2012 har vært et år med høyt tempo i mobilbransjen. Men det har også vært et år hvor markedet har utviklet seg til å bli nærmest et duopol. Apple og Samsung deler markedet i to og overlater nærmest bare smuler til de øvrige produsentene.

Dette betyr ikke at det bare finnes et par telefoner som er gode. Faktisk finnes det gode alternativer for de aller fleste behov og prisklasser i markedet i dag. Rent teknisk nådde man et modningspunkt hvor produsentene tok en del viktige grep som er viktige, men kanskje ikke så synlige, for brukerne.

På komponentsiden har vi sett at det som var fjorårets beste ytelse i dag finnes i rimelige telefoner. Dagens beste ytelse er forbløffende og kan sammenlignes med pc-er for få år siden. Det har resultert i bedre brukeropplevelse, og Android har tatt et stort jafs av markedsandelen til Iphone.

Android blir stadig raskere og mer intuitivt og det foregår mye innovasjon i funksjonalitet og sensorbruk ute hos produsentene. Mange mener 2013 kan bli et skjebneår for Apple om de ikke begynner å fornye seg selv.

Ikke minst ble også Windows Phone 8 lansert i høst. Så langt har imidlertid ikke salget vært særlig imponerende. Windows Phone sliter med et magert økosystem og blir straffet av brukerne for dette.

Våre tester
Herunder følger et utvalg telefoner som har skilt seg ut det siste året. Mange av dem ble lansert allerede i første halvår, men har holdt seg aktuelle gjennom høsten.

I løpet av året har vi endret på vår poenggivning. Fra å bruke «terningformatet» med delkarakterer fra en til seks og en hovedkarakter fra en til seks, har vi gått over til å legge sammen delsummene til en totalsum. I denne oversikten har alle telefonene fått poengsum, mens man i testene det lenkes til fortsatt kan stå en totalkarakter fra én til seks.

De tre store
Iphone 5, Samsung Galaxy S3 og HTC One X. Det er disse tre telefonene det har dreid seg mest om i år. Iphone og S3 er også de mest solgte telefonene i Norge. HTC One X (og den oppdaterte One X+) ble av oss kåret til den aller beste toppmodellen tidligere i år, men den har ikke oppnådd den samme kommersielle suksessen som de to andre.

Du kan lese vår duell her: <b>Den aller beste toppmodellen</b>

Listen
Her følger et utvalg av de beste telefonene vi har testet i år, rangert etter poengsum. Dette er ingen komplett liste, bare de telefonene som har oppnådd de høyeste poengsummene. Andre tester finner du i vår testseksjon.

Iphone 5:

Vi har testet Iphone 5

Iphone 5 er lekker, solid, ligger godt i hånden, har en fremragende skjerm og et godt kamera. I tillegg har den støtte fra masser av ekstrautstyr og apper. Men på mange måter er den bare en redesign av de foregående modellene, noe som gjør at flere og flere begynner å se mot konkurrentene hvis de vil oppleve noe nytt.

HTC One X: HTCs revansje

HTC One X er en telefon som har mye talende til sin fordel. God design, høy ytelse, lang batteritid, godt kamera og god lydkvalitet. Man gjør et trygt og solid kjøp, selv om prisen er i stiveste laget.

HTC One S: Den nye folketelefonen

Dette er en telefon med høy ytelse, mange funksjoner, bra kamera, bra lyd og god batteriytelse. I tillegg er prisen nesten 1000 kroner lavere enn for storebror One X. Jeg ser ingen grunn til at ikke HTC One S skal bli en storfavoritt i 2012, ut fra de telefonene vi har testet hittil.

Samsung Galaxy SIII:

Telefonen som føler for deg

Samsung Galaxy S3 er en skikkelig kraftpakke av en telefon, med litt større skjerm enn konkurrentene. Den kommer unektelig til å bli populær, men etter min mening fortjener den ikke toppkarakter. Det er for mye som ikke fungerer helt som det skal til det. Forhåpentlig vil Samsung være kjappe med å lage oppdateringer som retter de feilene som er der i dag.

Google / LG Nexus 4:

En herlig titt i krystallkulen

Nexus 4 er en telefon man må oppleve for å forstå betydningen av. Alt fra lesing av e-post til nettsurfing til spill går utrolig fort og vises på en flott måte på skjermen. Når telefonen i tillegg er rimelig priset og pen å se på, er det vanskelig å finne noe å advare mot.

Google og LG viser med Nexus 4 for alvor at de har tenkt å legge Iphone bak seg i støvet.

Huawei P1:

Huaweis første flaggskip

Dette er klart Huaweis beste telefon så langt, og den bør kunne konkurrere med flere av de etablerte. Men den mangler bare det lille ekstra som gjør at man sitter igjen med en wow-følelse.

Nokia Lumia 920:

Nokia tilbake på pallen

Nokia Lumia 920 er trass i størrelsen og vekten den klart beste Windows 8-telefonen hittil. Den har både innovativ maskinvare og en brukervennlig programvare.

Inntil videre sliter også denne med at utvalget innen apps ikke er like godt som på Android og Iphone. Forhåpentligvis vil denne situasjonen endre seg raskt, for det er i øyeblikket det eneste som står i veien for å gjøre Lumia 920 til en knallsuksess.

Du kan lese alle våre tester i testseksjonen.

Følg vår anmelder på Twitter:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.