Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Norges beste sidere

Tekst

Mens vi venter høstens norske epler, har vi testet eplesideren fra fjorårets frukt.

Internasjonalt i Sogn. I Balestrand lages det tørr sider av importerte sidertrær fra Normandie og England. De bitre eplene er godt tilpasset sine vekstforhold. Foto: Sune Eriksen

Internasjonalt i Sogn. I Balestrand lages det tørr sider av importerte sidertrær fra Normandie og England. De bitre eplene er godt tilpasset sine vekstforhold. Foto: Sune Eriksen

Det stilmessige skillet mellom Hardanger og Sognefjordens eplesidere skyldes i all hovedsak en Balestrand-bondes besettelse for importerte siderepler og Hardanger-bøndenes rendyrking av sideren fra langt søtere spiseepler.

Åge Eitungjerde og Ciderhuset i Balestrand importerte de første sidereplene for 16 år siden og dyrker 13 ulike eplesorter fra England og Normandie blant totalt 100 ulike sorter i Sognefjorden. De bitre eplene gir mer tørrekstrakt i den ferdige sideren, noe som ofte gir sidere med en tørr og konsentrert, matvennlig karakter. Disse minner om sidere fra Frankrike, England og Baskerland, som alle har lang tradisjon for dyrking av bitre eplesorter.

Foto: Sune Eriksen

Foto: Sune Eriksen

Leskende

Hardanger-bøndene er blitt bedre i å fremme sine søtere eplers aromatiske karakter, gjennom en bedre og mer kontrollert fermentering, som gjør at siderne fremstår friskere, renere og litt mindre søte enn for ti år siden. Likevel er stilen tydelig preget av spiseeplenes egenskaper og mindre egnet som drikke til mat. Et godt, leskende alternativ på sensommerens varme dager er de like fullt – hvis flaskene er av fersk årgang, vel å merke.

Vi har testet alle eplesidere som selges på Vinmonopolet. Av disse hadde noen sett sine beste dager.

(Vinnotatene kommer under annonsen).

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.