Nigerianske myndigheter sier de er klare til å sette inn spesialstyrker mot opprørere som opererer i det oljerike Nigerdeltaet.

Det vil i så fall være første gang siden 2009 at myndighetene setter inn militære styrker i kampen mot opprørsgrupper i deltaet, blant dem gruppen Niger Delta Avengers (NDA).

Myndighetene krever at NDA inngår i dialog med regjeringen, men sier de innen få uker kan komme til å innlede militæroperasjoner mot gruppen hvis kravet ikke innfris.

NDA, som har nektet å forhandle med regjeringen, har den siste tiden gjennomført en rekke angrep mot oljeinstallasjoner i Nigerdeltaet. NDAs angrep har rammet Nigerias oljeproduksjon samtidig som også lave oljepriser har rammet landets økonomi.

Tøff korrupsjonskamp

Gjentatte angrep på Nigerias oljeproduksjon fra ulike militsgrupper har gjort at landet - som inntil nylig var Afrikas største oljeprodusent - nå har en produksjon som er den laveste siden 1980-tallet. Det er dramatisk for et land der petroleumssektoren utgjør over 90 prosent av landets eksportinntekter.

Nigerias president, Muhammadu Buhari, har hatt et tøft første år som president etter at han vant valget ifjor. Buhari gikk til valg på å bekjempe korrupsjon og få økonomien på beina igjen. Men særlig korrupsjonskampen har fått dramatiske konsekvenser.

I mange år har et såkalt amnestiprogram i Nigeria tilbudt militsgrupper som kjemper mot myndighetene pengeutbetalinger og utdanningsstipend i bytte mot å avstå fra kamphandlinger.

Da Nigerias statsbudsjett ble undertegnet i mai i år kom det frem at Buharis regjering kuttet programmet med omlag 70 prosent umiddelbart, og avbrøt lukrative kontrakter med private militsgrupper som frem til nå var betalt for å beskytte rørledningene. Ikke lenge etter begynte bølgen av sabotasjeangrep som nå langt på vei har lammet oljeindustrien i landet.

Ifølge Financial Times er omlag 13.000 personer fra ulike militsgrupper omfattet av amnestiprogrammet, og vil ikke motta utbetalinger neste år.

Nigeria i krise

I tillegg til problemene i Niger Delta-regionen er kampen mot terrorgruppen Boko Haram er både dyr og vanskelig. Gruppen styrer i dag et område på størrelse med Belgia i nord-østlige Nigeria.

Gruppen har sverget troskap til terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS), og har ifølge Nigerias visepresident kostet landet ni milliarder dollar siden 2011, og millioner på flukt de siste syv årene.

Det internasjonale valutafondet (IMF) nedjusterte nylig sine anslag for Nigerias økonomi med hele 4,1 prosentpoeng. IMF venter at den kriserammede økonomien skal synke med 1,8 prosent i 2016. Så sent som i april i år anslo fondet en økonomisk vekst på 2,3 prosent.

2016 vil i så fall bli det første året med negativ økonomisk vekst i Nigeria på over 20 år.

Nigerias inflasjon, altså prisveksten på varer og tjenester i landet, nådde nylig 16,5 prosent. Det er det høyeste nivået siden 2005 og mer enn en dobling siden starten av året ifølge tall fra Bloomberg.

Den økonomiske krisen i landet har ført til at stadig flere nigerianere flykter landet for å prøve lykken i Europa, som forverrer flyktningekrisen i regionen. Les mer om det her: Krisen i Afrikas største økonomi forverrer flyktningkrisen i Europa

Les mer om krisen i Nigeria her:

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

– Oppgjørets time er kommet

Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil

Investor forbannet på lokalavis - vil rive sjøhuset til redaktørens familie  

Petter Stordalen og Varner-brødrene: Bygger ny hotellgigant dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.