Ifjor vurderte Kapital formuen til Bjørn Kjos til én milliard kroner. I sommerprat med DN.no innrømmer Norwegian-sjefen at det ikke er uproblematisk å ha så mye penger.

- Penger er ofte en kjerne til strid. Misunnelse er den største driften hos altfor mange, dessverre, sier en ærlig Kjos.

Penger ikke mål
Kjos var med å starte Norwegian i 1993. De første årene skulle vise seg å bli tunge. I 2002 la imidlertid selskapet om strategien til å bli et rendyrket lavprisselskap. Samme år ble Kjos administrerende direktør, og siden har pengemaskinen putret og gått.

- Jeg har aldri vurdert å gi opp luftfart, jeg gir aldri opp. Men kanskje jeg burde hatt evne til å gi opp innimellom, ler han idag, 20 år etter oppstarten.

Tidligere har Kjos arbeidet som advokat med skipsfart som spesialfelt.

- Denne spalten heter «min første million». Når kunne du innkassere millionen?

- Penger har aldri vært noe mål for meg, så det husker jeg ikke, smiler han.

Jeg kan i alle fall ta meg råd til en god hvitvin. Bjørn Kjos

- Slipper å bekymre deg
Det er gjennom investeringsselskapet HBK at Kjos og forretningspartnerne Tore Kjos og Bjørn Halvor Kise eier 26,99 prosent av Norwegian. I årsregnskapet for fjoråret til ble de om lag 9,5 millioner Norwegian-aksjene verdsatt til over 1,4 milliarder kroner i virkelig verdi.

-Hva mener du er den største fordelen med rikdom, Kjos?

- At du slipper å bekymre deg for hvordan du skal betale regninger.

- Det beste som kan kjøpes for penger, da?

- Det er vanskelig å svare på, sier han og må ta en tenkepause.

- Ikke noe?

- Jeg kan i alle fall ta meg råd til en god hvitvin.

- Noe du kunne du ønske kunne kjøpes for penger?

- Fred og fjerning av misunnelse.

Spennende sommer
Det er ikke tvil om at denne sommeren er ekstra spennende for Norwegian. Selskapet har endelig fått sitt mye omtalte Dreamliner-fly, og er i full gang med sine første langdistanseruter.

I oktober åpner Norwegian en egen flybase i New York eller Florida med amerikanske ansatte. Tidligere i år skrev Dagens Næringsliv at flyselskapet ønsker å flagge ut til Irland for å benytte personell med asiatiske lønns- og arbeidsvilkår.

- Etter flere års planlegging er erobringen av nye kontinenter i gang. Hva er dine tre viktigste råd for å lykkes i business?

- For det første må du kunne det området du går inn på. Videre må du ha flinke folk rundt deg og tørre å feile, svarer Kjos.

- Bør formuesskatten fjernes?

- Formueskatten er ødeleggende for velferdsstaten. Alle bør betale skatt. Men når skatten blir slik at den belønner kjøp av store hus og hytter og straffer de som skaper arbeidsplasser blir det feil. Stigmatiseringen av de som skaper arbeidsplasser, som noen gjør, er på sikt en av de største truslene mot velferdssamfunnet, sier han.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også:
Slik ble Ivar Tollefsen (52) mangemilliardær (Ivar Tollefsen)
- Det var en fantastisk følelse (Petter Stordalen)
- Din beste venn kan bli din verste fiende (Morten Sundstø)
- Risikerer å bli lat og miste sulten (Idar Harry Vollvik)
<b>- Odd, dette er ikke normalt</b> (Odd Reitan)
<b>Slik forsvarer sjeføkonom skyhøye meglerlønninger</b> (Harald Magnus Andreassen)
<b>- Jeg har ikke mye utdannelse å slå i bordet med</b> (Elina Krantz)
- Suksess kommer ikke uten store tap (Jens Ulltveit-Moe)
<b>- Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet</b> (Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.