Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En oppvisning i elegant Grand Cru

Tekst
Jacques Frederic Mugnier i Chambolle Musigny. Foto: Helge Hansen

Jacques Frederic Mugnier i Chambolle Musigny. Foto: Helge Hansen

Fra sine små plotter i Burgunds grand-cru vinmarker Musigny og Bonne-Mares, har Jacques-Frédéric Mugnier skapt vin med enorm personlighet.

Jacques-Frédéric Mugnier er kanskje mest forbundet med sin familiearv, vinmarken Clos de la Maréchale som han endelig fikk tilbake for litt over ti år siden.

Men Mugnier eier og kultiverer hele 13, 5 hektar i Chambolle og Nuits-Saint-Georges. Hans 1,13 hektar med Le Musigny, 0,35 hektar med Bonnes-Mares og 0,5 hektar Les Amoureuses er de mest imponerende. Og 2012 årgangen er intet unntak. En årgang som har skapt renraset pinot med en dyp og detaljert frukt og på sitt beste en nærmest vibrerende nerve og saftighet. Mugniers Le Musigny 2012 er et av de fremste eksemplene på årgangens storhet, og toppes kanskje bare av Domaine de la Romanée-Contis Grand Cru Romanée-Conti 2012.

Les mer:Slik smaker 100 poeng.

Den nærmest ti hektar store premier cru Clos de la Maréchale i utkanten av Nuits Saint Georges hadde vært i familiens eie siden 1902, men leid ut de siste 50 årene til Maison Faiveley. Når endelig langtidskontrakten var over i 2004 ble vinmarken lagt om til økologisk dyrking.

Kvalitets økning. De første årene var preget av en noe inkonsekvent stil. Noen år var bra, andre var ikke like spektakulære. De siste årgangen har vist en progresjon i kvaliteten, og viser en helt annen vin enn den tanninrike og rustikke stilen Faiveley laget ut av marken. Nå er de mer elegante og fruktdrevne, mens tanninene er blitt mer raffinerte.

Samme året markerte også en karriereendring for Jacques, som da ble fulltidsvinbonde. For frem til 2004 hadde han bare fire hektar og måtte spe på inntektene som pilot i det franske flyselskapet TAT.

Tilbake til start. Egentlig var det som oljeingeniør Jacques-Frédéric Mugnier hadde tenkt å tilbringe sitt yrkesaktive liv, men skjebnen hadde noe helt annet i tankene.

Da hans far døde i 1980 bestemte Jacques seg for å ta permisjon et år for å komme tilbake til Chambolle for å se om han ønsket å drive farsarven videre.

Hans far hadde latt Bernard Clairs drive domainet fra 1978 frem til 1985, et tidsrom hvor mesteparten av vinene ble solgt ble solgt i bulk til negocianter. Det tok ikke lang tid før Jacques var overbevist og i 1995 produserte han si første årgang.

Den spektakulære eiendommen ble kjøpt fra Marey-Monge familien i 1863, og har vært i deres eie siden. Slottet som familien holder til i heter egentlig Château de Chambolle-Musigny og ble bygd i 1709. Det befinner seg på toppen av landsbyen med en enorm hage rundt omgitt av tykke murer. Men selv om beliggenheten er tilstede tok det noen år før han klarte å få de bortleide vinmarkene tilbake.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner