Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kremen av amerikansk vin

Tekst
Marc Bixler hos Kistler i Sonoma lager noen av USAs beste viner av druene pinot noir og chardonnay. Foto: Sune Eriksen

Marc Bixler hos Kistler i Sonoma lager noen av USAs beste viner av druene pinot noir og chardonnay. Foto: Sune Eriksen

Mainyhetene: Fredag lanseres Californias mest ettertraktede viner på Vinmonopolet.


I over tre årtier har vennene Marc Bixler og Steve Kistler laget kanskje USAs beste viner på chardonnay og pinot noir i Sonoma. Berømte verden over for å være det nærmeste man kommer Burgund i USA, er vinen ofte svært vanskelig å få tak i. Fredag denne uken, lanseres 2013-årgangen i Vinmonopolets bestillingsliste.

- Vi møttes i 1974, på en vinsmaking i Fresno. Jeg vokste opp i Ohio og studerte kjemi på Berkeley, men jeg besøkte vinerier på fritiden og var veldig interessert. Han kom fra en vinsamler- familie og studerte litteratur på Stanford, forteller Bixler. - Selv om vi kom fra to ulike verdener, fant vi tonen umiddelbart, legger han til.

Studentvin. De startet samarbeidet i 1979, og hadde klare formeninger om hvilke viner de ville lage. - Vi ville lage chardonnay som hadde avsluttet malolaktisk gjæring, det var veldig uvanlig på den tid. Det var sett på som en feil i en vin. Men stilen vår har endret seg mye siden den gang. Det var mer eik da, sier Bixler.
- I dag bruker vin rundt 50 prosent ny eik. Om druene er virkelig gode, de vil takle det. Jeg syns eiken vår er veldig balansert, det er i alle fall målet, legger han til.
- Før lagde vi pinot noir i 100 prosent ny eik, nå er det en tredjedel. Sånn får vi frem en mer delikat aroma, det har blitt viktigere og viktigere for oss. 

Eikenerd. Men en ting er likt siden starten og det er eikefatene. - M+ toast fra Francois Freres i Burgund, er de eneste fatene vi bruker på vår pinot noir. De har vi jobbet med siden 1979. Vi har kjent dem lenge, og vi smaker alltid vinene våre her en gang i året, for å sjekke, sier Bixler. Kistler og Bixler kjøper eiketreene tre år før de blir til fat for å garantere kvaliteten. Selv har han bare vært i Burgund, men har en egen oppkjøper av vin i Europa, for de er vinene som står hans hjerte nærmest.
- Tysk riesling er fantastisk, det kjøper jeg mye av, mye på auksjon. Jeg begynte å samle på riesling allerede på 70-tallet, jeg syns det er rart at ikke så mange liker det her i USA.  
- Da vi startet hadde vi noen marker med riesling som vi laget vin av, men ikke nå lenger. Vi lagde til og med syrah, men vi solgte den aldri. Nå er det bare chardonnay og pinot noir, sier Bixler.

Nattarbeid. 25 personer arbeider året rundt hos Kistler, her blir alt gjort for hånd. Druene blir plukket om natten når det er kjøligst. I vineriet som ble bygget i 1992 er det høy aktivitet tidlig om morgenen. De første druene fra 2012-årgangen ankom for noen timer siden.
- Sukkernivået er lavere i år sier Marc Bixler. Det tyder på at alkoholnivået kommer til å bli lavt, det liker vi, selv om vi noen ganger må jobbe med høyere alkoholprosent enn det vi skulle ønske.- Vi har laget vin i 33 år, og for oss er balansen viktigst, men vi gjør hele tiden små endringer. I år er det første gangen vi har benyttetoss av sorteringsbord til druene vår for eksempel.

Den sandholdige leirjorden deres gjør at de ikke er noen far e for phylloxera. - Derfor kan vi bruke andre og bedre rotstokker her, sier Bixler.

Hvis Steve Kistler ser en bra plass som ikke er plantet, så blir den plantet sies det. I dag eier de 190 acres med vinmark fordelt på 15 forskjellige steder. Hvorav 15 acres ligger rundt vineriet på Vine Hill.

- Når vi planter nytt, planter vi tett og i skygge av solen, da får vi det resultatet vi ønsker, kjølig frukt og lavere alkohol.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.