Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette drikker du til hummer

Tekst
Kun det beste i glasset er godt nok til den norske hummeren. Foto: Sigurd Fandango

Kun det beste i glasset er godt nok til den norske hummeren. Foto: Sigurd Fandango

Bare det beste er godt nok til norsk hummer.

Få råvarer får frem flere superlativer enn den norske hummeren. Men slik har det ikke alltid vært. Tidligere var hummer for fattigmannskost å regne, og de færreste ville spise skapningen som kravlet rundt på havets bunn. I dag er hummeren en luksusvare som tilhører en av matbordets største gleder.

Norsk hummer skiller seg fra sine internasjonale slektninger med en intens, frisk og elegant havsmak. I vårt kalde klima vokser den dessuten langsomt og blir ekstra kjøttfull.

Her finner du hummeroppskriftene

Kort sesong

1. oktober startet fisket av det minst hundre millioner år gamle urdyret langs norskekysten. Men den store tilveksten av hobbyfiskere har ført til en rekke fangstrestriksjoner.

På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane er det tillatt å fange hummer fra 1. oktober klokken 8.00 til og med 30. november. For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober klokken 8.00 til og med 31. desember. I tillegg til begrensningene for fisket i helger, er flere områder i Sør-Norge fredet for hummerfiske. Nye fredningsområder fra i år er Bolærne, Sandø, Stauper og i Hardanger, opplyser Fiskeridirektoratet.

Hunnhummer er ofte saftigere i kjøttet enn sitt mannlige motstykke. Men hummer med utvendig rogn er fredet, og et felles minstemål på hummeren er 25 centimeter.

Som den perfekte råvaren den er, kan hummer bli tilberedt på svært mange måter, alt etter tradisjon og oppfinnsomhet. Noen foretrekker klassisk hummer naturell, som er hummer i naken utgave, smakfull og med lette elegante smaker. Andre liker den gratinert, med mye krydder og smakstilsetninger, eller som kraftig suppe eller bisque.

Uansett hva en velger, så fortjener hummeren kun det beste når det gjelder drikke.

Bent Stiansens hummeroppskrifter

Klassiske følgesvenner

Hva en ønsker å drikke, kommer an på tilberedningsmåten. Hummer naturell trenger en vin som yter den rettferdighet – en enkel og elegant chablis eller en god champagne vil passe perfekt. Til gratinert hummer kan en kreve mer av vinen, gjerne en klassisk hvit burgunder av høyeste klasse eller en grand cru chablis.

Til hummersuppe eller bisque, hvor smakene er sammensatte og på sitt kraftigste, vil kun de kraftigste chardonnay-baserte vinene fungere. Enten fra den nye verden eller hvite burgundere på toppnivå.

Skal en servere avkjølt hummer i en salat, trenger den en flytende samarbeidspartner av en helt annen kategori – prøv en riesling fra Tyskland eller en albariño fra Rias Baixas i det nordvestlige Spania eller fra Minho i Nord-Portugal.

Lyst på vegetarisk høstmat?Sjekk ut Björn Svenssons grønnsaksgryte her.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.