Dagens Næringsliv har i en serie artikler rettet søkelyset mot de såkalte «trofébarna» (se faktaboks nederst i saken).

Mandag svarte professor og psykolog Willy-Tore Mørch om barn og unges psykiske helse. Flere av leserspørsmålene under nettmøtet handlet om grenser. - Hvilke tegn finnes på at vi som foreldre presser barna for mye, spurte en.

- Det er et viktig spørsmål fordi det er viktig at foreldre oppdager at barna presses og derved gjøre noe med det, skriver Mørch.

- Når man ikke legger merke til at et barn lider - det være seg på skolen, i barnehagen eller hjemme - kan det utvikle seg til psykiske helseplager. Det kan være store individuelle forskjeller hos barn, men de vanligste tegnene på at noe er galt er at barnet blir stille, gjør seg usynlig og faller ut i perioder, skriver han.

Nettmøte med Willy-Tore Mørch

Vegrer seg

Professoren viser til at forløpet deretter kan være at barnet vegrer seg for å delta der forventningspresset er stort.

- De kan få fysiske symptomer som vondt i hodet og vondt i magen. Det kan begynne å gråte uten at det er åpenbare grunner til det. Eldre ungdom som har opplevd ekstremt forventningspress fra mange kanter og som alltid har vært flinke og pliktoppfyllende sier at de plutselig «møtte veggen». De mistet livskraft og motivasjon, gikk inn i depresjon og isolerte seg. Det er også individuelle forskjeller på hvor robust man er. Det finnes barn og unge som tåler stort press, kan bli motivert av det og prestere enda bedre. Det er derfor viktig at voksne nær barn er oppmerksom på faresignalene hos de som er mer sårbare og reagerer når man blir bekymret, skriver han.

Bekymret

En annen leser er uenig med sin egen kone, som han mener  kommer fra en bakgrunn med lite skolepress. - Hvordan kan jeg få min kone til å forstå at vi må alle stå på maks hvis vi skal lykkes maks i livet, spør vedkommende.

- Det er godt at du har en kone som modererer deg. Sykepleierutdannelsen er en meget god utdannelse og blant de viktigste. Man kan leve et godt og lykkelig liv uten seksere i karakterboka, skriver blant annet Mørch i sitt svar.

Les hele svaret og resten av svarene her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.