Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Søtt, gammelt og legendarisk

Tekst
I Jean Marie Touchais vinkjeller i Loire hviler mengder med gammel dessertvin. Foto: produsenten

I Jean Marie Touchais vinkjeller i Loire hviler mengder med gammel dessertvin. Foto: produsenten

Jean Marie Touchais har rundt to millioner flasker gammel Coteaux du Layon i kjelleren. I morgen lanseres fire av hans årganger på Polet.

Helt siden 1787 har familien Touchais drevet med vinproduksjon i Loire i Frankrike. I dag er det åttende generasjon med Jean Marie Touchais som driver den tradisjonelle vinhuset.

Hele 150 hektar med vinmark styrer han over, men mesteparten av druene selger han videre til andre aktører. Bare druene fra de 35 beste hektarene sine lager de vin av selv, og det en dessertvin med navn Moulin Touchais som det går gjetord om. Den er laget av 20 prosent undermodne og 80 prosent overmodne chenin blanc druer. En teknikk som er med på å gi den rette balansen i den søte vinen, med å tilføre mer syre enn det vinen normalt ville ha fått.
Rundt 40.000 flasker i året er produksjonen av vinen som blir tappet på flasker i april året etter innhøstingen. Etter det ligger de i kjelleren i ti år før de blir solgt. 2005 er den siste årgang på markedet.

Overmodne chenin blanc druer klare for pressing Foto: produsenten

Overmodne chenin blanc druer klare for pressing Foto: produsenten

Overmodne chenin blanc druer klare for pressing Foto: produsenten.

Hell i uhell. Joseph Touchais, bestefar til dagens generasjon Touchais murte igjen kjelleren under andre verdenskrig sånn at ingen kunne ta flaskene. Etter krigen var det vanskelig å få solgt vinene da den økonomiske situasjonen var tøff. Touchais valgte da å la vinene bli liggende i kjelleren, etter noen år merket han at vinene var blitt bedre. Samtidig som hans konkurrenter og naboer ikke hadde noen viner i kjelleren. I etterkant har dette blitt et system hos familien Touchais. Og i dag er de få vinprodusenter rundt om i verden som kan konkurrere med antall gamle flasker i kjelleren. I dag ligger det rundt to millioner flasker i kjelleren med årganger som strekker seg tilbake til 1800-tallet.

I morgen lanseres deres Coteaux du Layon Moulin Touchais på Vinmonopolets bestillingsutvalg i årgangene 1971, 1985, 1997 og 2005 sammen med en rekke andre fantastiske dessertviner og hetviner fra hele verden.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner