I den nye vindatabasen finner du Polets beste vinkjøp

Tekst
Smak.no er DNs nye mat- og vinsider. Her finner du både vindatabasen og restaurantguiden. 
                      <font color="#b9b1b1">Foto: Linda Næsfeldt</font>

Smak.no er DNs nye mat- og vinsider. Her finner du både vindatabasen og restaurantguiden. Foto: Linda Næsfeldt

På Smak.no finner du Norges største database over anmeldte viner. Her er kåringen av Vinmonopolets beste vinkjøp.

Å orientere seg blant Vinmonopolets flere tusen viner er en utfordring. Smak.no, Dagens Næringslivs nye mat- og vinsider på nett, har samlet sammen cirka 17.000 smaksnotater i vindatabasen. Basen er nå tilgjengelig for søk – enten du er ute etter en bestemt vin, et område, en produsent eller mat- og vinkombinasjoner. Her er databasens liste over de beste kjøpene blant polets hylleviner til under 300 kroner:

Her kan du søke i DNs nye vindatabase.

Les mer om mat og vin på Smak.no

RØDVINER

91 Barbaresco 2010
Produttori del Barbaresco, Piemonte, Italia
249,90 kroner | 3190601 | basiskategori 3 | Better Wines    

→ Dyp bringebærfrukt, lær og mineraler med innslag av kirsebærblomst og nøtter på duft. Fast og delikat kjernefrukt på smak. Lang, sammensatt utgang med en finkornet og fyldig tanninstruktur, mineraler og en lett krydret avslutning. Nå til 2025. Passer til lam og okse.

 

91 Ridge Lytton Springs 2012
Ridge vineyards, California, USA
296,50 kroner | 1961501 | basiskategori 6 | Vinarius

→ Dufter av mørke bær og søte blåplommer med hint av tre. Saftig og elegant frukt på smak med en balansert syre og lange, slanke tanniner. Noe så sjeldent som en delikat og elegant zinfandel. Passer til grillet kjøtt og fugl. Drikk nå til 2022.

 

90 Speri Sant’ Urbano Valpolicella Classico Superiore  2011
Speri Viticoltori, Veneto, Italia
195,40 kroner | 5746301 | basiskategori 5 | Best Buys

→ Floral duft med innslag av svibler og tørket frukt. Lett, delikat og saftig sødmefull frukt på smak med lett strukturerte tanniner. Pen og ren valpolicella med en flott sammensatt lengde. Drikk nå til 2018. Passer til and, gås og svin samt grillet lett kjøtt.

 

90 Chianti Classico 2010
Fontodi, Toscana, Italia
197,90 kroner | 32788 | basiskategori 6 | Blend Wines

→ Mineraler og moreller med innslag av svale krydder på duft. Konsentrert og ren frukt på smak med en tørr og sammensatt utgang. Drikk nå til 2025. Til lam og okse.

 

89 Gattinara 2009
Travaglini, Piemonte, Italia
199,90 kroner | 4766401 | basiskategori 4 | Gaia Wine & Spirits

→ Krydret duft med innslag av nøtter, tørket sopp og lær. Stramme tanniner kombinert med en moden frukt. Pen lengde og balanse. Drikk nå til 2016. Passer til lam.

 

89 Crozes Hermitage  2012
Domaine du Colombier , Nord-Rhône , Frankrike
199,90 kroner | 5045301 | basiskategori 3 | Red & White

→ Bjørnebær, søte urter og rå potet med en lett jordlig tone på duft. Rik og balansert, mørk frukt på smak med flott syre og faste tanniner i finish. Drikk nå til 2018. Passer til vilt.

 

88 Chianti Ruffina 2010
Fattoria Selvapiana Toscana, Italia
166,00 kroner | 3316901 | basiskategori 5 | Moestue Grape Selections

→ Dufter av kirsebær, tre og nøtter. Frisk syre kombinert med en sursøt frukt og strukturerte tanniner. Bra lengde. Passer til lam.

 

88 Vino Nobile di Montepulciano 2011 

Cantine Dei, Toscana, Italia
169,90 kroner | 5715701 | basiskategori 5 | Evento

→ Delikat, rød kjernefrukt med innslag av nøtter og svale krydder på duft. Pen fylde på smak med en mørk, blå plommefrukt og faste tanniner i utgang. Nå til 2020, til lam.

