Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vin til skogens smaksbomber

Tekst
Bestevenner. Soppen er full av karakter og terroir, og passer til vin både som hovedingrediens og tilbehør. Foto: Luca Kleve-Ruud

Bestevenner. Soppen er full av karakter og terroir, og passer til vin både som hovedingrediens og tilbehør. Foto: Luca Kleve-Ruud

Skogene bugner av sopp. Hvilken vin som passer til, avhenger mest av retten og de andre råvarene.

Steinsopp, piggsopp, fåresopp og kantareller – det er bare å rusle ut og plukke. Skogens smaksbomber er proppfulle av terroir og karakter fra voksestedet. Enten man benytter soppen som tilbehør eller en rett i seg selv, er den en av vinens beste venner.

Til yngre, tanninrike viner er sopp en effektiv tanninbremser. Soppens jordlighet, umamipreg og smaksintensitet kommer likevel best til sin rett med utviklede viner med noe av det samme dype, komplekse smaksbildet som den selv. Utviklede viner er dessverre ingen selvfølge, hverken i private kjellere eller polutsalg.

En utviklet champagne harmonerer utmerket med lette retter med fersk sopp, som for eksempel en salat med ristet skogsopp. Til milde pastaretter med sopp passer rødviner med et lavt tannininnhold og en frisk, syrlig frukt. Druer som en lett pinot noir, gamay og barbera, gjør seg godt.

 

Uforglemmelig

Når den ferske skogsoppen får selskap av smør, fløte og nykvernet pepper, intensiveres aromaene, samtidig som soppens bitterhet dempes. Moden pinot noir, nebbiolo og sangiovese inneholder – som soppen – aromatiske referanser til høst og skogbunn, og god syre døyver melkefettet.

Til toasten med nyplukkede kantareller kan du prøve hvitvin. En fyldig chardonnay, gjerne med en god dose eik, gjør underverker, også for nyplukket sopp til skalldyr eller hvit fisk.

Har du vært heldig med soppturen og lurer på hva du skal gjøre med alle sammen, bør du prøve å lage en soppconsommé. Det tar sin tid og krever mye sopp, men smaken er uforglemmelig. Til en consommé er det perfekt med en lagret og tørr, fyldig madeira eller sherry.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.