Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den søte smaken av historie

Tekst
Glassballonger eller demijohns fulle med vin soler seg i Sør-Frankrike Foto: Walter Meayers Edwards

Glassballonger eller demijohns fulle med vin soler seg i Sør-Frankrike Foto: Walter Meayers Edwards

Sommernyhetene: Det er ikke ofte man får muligheten til å nyte over 70 år gamle viner for under tusenlappen. Rivesaltes er siste skanse.

På 1920-tallet ble det produsert og solgt 70 millioner liter utviklede viner fra Rivesaltes, Banjuls og Maury i Sør-Frankrike. De søte hetvinene var for en nasjonal folkedrikk å regne. Alle drakk vinene fra Roussillon, og da helst som aperitiff. I dag er produksjonen redusert til noen få millioner liter i året.

Glemt storhet. Disse vinene er i ferd med å bli glemt da produksjonsmåten er lang og kostbar, utbyttet er naturlig lavt og konkurranseutsatt. En ny generasjon vinmakere har de siste årtier vært opptatt av andre vinøse verdier som fersktappede Muscat de Rivesaltes og ikke lenger de utviklede hetvinene.

Etter en nedgangstid på 60-tallet ble fat liggende urørt inntil 2008 da en mann ved navn Philippe Gayral gjennom sitt negociantnettverk ble tilbudt et fat Rivesaltes fra 40-tallet. Han takket nei, men da han oppdaget at bonden hadde solgt de edle dråpene til noen få euro per liter angret han momentant. Kort tid etter etablerte han Muse, et tilnærmet idealistisk foretak som skulle sikre at kulturarven havnet i riktige hender.

Solbrune viner. I dag kan Muse og Gayral tilby 70-80 forskjellige gamle årganger av Maury, Banjuls og Rivesaltes tilbake til 1930. Rosinen i pølsa er et knippe viner fra Chateau Mosse hvorav flere er tilgjengelige på polets bestillingsutvalg.

Vinene til Mosse er laget av druene grenache blanc, grenache gris, macabeau og grenache noir. De blir laget på nærmest samme måte som portvin, hvor det blir tilsatt sprit sånn at fermenteringen stopper. Etter det har de har solt seg ute i glassballonger under åpen himmel i to år før de er fatlagret i omtrent 80 år og flasketappet i 2011 eller 2012 av Muse. Det er Philipps kone Sandrine som designer etikettene og det er først og fremst produsenten som er i fokus og ikke Muse som tapper vinene.

Enn så lenge er Rivesaltes lagrede viner en unik kilde til eldre årganger solgt til en fornuftig pris.

 

Norges største test av pappvin

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.