 

87 Carrascal 2009       
Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina        
144,90 kroner | 3240401 | basiskategori 3 | Momentum Wines

→ Aromatisk duft av mørke bær og urter med innslag av velhengt viltkjøtt og lyng. Pen konsentrasjon av saftig, mørk frukt på smak kombinert med balanserte tanniner og syre. Godt kjøp. Drikk nå til 2018. Til okse, lam og grillet kjøtt.

 

87 Peter Yealands Pinot Noir 2013      
Yealands Estate Wines, Marlborough, New Zealand   
150 kroner | 988001 | basiskategori 3 | Stenberg & Blom

→ Nydelig floral duft, hint av vanilje, jordbær og grønn pepper. Saftig og lekker på smak med en frisk syre og tørre, lett strukturerte tanniner. Drikk nå. Passer til kalv, svin og sopp.

 

86 Fabelaktig 2013
Niepoort, Douro, Portugal
139,90 kroner | 4526901 | basiskategori 3 | Wine Tailor

→ Duft av modne, røde bær og plommer med innslag av jord. Syrlig og tørr bærfrukt på smak med en fast, tanninrik utgang. Drikk nå til 2018. Til kjøttgryter av okse og lam. 

 

86 Jaillet Clos Espinous 2013
Rémi Jalliet, Corbières, Frankrike
146,40 kroner, 1882301, basiskategori 6, Pure Wines

→ Dufter av vanilje og kokte, røde bær. Lett strukturerte tanniner med en lett, saftig og sødmefull frukt på smak. Tørr utgang. Passer til lam, okse og gryter. Drikk nå til 2019.

 

85 Andean Cabernet Sauvignon 2012
Andean Grupo Penaflor, Mendoza, Argentina
123 kroner | 941501 | basiskategori 4 | Eurowine

→ Dufter av solbær og plommer med innslag av lær. Kjølig og delikat, saftig frukt med pen lengde og balanserte tanniner. Tørr utgang med preg av en kjølig frukt. Flott vin til prisen. Drikk nå. Passer til okse, lam og gryter.

 

85 Barbera D’asti Asinoi 2013         
Carussin, Piemonte, Italia     
129,90 kroner | 4992201 | basiskategori 4 | Non Dos

→ Dufter av blomster med en lett aroma av søte kirsebær. Balansert, luftig kirsebærfrukt på smak med pen syre og en delikat, lett bitter frukt i utgang. Drikk nå til tamfugl og svin.

 

HVITVIN

91 Clos Häuserer Riesling 2012
Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike
255,40 kroner | 592701 | basiskategori 3 | Vininor

→ En av basisutvalgets aller beste hvitviner, selv om 2012 ikke er like bra som magiske 2010. Mineralsk duft med innslag av sødmefull frukt. Rik og bløt, moden fukt på smak med en balansert syre. Lang og noe fet finish. Pent balansert. Drikk nå til 2020, til krydret og røkt mat.

 

90 Saint-Aubin 1er Cru En Remilly 2012
Vincent Girardin, Burgund, Frankrike
282,50 kroner | 9169801 | basiskategori 5 | Moestue

→ Fersk og delikat eplefrukt på duft med innslag av toast og mineraler. Pen konsentrasjon av fersk frukt på smak med hint av krydder og med en lang, syrlig utgang. Drikk nå til 2018. Passer ril rike retter av fisk og skalldyr.

 

89 Assyrtiko Wild Ferment 2014
Gaia Estate, Santorini, Hellas
171,50 kroner | 9869201 | basiskategori 5 | Chaeos Import

→ Intens duft av grapefrukt, røyk og mineraler med innslag av hylleblomst. Ren og spenstig, tørr frukt på smak med en fyldig og mineraldreven utgang. Drikk nå til 2017. Passer til skalldyr og hvit fisk.

