Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sommerens delikate rødvin

Tekst
Vinmark i Saint Julien i Beaujolais Foto M. Bonaparte Dreamstime

Vinmark i Saint Julien i Beaujolais Foto M. Bonaparte Dreamstime

Mainyhetene: En lett avkjølt beaujolais er sommerens mest delikate rødvinsopplevelse.

De saftige, fruktige og tanninsvake rødvinene fra Beaujolais passer perfekt til sommerens lette kjøttretter. Nå er den ferskeste årgangen fra 2014 her sammen med en rekke gode nyheter fra 2013.

Dyp frukt. 2014 var en årgang som startet perfekt med en varm vår og optimal blomstring. Sommeren fulgte med kjøligere temperaturer og mer regn enn vanlig. Hagelbyger reduserte avlingen i noen områder.

Høsten var varm og flott, noe som skapte en perfekt innhøsting som startet i begynnelsen av september og varte i tre uker. Det var noe tidligere enn året før, som har ført til at årets viner har fått mer tid i kjelleren. Det er bare positivt, og har resultert i saftige og fruktige viner med balanserte tanniner og en fin, dyp frukt.

Lagringsvennlig. 2013-årgangen var generelt sen fra blomstring til innhøsting, men sjelden har gamay-druene fått mer sol. Da innhøstingen startet 24. september, var druene perfekt modne.

Selv om Beaujolais-vinen nytes best mens den er ung, finnes utgaver som med fordel kan lagres. 2013-årgangen fra de beste områdene kan gjerne lagres - for eksempel vinene fra appellasjonen Morgon. Helt siden romertiden har dette lille området vært kjent for sine viner med lagringskapasitet skapt av det vulkanske granittjordsmonnet her.

Kvalitetshierarkiet. Beaujolais-regionen er delt inn i tre kategorier, med en standard Beaujolais i bunnen av hierarkiet. I midten finner man Beaujolais Village fra 39 landsbyer, og på toppen er det ti cruer fra de beste kommunene. Beaujolais ligger rett nord for Lyon og lager hovedsakelig rødvin av den delikate druen gamay. Vinene fra cruene Morgon, Juliénas, Chénas og Moulin-à-Vent har godt av noen år i vinkjelleren, mens de mer delikate vinene fra Chiroubles og Fleurie kan være svært så sjarmerende som unge. I tillegg er dette perfekte matviner til magert og lyst kjøtt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.