Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Italiensk vin + norske bær = sant

Tekst
Strålende kombo. Norske bær og italiensk vin av moscato- eller brachetto-druen. Foto: Mette Randem

Strålende kombo. Norske bær og italiensk vin av moscato- eller brachetto-druen. Foto: Mette Randem

Ingenting kler desserter fra norsk natur bedre enn to druer fra Piemonte.

Av og til byr naturen på fullkommen symbiose på tvers av landegrenser. Et slikt eksempel er norske bær og de lette, søte boblene av den hvite moscato- eller den røde brachetto-druen fra foten av Alpene i Italia.

Moscato-druene utspiller sin finesse og aromatiske frukt aller best i ferske viner med god syrestruktur. Når du legger til lav alkohol og en sødme på nivå med modne, norske jordbær, blir de beste vinene fra appellasjonen Moscato d’Asti den soleklare jordbærfavoritten.

Moscato-druene høstes når druens naturlige sødme og syre harmonerer perfekt. Druene presses skånsomt, og druemosten lagres mellom null og to grader. Etter en ukes gjæring oppnås den ønskede balansen mellom alkohol, sukker og syre. Da kjøles vinen ned, slik at gjæringen stopper. Gjæringen i lukkede ståltanker holder på kullsyren som dannes under gjæringen, slik at vinen får en lett perlende stil. Mosten holdes i trykktankene i rundt 60 dager før den gjennomgår en steril filtrering.

Tankmetoden gjør at vinen holdes frisk til den tappes ved lav temperatur på flaske. Produsentene tapper bare nye flasker når de få en ny ordre, slik at vinene alltid holder seg friskest mulig.

 

Cleopatras afrodisiakum

Duft av ferske jordbær, bringebær, roser og vanilje. Rosa, fruktig, søt og boblende på smak. Slik kan brachetto, en av Piemontes mest særegne druer og en blå parallell til mer berømte moscato, karakteriseres. Den vokser så godt som bare i Piemonte og brukes tradisjonelt til å lage en søt og lett musserende dessertvin med lav alkohol.

Brachettos mest kjente appellasjon fikk betegnelsen DOCG i 1996 og dekker området rundt byen Acqui, syv kommuner i Alessandria-provinsen og 17 kommuner i Asti-provinsen og Nizza-Monferrato, og må inneholde 100 prosent brachetto.

I romersk tid ble vinen kalt «vinum acquense» og ansett som et afrodisiakum. Sagnet skal ha det til at både Julius Cæsar og Marcus Antonius ga mengder av denne vinen til Cleopatra, som igjen skal ha gitt den til sine elskere for å gjøre dem mer lidenskapelige.

Med aromatisk duft og alkohol rundt fem til seks prosent, er vinene fra denne appellasjonen bare blitt mer og mer populære de siste årene. Denne søte, alkoholsvake og perlende rosa vinen er perfekt følge til bringebær- og jordbærdesserter, men passer også godt til en skål nyplukket blåbær med litt fløte over. God sensommer!

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.