Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den store kjendisvintesten

Tekst
Foto: Luca Kleve-Ruud

Foto: Luca Kleve-Ruud

Blomstervann fra Finn Schjøll, sukkertøy fra Anne-Kat. Hærland, bål og klor fra Jamie Oliver. Vi har testet 77 kjendisviner og -brenneviner. Kvaliteten er hårreisende lav.

Norske kjendiser setter navnet sitt på flasker som aldri før. Rundt 80 forskjellige produkter med kjendisprydede etiketter finnes på Vinmonopolet. Noen forsvinner ut etter dårlig salg, nye kommer til. Alt fra kjendiskokker, programledere, musikere og kunstnere er med på den noe falmede trenden. Smaksvariasjon er stor.

Sjelden har vi hatt et så stort sprang i en testsmaking. Den dårligste fikk 58 poeng, den beste 92. Det er også stor forskjell på hvordan vinene blir til. Mens noen er med på hele prosessen, blander vinen selv og kanskje eier litt vinmark også, er det andre som bare lager en fin etikett og håper at navnet skal selge vinen. De beste kjøpene finnes helt klart i den første kategorien.

Testens dårligste er Finn Schjølls to kartongviner, som begge har sett bedre dager. Til tross for laber kvalitet, har Schjøll solgt nesten 9000 liter vin i året.

En stor skuffelse var også kjendiskokken Jamie Olivers fire viner. Alle smaker kunstig og bærer preg av å være designet for et ukritisk publikum. Fire viner har tilsammen solgt under 500 liter.

Blant de beste finner vi Satyricon-vokalist Sigurd Wongravens viner, samt OnklPs konjakk. Den trondheimsbaserte restaurantmannen Calle Fegths tyske hvitviner er også gode.

Fakta:

De beste

Vellykket
92
Wongraven Unione Barolo Riserva Magnum 2007
Wongraven Wines, Piemonte, Italia 2999 kroner
Konsentrert og kjøttfull frukt

Svindyr og god
92
Larsen Drakkar – OnklP & De Fjerne Slektningenes svindyre Larsen, Cognac, Frankrike
2500 kroner
God balanse

Se anmeldelse av alle vinene under videoen

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.