 

89 Riesling Von der Fels 2013
Weingut Keller, Rheinhessen, Tyskland
222,90 kroner | 4357701 | basiskategori 6 | Blend Wines

→ Grapefrukt og blomster med innslag av mineraler og lime på duft. Delikat og fersk frukt på smak med en balansert syre og fyldig utgang. Drikk nå til 2023. Passer til fet fisk og sushi.

 

88 Le G de Ch. Guiraud 2013
S.C.A. du Ch. Guiraud, Bordeaux, Frankrike
169,90 kroner | 9773901 | basiskategori 2 | Vinhuset Nofra

→ Dufter av stikkelsbær og voks med hint av tre og toast. Flott konsentrasjon med frisk syre og lang, tett, fersk frukt. Fyller etterlengtet et tomrom i polets basisutvalg. Mye vin for pengene. Drikk nå til 2020. Passer til hvit fisk.

 

88 Sancerre Grande Reserve 2013
Domaine Henri Bourgeois, Loire, Frankrike               
189,90 kroner | 74301 | basiskategori 3 | Just Brands

→ Dufter av nesle og solbærbusk med innslag av gress. Elegant og ren frukt på smak med syrlig sitrus og stikkelsbær kombinert med en mineralsk, syrlig utgang. Tørr finish. Drikk nå til 2018. Passer til friske salater og skalldyr.

 

87 Trimbach Riesling 2012 
F.E. Trimbach, Alsace, Frankrike      
155 kroner | 88801 | basiskategori 4 | Stenberg & Blom      

→ Dufter modnet av ost og petroleum. Fersk frukt og en frisk, spenstig syre kombinert med en lang, tørr, mineralsk utgang. Nå med skrukork etter noen år med korkproblemer. Drikk nå til 2020. Passer til fet fisk.

 

87 Hexamer Schlossböckelheimer Riesling Trocken 2013
Hexamer, Nahe, Tyskland
156 kroner | 1415701 | basiskategori 2 | Record Vinimport

→ Nektariner, epler og søte blomster på duft. Leskende kjølig frukt med en bitende tørr mineralitet og en ren, syrlig utgang. Drikk nå til 2020. Passer til fet fisk.

 

86 Hexamer Riesling Trocken 2013
Hexamer, Nahe, Tyskland
139 kroner | 8038701 | basiskategori 5 | Record Vinimport

→ Kjølig grapefrukt og eple på duft. Spenstig, mineralsk frukt på smak med en slank og tørr utgang. Fremdeles mye kvalitet for pengene. Drikk nå til 2018. Passer til fet fisk.

 

86 Schiefer Riesling Trocken 2013
Kruger-Rumpf, Nahe, Tyskland               
141,90 kroner | 1426301 | basiskategori 4 | Blend Wines     

→ Duft av sitrusskall, nektariner og mineraler. Fersk og konsentrert sitrusfrukt på smak, med lang, syrlig og fast utgang med lett saltpreget mineralitet i finish. Drikk nå til 2018. Passer til sushi og fet fisk. 

 

85 Riesling 2013
Dönnhoff, Nahe, Tyskland
119,80 kroner | 2031401 | basiskategori 3 | Flaaten

→ Dufter av sten og klementiner med innslag av søte urter. Pen fylde og lett sødmefull frukt på smak, kombinert med en balansert syre og en tørr finish med lette mineraler. Drikk til ribbe og fet fisk.

 

85 Riesling Trocken 2013
Dönnhoff, Nahe, Tyskland
119,80 kroner | 6370701 | basiskategori 1 | Flaaten

→ Mineralsk duft med hint av grønne epler og en lett tropisk frukt. Fersk og spenstig frukt på smak med en kjølig eplekarakter og en sitrende syrlighet i utgang. Drikk nå til fet fisk og sushi.

Se også:
Anmeldt: Med 2000 år på baken skulle det nesten bare mangle at Nikolaihof lager Østerrikes beste vin.
Tidenes største Amarone-test

Se også:
Ola Mæle, mannen som kledde 80-tallet i pastelljoggedress, kaller norske klesdesignere «naive dagdrømmere».

Jusdoktor Anine Kierulf mener selvsensur og misforstått lojalitet er ytringsfrihetens største problem.

Dessertvognen er bare én grunn til å besøke Brasserie France.

Les mer om mat og vin på Smak
Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk