Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Loires ypperste

Tekst
Romain Guiberteaus viner er nå tilgjengelige i Norge for første gang.

Romain Guiberteaus viner er nå tilgjengelige i Norge for første gang.

I morgen lanseres noen av Loires aller fremste viner for første gang i Norge.

Det var advokat den tredjegenerasjons vinbonden Romain Guiberteau egentlig ønsket å bli. Nå er vinene hans noen av de mest ettertraktede fra Loire. Og aldri før har druene cabernet franc og chenin blanc smakt så rent og klart.

Fra jus til vin

Det var hans oldefar, Clément Manguin, som startet familiegården på begynnelsen av 1900-tallet. Han lot den gå videre til sin svigersønn Robert Guiberteau, som var med på å stifte kooperativet i Saumur. Han var en markant skikkelse i området, og kjøpte blant annet vinmarker ved Brézé, deriblant Clos des Carmes, som er regnet som en av Loires aller beste terroirer.

Da Robert Guiberteau pensjonerte seg i 1976, var det ingen som ønsket å overta familieeiendommen, og vindruene ble solgt til kooperativet.

Det varte frem til Romain Guiberteau droppet ut av jusstudiene på midten av 90-tallet. Sammen med faren konverterte de alle vinmarkene til økologisk dyrking, og sluttet å selge druene til det lokale kooperativet.

To druer

Han dyrker i dag to druetyper: chenin blanc og cabernet franc. Av disse lager han to baseviner fra de yngste stokkene som han kaller Domaine rouge og Domaine blanc. De er begge lagret på ståltanker.

Så kommer vinene fra de enkelte vinmarker, «Clos de Guichaux», «Clos des Carmes» og «Brézé», som er basert på chenin blanc, og «Les Motelles» og «Les Arboises», laget av cabernet franc. Alle disse er lagret i eikefat.

Ni hektar

I dag dyrker Romain Guiberteau druer på i overkant av ni hektar med vinmark. Hans hvitviner laget på chenin blanc er uten like: Klokkeklare, syrefriske og mineralske oppleves de som renere og skarpere enn det noen andre produsenter klarer å lage av druen. Rødvinene laget av cabernet franc fremstår som forbausende bløte, saftige og rene i stilen.

I morgen lanseres begge basevinene i Vinmonopolets bestillingsutvalg, sammen med den hvite Les Moulins. Ytterligere fem viner kan skaffes ved spesialbestilling fra importøren.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.