Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Piemonte-stjerne med hvite og røde vinperler

Tekst
Luca Roagnas 0,24 hektar store parsell i Montefico er en gyllen trekant midt i marken som skiller seg ut fra naboene. Foto: Gunnar Lier

Luca Roagnas 0,24 hektar store parsell i Montefico er en gyllen trekant midt i marken som skiller seg ut fra naboene. Foto: Gunnar Lier

Vinene til Luca Roagna imponerer i 2011. Nå er alle hans viner å finne på Polets bestillingsutvalg.

Foto: Niklas Lello

Foto: Niklas Lello

Piemonte er ikke kjent for sine hvite viner. Det vil den talentfulle vinprodusenten Luca Roagna gjøre noe med.

I 2013 kjøpte han et hektar med vinmark plantet med den lokale hvitvinsdruen timorasso.

Her kan du lese mer om vinprodusenten Luca Roagna i Piemonte.

Karakterfull, fyldig og med dyp farge har den gamle piemontesiske druen timorasso fascinert Roagna lenge. Den kan minne om den franske og mer kjente druen viognier, med sin duft av fersken og aprikoser og med sin rike fruktfylde på smak.

Før vinlusen phylloxera kom på slutten av 1800-tallet, var druen nokså utbredt, men etter den dødelige lusens herjinger fikk timorasso ingen renessanse siden den er en utfordring å dyrke.

Luca Roagna lanserer nå sin Derthona Montemarzino laget av gamle timorasso-stokker. 2014 er første årgang, som viser en ny side av druen med sin fascinerende friskhet og mineralitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen


I tillegg lanserer han Solea Langhe Bianco fra samme årgang som er laget av gamle chardonnay-stokker som familien overtok i 1989. Sjelden, om noen gang tidligere har en sånn chardonnay blitt laget i Piemonte.

Varmebekymringer

Luca Roagna har en egen vinmarksfilosofi som han følger. Foto: Gunnar Lier

Luca Roagna har en egen vinmarksfilosofi som han følger. Foto: Gunnar Lier

Den varme sommeren og våren i 2011 gjorde vinbøndene i Piemonte bekymret. Men det kom et par dager med regn i slutten av august, noe som forandret værmønsteret dette året. September kom, fremdeles med varme dager, men det begynte å bli kaldt om nettene. Noe som reddet syren og friskheten i druene. Men fortsatt ble innhøstingen startet to uker tidligere enn normalt.

Noen viner fra dette året har en noe ubalansert høy alkohol, mens andre har fylde og kraft nok til å takle dette.

En stjerne er født i Piemonte

En av dem er Luca Roagna som i 2010 kunne ta i bruk sin flunkende nye vinkjeller for første gang. Det merkes på vinene, aldri før har vinprodusenten laget bedre viner enn i 2010 og 2011.

Hans to hvitviner lanseres fredag 4. november. De røde vinen er tilgjengelige allerede nå. Roagnas viner har blitt kostbare, men så er de også blant Piemontes beste.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.