Denne sommeren har Arbeidstilsynet funnet flere mangler og mulige brudd på arbeidsmiljøloven i butikkjeden Lime Minipris. De har ført tilsyn i 12 butikker, og ser alvorlig på resultatet.

- I flere tilfeller har vi sett at arbeidskontrakter mangler og at ufaglærte arbeidere jobber lange dager alene i butikker, uten arbeidsgiver til stede, sier innsatsleder i Arbeidstilsynet, Erik Beck til DN.no.

- Sosial dumping
Arbeidstilsynet fant ingen eller i beste fall manglende dokumentasjon på flere punkter. Verken arbeidskontrakter, arbeidsplaner, opplæring av ansatte eller oversikter over arbeidstid var tilfredsstillende dokumentert.

- De ansatte kan bli kasteballer, og det er de ansatte vi bekymrer oss for. Dette dreier seg om sosial dumping, sier Beck.

Administrerende direktør Sajjad Hussain i Lime Minipris AS kjenner seg ikke igjen i Arbeidstilsynets uttalelser.

- Jeg skjønner ikke uttalelsene til Arbeidstilsynet. Jeg har ikke opplevd noen bekymringsverdige forhold blant mine ansatte, og jeg kjenner meg ikke igjen i mistankene om sosial dumping, sier Hussain til DN.no.

LES OGSÅ: Sparket ut av Joker-kjeden

- Undergraver bransjen
I én av butikkene hadde flere av de ansatte jobbet hver søndag i lange perioder, noe som er i strid med lovverket. Det var heller ikke samsvar mellom de registrerte arbeiderne og antallet arbeidere med arbeidskontrakter i den butikken.

- Det blir lett å drive billig når de verken tegner kontrakter eller gir ordentlig lønn til arbeiderne, sier Beck.

Han er bekymret for at Lime får uheldige konkurransefortrinn om det viser seg at de ikke betaler sine ansatte i tråd med lovverket.

- På sikt kan dette undergrave dagligvarebransjen i sin helhet, sier han.

LES OGSÅ: Hentet spesialister fra Nepal

- Vi var på ferie
Virksomhetene presenterte ikke den nødvendige dokumentasjonen innen fristen de ble pålagt av Arbeidstilsynet. Nå har Lime-butikkene fått nye frister på å levere dokumentasjonen. Innen august må de sende inn bevis for at alt er på stell.

- Vi hadde mye ferieavvikling i den perioden Arbeidstilsynet var hos oss. Mange av kontraktene lå hos vår revisor som også var på ferie, sier Hussain.

Hussain er sikker på at det er andre ting å ta tak i hos andre dagligvarekjeder.

- Jeg har drevet dagligvarebutikk i 15 år i Norgesgruppen, uten noen problemer. Det er bemerkelsesverdig at med en gang det kommer en ny, selvstendig kjede, så kommer Arbeidstilsynet på døra.

Han forteller at Lime vil sende inn all nødvendig informasjon til Arbeidstilsynet før påleggsfristen går ut i august.

Les også på DN.no:
<b>- Se opp for en falsk følelse av trygghet</b>
<b>- Dette er en magnet for markedsjuksere</b>
Slik ble Ivar Tollefsen (52) mangemilliardær
Mageplask for norsk toppsjef i Sverige
Gjeldsberget i eurosonen vokser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.