 Utenfor sortiment, Importør: Tramontane AS

Dufter av røde epler, moreller og nøtter med innslag av søtt treverk og anis. Fersk og fruktig på smak med balansert syre og en lett bitter tanninstruktur. BDK

Andre viner fra USA som lanseres i mai: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.