Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sør-Amerikas kjølige vinregioner lager best vin

Tekst

Vinternyhetene: De Martino fra Itata i Sør-Chile og Colomé fra Nord-Argentina har to ting til felles. De lager begge viner i kjølige områder som resulterer i noen av kontinentes beste.

På den sølige halvkule. Da Pietro Martino Pascualone kom fra Italia og etablerte seg i Isla de Maipo, 50 kilometer sør for Santiago i 1934, så han på dette stedet som vindyrkernes paradis, godt beskyttet av Stillehavet og Andesfjellene. I dag inspireres Marco og Sebastián De Martino like mye av opprinnelsen til landets 400 år gamle vinhistorie, når de staker ut sin egen kurs inn i fremtiden.

Sammen med vinmaker Marcelo Retamal, er de på konstant leting etter potensielle dyrkesteder, og etter gamle vinmarker med riktig kombinasjon av klima, jordsmonn og druetyper. Retamal har forlengst innsett at mange av landets nyere vinmarker er plantet i alt for «trygge» klimasoner, og at det må mer ekstreme vekstsoner til for å lage ekstraordinære viner.

De Martino produserer nå fra 350 ulike dyrkesteder og åtte appellasjoner. De eier tilsammen 300 hektar med økologisk dyrkede drueplanter, og produserer fra disse en imponerende serie med viner.

Verdens høyest beliggende vinmarker. Det hele var ganske tilfeldig, og det var ingen som hadde planlagt at Thibeaut Delmotte skulle ende opp som vinmaker for Colomé, Argentinas eldste vinprodusent.

– Man kan vel egentlig kalle det en slags todelt kjærlighetshistorie, forklarer den ydmyke vinmakeren.

Kjæresten hans hadde studert spansk og ville til Sør-Amerika for å praktisere språket.

– Som nyutdannet ønolog fra universitetet i Beaune hadde jeg arbeidet med å lage vin i Santenay, Chablis og Bordeaux, og det passet bra med et lite avbrekk, så jeg bestemte meg for å bli med. Det var først etter at vi hadde reist rundt som backpackere i godt og vel et år at vi havnet i de argentinske Andesfjellene, lengst nord i landet. Jeg ble bokstavelig talt bergtatt av det øde og vakre fjellandskapet. Selv om kjæresten etterhvert dro hjem, følte jeg at jeg måtte bli – at jeg hadde noe her å gjøre, sier Delmotte.

 

Thibeaut Delmotte hos Colomé Foto:

Thibeaut Delmotte hos Colomé Foto:

Delmotte underviste i fransk i byen Salta da han kom i kontakt med eieren av Colomé, Donald Hess.

Ryktet hadde gått om en franskmann som kunne lage vin, og Hess var på jakt etter ny vinmaker til 2005-årgangen. Han inviterte straks Delmotte opp til Colomé.

– Jeg leide en bil og kjørte de drøye 200 humpete og svingete kilometerne opp mot vingården.

Da jeg kjørte inn porten, hadde jeg ikke regnet med å kjøre enda 20 kilometer gjennom den 39.000 hektar store eiendommen for å komme frem. Da jeg endelig så bygningen og vinmarkene, var det som om en del ting falt på plass, og jeg innså der og da at jeg hadde fått meg en ny jobb.

Salta er et lite vindistrikt i søramerikansk målestokk og står for kun tre prosent av Argentinas beplantede areal. Plasseringen tilsier at man må opp i høyden for å lage god vin, og med sin siste vinmark fra 2007 viser Colomé at de tar det på alvor – 3.100 meter over havet og ny verdensrekord.

– Vi plantet malbec, pinot noir, chardonnay og sauvignon blanc, og vi ser allerede nå at vår malbec herfra har en mer floral og elegant duft, samtidig som den har høy syre og tøffe tanniner. Den trenger 18–24 måneder på brukte fat for å komme i balanse, sier Delmotte.

– Jeg kaster ingen fat, gode kvalitetsfat kan vare svært lenge, og mikrooksidasjonen gir runde tanniner, samtidig som lagring på bunnfallet gir vinene en flott fedme, forklarer Delmotte.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.