Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette drikker du til krepsegildet

Tekst
Rød delikatesse. Å finne den riktige vinen til kreps, er ikke lett. Men de finnes. Foto: Sune Eriksen

Rød delikatesse. Å finne den riktige vinen til kreps, er ikke lett. Men de finnes. Foto: Sune Eriksen

Disse vinene kan nytes til krepsegildet.

De beste fiskediskene bugner nå av rødmende og nykokte små delikatesser. Kostbare er de, men verdt det. Krepsesesongen er en begrenset og intens affære. Her til lands varer den fra 6. august til 14. september. Ferskvannskrepsen finnes i vann på Østlandet, men også enkelte steder på Vestlandet og i Trøndelag.

I Norge finnes det bare én art ferskvannskreps: edelkrepsen. Den er skjør og utsatt for krepsepest fra tid til annen, og Norge et av få land i verden med en livskraftig bestand av denne lille delikatessen. Man skal regne én kilo edelkreps per person for et fullverdig måltid.

Krondill til besvær

Krepsen i fiskedisken er ofte kokt sammen med krondill og salt, som setter et markant preg på det tandre kjøttet. Mange velger øl og akevitt til krepsen. En vin som fungerer godt, er ikke så lett å finne. Krepsen i seg selv har en lett sødmefull og delikat smak; når man tilsetter salt og krondill, trenger man en helt annen vin. Kreps i seg selv er magert, og takler best viner som ikke har for høy alkohol. Mens krondill er aromatisk og floral, med en grønnaktig og urtete karakter.

Tradisjonelle norske hvitvinsfavoritter som sancerre, Chablis og tysk Riesling, fungerte forbausende dårlig sammen med ferskvannskreps.

En frisk og lett blanc de blancs champagne fungerer, men ikke optimalt. De beste kombinasjonene får man om man nyter en hvit Bordeaux til. De har mineraliteten som fungerer godt sammen med krepsen, samtidig som druen sauvignon blancs grønne preg harmonerer supert sammen med dillen. Spiser man kreps sammen med brød og majones, har disse vinene både syre og kraft nok til å takle begge deler.

Alternativt passer en lett og alkoholsvak alvarinho eller loureiro fra Portugal eller Spania. Et annet alternativ er en delikat og mineralsk muscadet fra Loire i Frankrike.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.