- Det er mye fysisk arbeid på en gård, så det danner selvfølgelig et godt grunnlag, sier Petter Nothugs far, John Northug, til DN Aktiv.

Han har vært melkebonde på Mosvik i Nord Trøndelag i over 20 år. Både Petter og hans to yngre brødre har fra de var små måttet hjelpe til på gården.

- Når du driver en gård er det så mye som er en selvfølge, at du nesten glemmer at det kan være krevende for andre som ikke er vant til den slags, sier Northug.

 

Et bredt fysisk grunnlag fra barndommen har gjort Petter til den skiløperen han er i dag, mener faren.

- Det brede grunnlaget gjorde at kroppen hans responderte godt når han begynte med spesialisering, sier han.

Hverdagsaktiviteten på gården, i tillegg til varierte fritidsaktiviteter, har gitt mye god trening.

Faren trekker frem noen eksempler på gårdsaktiviteter som har gitt Petter Northug en sterk skiløperkropp.

  • Silo-jobbing
    Når flere tonn med rått gress blir lempet inn i siloen, er det en ekstremt tung oppgave å jevne ut og flytte på dette. Gjennom en hel dag er dette en ganske formidabel jobb, ifølge Northug.
    - Petter ville ganske tidlig stå ansvarlig for denne jobben. Og med en bestefar som motivator, som alltid hadde tid, som observerte han og som synes dette var stas at han som ung klarte denne jobben ga en stor motivasjon tror jeg, sier far Northug.
  • Innhenting av kyr på beite
    - Petter måtte hente kyrne på beite, og få de opp på gården. Og det var jo langt fra nederst på beite og opp til fjøset, spesielt for en liten kropp var det tungt, sier faren.
  • Melking
    Jobben var ikke ferdig selv om kyrne var i fjøset. Også der måtte Petter trå til.
    - Jeg husker at de måtte være med i fjøset, og han og en kamerat melket 30 kyr mens jeg foret. Det er ingen liten jobb, sier faren.
    - Om de skulle være med måtte de alltid ta i et tak. Vi hadde nå denne gården som skulle drives, hvor både helg og ukedager er de samme. Så det var helt uunngåelig at de måtte ta et visst ansvar om vi skulle få det til å gå opp, sier han.
    Hvor tidlig var Petter med i arbeidet på gården?
    - Jeg kan jo bli fastsatt for barnearbeid her, sier Northug, og ler.
    - Det var tidlig, men jeg vet at han var i stand til å stå i fjøset og melke kyr. Området hvor melkingen foregikk var senket så lavt at det var naturlig for voksne folk å nå opp, så han fikk bygget seg opp slik at han kom opp på et høyere nivå.
  • Skogplanting
    Petter og brødrene var også med på skogplanting.
    - Da går du i skogen og setter ned planter. Det kan nok være litt kjedelig, men det plantes etter en norm med to meters avstand, og man setter opp etter en linje. På bestemte punkt måtte du skritte ut til siden for å sette i gang med en ny linje. Her måtte man jobbe systematisk, og det var tungt arbeid. Du måtte jo stappe ned planten, og tråkke til. Ikke veldig tungt, men likevel fysisk arbeid, sier far Northug.
  • Tømmer og ved
    - Han hjalp også bestefaren sin med vedarbeid. De hentet tørket tømmer i skogen, og dro med seg stokker. Det er tungt arbeid som gir god styrke.
    - Det var mye sysler som min far hold på med som Petter ble med på. Det var alt fra bærplukking, til fisketurer og telting i skogen, sier far Northug.
    Både Petter og brødrene har deltatt aktivt i gårdslivet og alt det fysiske arbeidet som må gjøres.
    - Det var en naturlig del av det å vokse opp på gården, også fikk de jo betalt. Det lå jo en motivasjon i det, sier faren.
    - Det er ikke det at alt er så store fysiske utfordringer, men det er en aktivitet, så totalen samlet sett blir stor.

Hjem fra skolen
I tillegg trekker faren frem en ting til som har vært med på å danne et godt grunnlag for sønnens fysiske form. Det at han ofte gikk til og fra barneskolen, som ligger 2,5 kilometer unna, på ski.

 

- Det er 900 meter med 9 prosent stigning den siste biten hjem fra skolen, og han skøytet opp til gården med skolesekk i ung alder. Jeg er sikker på at det også har gjort han sterk. Da var han svett når han kom hjem, sier far Northug.

Han mener det er veldig viktig å være aktiv på varierte områder fra man er ung.

- Det er vanskelig å ta igjen det du har bygget opp i den perioden kroppen utvikler seg som mest, sier Northug.

Bestefarens engasjement
Hva vil du trekke frem om du skal si én ting fra oppveksten som har gjort Petter så sterk som han er i dag?

- Det må være hans farfar. Besteforeldrene har gitt han så mye. De har vært en enorm motivasjon. Ikke minst viktig at han hadde en bestefar som var enormt sportsinteressert. Det store engasjementet kan man kjenne igjen i Petter i dag, sier faren.

For tiden er det ikke mye tid til gårdsdrift, så både bygninger og areal er leid bort til andre.

- Men det er fortsatt full drift på gården, så han kan komme for å hjelpe til om han vil, sier Northug.

Les flere saker på DN Aktiv

Northug dropper landslaget

Coop-sjefen: - Har respekt for dem som misliker avtalen

- Alle ville være Northug

Northug: – Min beste sesong (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.