Lavere oljeinvesteringer og fortsatt svak utvikling internasjonalt demper veksten i norsk økonomi til neste år, varsler Statistisk sentralbyrå (SSB) i en fersk rapport torsdag morgen.

Ifølge SSB betyr dette at nordmenn de neste årene kan vente seg en stabil lønnsvekst under nivået vi har sett de siste årene.

Lavere nivå

I torsdagens rapport viser byrået til at veksten i årslønn etter finanskrisen har ligget rundt 4 prosent.

I år og fremover venter SSB at lønnsveksten vil gå ned til rundt 3,5 prosent.

- Petroleumsvirksomheten vil ikke lenger drive lønnsveksten opp, og partene i arbeidslivet erkjenner at den markerte forverringen i kostnadsmessig konkurranseevne ikke kan fortsette, heter det i rapporten.

Arbeidsledigheten i 2015 blir ifølge SSB på i overkant av 100.000 personer - opp knappe 10.000 fra i år.

- Abeidsmarkedet blir mindre stramt, og tidsforsinkete effekter av det virker dempende på lønnsveksten, også når bedringen i internasjonale konjunkturer bidrar til bedret lønnsomhet i industrien mot slutten av prognoseperioden, skriver SSB.

Mer forbruk og økt sparing

SSB viser til at husholdningenes inntekter har økt «klart og jevnt» de siste årene, noe som har lagt til rette for mer forbruk. Byrået venter nå noe svakere konsumvekst gjennom kommende halvår, men deretter noe høyere vekst. 

- Med lave renter, høy inntektsvekst og økt boligformue ligger alt til rette for en klar konsumvekst i årene som kommer, skriver SSB i den ferske rapporten.

- Tendensene til økt sparing vi har sett etter finanskrisen, tror vi likevel fortsetter i flere år til, heter det.

SSB gir ut rapporten «Økonomiske analyser» seks ganger i året. Prognosene for norsk økonomi oppdateres fire ganger i året.

SSBs anslag for utviklingen i makroøkonomiskehovedstørrelser. Prosentvis endring fra året før.

 

Les alt om de ferske prognosene:
SSB: Den norske oppturen fortsetter i 2016
Svekket i troen på europeisk vekst
«Moderat» boligprisoppgang i tre år til
Norge vokser med 50.000 i året
- Lave renter i minst tre år

Les også:
Dyr moro for Reitan
Asia i dag: Lokker med Asias billigste aksjer
– Fake it 'till you make it. Det er det jeg føler jeg har gjort  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.