Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Rhônegodt

Tekst
Hvitt og rødt. Rhône-dalens viner er karakterfulle. Vinmonopolet har funnet frem til noen av de aller beste til neste ukes spesialslipp. Foto: Sigurd Fandango

Hvitt og rødt. Rhône-dalens viner er karakterfulle. Vinmonopolet har funnet frem til noen av de aller beste til neste ukes spesialslipp. Foto: Sigurd Fandango

I Vinmonopolets spesialbutikker ligger noen av aller beste flaskene fra Rhône-dalen.

Vinmonopolets spesialbutikker har Rhône og Provence som tema for høstlanseringen kommende uke. Det har ført til at et godt kuratert utvalg fra vinprodusenter som Rayas, Allemand, Gripa, Vernay, Jamet, Chave, Voge, Montfaucon, Guigal, Clape og Fonsalette blir å finne i spesialbutikkenes hyller.­ De lager alle viner som vanligvis er vanskelige å få tak i, da produksjonen er lav og etterspørselen er blitt svært stor. Bortsett fra noen få modne unntak, er det hovedsakelig årgangene 2013 og 2014 som blir lansert.

Indian summer

Disse årgangene var ikke problem­frie: fruktspisende suzukifluer og innhøsting truet av regn i 2014, og i 2013 var det så kaldt at det i Nord-Rhône ble målt ned i åtte prosent potensiell alkohol i slutten av august. Heldigvis kom september med en «indian­ summer» og reddet årgangen. Det vil si, for dem som høstet før regnet kom i oktober. I sør var avlingene svært lave, særlig av druen grenache. Vinene er kjølige, delikate og friske med en klassisk frukt som ikke trenger altfor lang tid.

De hvite Rhône-vinene er i begge årgangene nydelige florale og delikate viner med en uvanlig friskhet.

Vi har testet 70 av de 116 vinene som skal lanseres.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.