Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå kan du skaffe deg en vinflaske med sprell levende innhold fra 1874

Tekst

Når denne 142 år gamle vineliksiren blir tilgjengelig i Vinmonopolets nettbutikk fredag morgen, kan det lønne seg å være rask.

36 flasker med Sisqueille Vin de Liqueur 1874 legges ut for salg i Vinmonopolets nettbutikk fredag morgen. Foto: Sonia Lepretre

36 flasker med Sisqueille Vin de Liqueur 1874 legges ut for salg i Vinmonopolets nettbutikk fredag morgen. Foto: Sonia Lepretre

Fra samlingen til Phillipe Gayral, mannen som har rasket sammen det meste som er igjen av modne tønner av «vins doux naturels» (sørfranske hetviner) i appellasjonene Rivesaltes, Banjuls og Maury, kommer nå 36 flasker med en vinperle av de helt sjeldne.

På fredag kommer også noen av Tysklands absolutte toppviner fra 2015. Les anmeldelsen her.

Vinen er ifølge Gayral laget av 60–70 prosent sort grenache, supplert av hvite druer. Men ikke maccabeu, som aldri har vært dyrket på eiendommen Sisqueille. Vinen kommer fra Rivesaltes, men ble laget før områdets storhetstid tok til da markedene lenger nord ble interesserte i de sørfranske vins doux naturels-vinene fra og med 1890-årene. Rivesaltes ble etablert som appellasjon først langt ut i det neste århundre, og vinen går dermed under betegnelsen vin de liqueur.

Overraskende friskhet

Sisqueille Vin de Liqueur 1874 har 107,1 gram sukker per liter og 4,41 gram syre. Den oppleves forbausende frisk til tross for sin godt voksne alder, og har en uslåelig balanse som kun oppnås gjennom svært lang modning. Prisen – vel 4500 kroner for en halvflaske – er det heller ikke mye å si på. Dette er anledning du ikke får igjen.

Vinen kan bestilles i Vinmonopolets nettbutikk fra fredag morgen klokken 08.00.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.