Italienske bobler som kan hevde seg

Tekst
Emanuele Rabotti hos Monte Rossa i Franciacorta lager noen av Italias beste musserende viner. Foto: Monte Rossa

Emanuele Rabotti hos Monte Rossa i Franciacorta lager noen av Italias beste musserende viner. Foto: Monte Rossa

Vårens musserende nyheter toppes av Monte Rossa fra Franciacorta.

Emanuele Rabotti og Monte Rossa lager musserende viner som kan måle seg med champagne. Og det fra Franciacorta i Lombardia i Nord-Italia, med de samme druene som benyttes i champagne.

Blant de første

Monte Rossa ble startet av Paolo Rabotti med hans kone Paola i 1972. På den tid fantes det bare fem vinprodusenter i Franciacorta. I dag er det sønnen Emanuele Rabotti som har overtatt, og antallet vinprodusenter i regionen har vokst til 115. Disse selger tilsammen 16 millioner flasker musserende vin årlig.

Nå kan du gå på tidenes polsmell

Da Monte Rossa ble etablert i 1972, var det bare fire andre som laget musserende viner i Franciacorta. Foto: Monte Rossa

Da Monte Rossa ble etablert i 1972, var det bare fire andre som laget musserende viner i Franciacorta. Foto: Monte Rossa

– 85 prosent av vinene som lages i Franciacorta drikkes i Italia, men eksporten vokser, særlig etter at prosecco er blitt så populært i utlandet, sier Rabotti. – Folk begynner gjerne med prosecco, men de som ønsker noe mer, ender ofte opp med vinene fra Franciacorta.

I dag lager Emanuele Rabotti 500.000 flasker musserende vin fra sine rundt 70 hektar med vinmark.

Ung historie

Franciacorta ligger i Lombardia mellom Milano og Verona, ikke langt fra Gardasjøen. Området har et strengt og tøft vinterklima, noe som førte til at gjæringen gikk i dvale når temperaturen sank på høsten, for så å starte opp igjen når våren kom. Det førte til at den første musserende vinen fra Franciacorta ble laget i 1961.

Tanker fulle med vin som gjærer hos Monte Rossa. Foto: Monte Rossa

Tanker fulle med vin som gjærer hos Monte Rossa. Foto: Monte Rossa

Det gang var det nebbiolo som ble dyrket her. I dag er chardonnay den viktigste druen, sammen med pinot bianco og pinot nero, som alle vokser på morenejord fra første og annen istid iblandet kalk og leire.

Sjekk Polets nyeste viner

Franciacorta lages i dag etter klassisk champagnemetode, med annengangs gjæring på flaske. Og helt siden produsentene i 2003 oppnådde EUs navnebeskyttelse, har de kun brukt stedsnavnet om vinene herfra, ikke spumante – akkurat som Champagne.

Nå er Monte Rossas viner tilgjengelige på Vinmonopolet sammen med en mengde andre musserende nyheter.

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner