Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hvite burgundere for de få

Tekst
Få lager bedre hvitvin i 2012, enn denne mannen, Jean-Marc Roulot Foto:

Få lager bedre hvitvin i 2012, enn denne mannen, Jean-Marc Roulot Foto:

Få er de, og dyre er de, burgunderene fra 2012. Men er de verdt prisen?

Mens Domaine Leflaives Puligny-Montrachet 1er Cru Pucelles i 2008-årgangen kostet den nette sum av 629 kroner, er nå prisen på samme vin 1278 kroner i årgang 2012. Ikke alle viner har hatt samme prisstigning på fire årganger, men det er et godt eksempel på utviklingen som har vært i Burgund de siste årene.

Det finnes eksempel på viner som har doblet prisen flere ganger siden midten av 2000-tallet, men når er smertegrensen nådd?

Med flere ørsmå årganger på rad, og en stadig økende fanskare i Asia har det blitt enklere for burgunderprodusentene å øke prisene, for å ikke å si nødvendig. Det asiatiske markedet som tidligere bare var å se i Bordeaux har fått en mer voksen smak, og beveget seg til Burgund.

I tillegg var 2012 en rekordlav årgang når det kommer til utbytte. Heftige hagelbyger, særlig i Volnay og Meursault gjorde store skader på vinrankene. Det ble ikke bedre i 2013, eller 2014 heller.

 

Årene alt gikk galt. Vinmakeren François Duvivier hos vinprodusenten Marquis d’Angerville kaster et oppgitt blikk innover en halvtom kjeller fra 1700-tallet. Kvaliteten er oppløftende. Dyp pinot med stor personlighet. Det er bare så altfor lite av den.

– Vi ble truffet av alt i 2012, sier Duvivier.

Han forteller om ujevn blomstring og svidde druer, men ikke minst om hagl. Isklumper så store at de skjøt drueklasene av plantene. Utbyttet ble lavt, og 2013 var ikke bedre. Bøndene i Volnay hadde håp om at 2014 skulle fylle opp kjellerne. Det så lenge lyst ut. Men på fire intense minutter med hagl som 28. juni ødela 40 prosent av den potensielle avlingen i Mersault, Volnay, Pommard og Beaune.

- Selv mistet jeg 75 prosent i 2012, 60 prosent i 2013 og 47 prosent av alle druene i år. Det er nesten to hele avlinger i løpet av tre år. Og det er vanskelig å betale ansatte lønn når vi produserer så få flasker.

 

Under pari. På torsdag lanseres store deler av Burgunds 2012-årgang i polets spesialbutikker. Dessverre så er de flere av de hvite som ikke svarer til forventningene. Mange av vinene er litt plumpe i frukten med en høy grad av modenhet, som ikke er akkompagnert av en frisk syre, heller en noe kort utgang som mangler den finessen det bør være i en hvitvin over 500 kroner fra en av verdens beste vinmarker.

Mannen som virkelig innfrir er Jean-Marc Roulot, som var den eneste som leverte storhet på polets pressesmaking. Dessverre er produksjonen til Roulot svært liten i 2012, og hans vanligvis flotte Bourgogne Blanc blir i dette året bare solgt til restaurantmarkedet, da antall flasker er veldig få.
Domaine Leflaive og Anne-Claude Leflaive leverer også bra i årgangen, men litt ned fra en imponerende 2010- og 2011-årgang. Bernard Moreaus viner er også verdt å få med seg i 2012.

Andre høydepunkt er Henri Boillot og Bouchard som lager bedre hvite burgundere enn noensinne, og som faktisk levere til en mer spiselig pris.

To viner ble det testet to flasker av, det gjaldt Sauzets Puligny-Montrachets Garenne og Lafons Meursault Goutte d`Or. Den førstnevnte var i en merkelig overmoden og lukket tilstand, mens Lafons flasker var begge korket.

 

Bak 2010. Uansett er ikke 2012 på nivå med 2010, når det kommer til hvite burgundere. Her mangler det finesse, mineralitet, friskhet og ikke minst lengde i forhold til 2010.
Lagringspotensiale er heller ikke det samme. Til det er frukten for moden i karakteren.

Faren er i tillegg når prisen stiger, at Burgund skal havne i samme situasjon som Bordeaux om noen år. Så utilgjengelige at interessen svikter.

På nasjonalt plan hjelper det heller ikke på prisen at spesialpolene nærmest dobler påslaget sitt på viner som bare blir lansert der. Så på en vin som koster rundt 200 kroner på bestillingsutvalget ville prisen blitt 225 kroner på spesialpolene.

 

Her er polets oversikt over vinene som blir lansert

 

Med deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.