Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Romslig rundt. I sommer skal Icon printe en hel landsby med boliger for katastroferammede i Latin-Amerika. – Mange ønsket utendørskjøkken og husdyrhold, så vi sørget for at plattingen rundt huset var romslig, forteller Brooke Bauguess.

Romslig rundt. I sommer skal Icon printe en hel landsby med boliger for katastroferammede i Latin-Amerika. – Mange ønsket utendørskjøkken og husdyrhold, så vi sørget for at plattingen rundt huset var romslig, forteller Brooke Bauguess.

3D-printeren Vulcan II kan printe et hus på under et døgn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Fredrik Kalstveit publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Prisen skal snart ligge på 35.000 kroner.

– 3D-printing utvider friheten til både arkitekter og husbyggere. Med softwaren vår trenger du ikke å sette opp rettvinklede vegger. Du kan krumme dem som du vil, uten at det medfører ekstrakostnader, sier Brooke Bauguess i Icon.

I vår printet Texas-firmaet et 32 kvadratmeter stort hus i en bakgård i Austin. Prosessen tok to døgn, men Icons 3,5 meter høye og to tonn tunge bygningsarbeider, printeren Vulcan II, skal allerede være i stand til å gjenta bedriften på halvparten av tiden.

Utfordringen med 3D-printing har lenge vært at produksjonen har vært mer to- enn tredimensjonal. Lag på lag med byggmasse har gitt utslag i høyden, men det har vært en langtekkelig og energikrevende affære. De siste årene har imidlertid flere firmaer med startkapital i ryggen kastet seg inn i 3D-kappløpet, og printmetodene er blitt mer avanserte.

Utradisjonelt. Printeren Vulcan II jobber raskere enn forgjengeren. Den sprøyter ut sementblanding i lange pølser og bygger opp veggene lagvis.

Utradisjonelt. Printeren Vulcan II jobber raskere enn forgjengeren. Den sprøyter ut sementblanding i lange pølser og bygger opp veggene lagvis.

Fakta: Icon

Amerikansk firma som 3D-printer hus

Printeren Vulcan II ble avduket i mars i år. Printeren utfører allerede oppdrag i Texas og firmaet tar imot bestillinger fra privatpersoner.

Bygningskroppen på prototypehuset som ble oppført i mars, kostet om lag 70.000 kroner.

iconbuild.com

Ingen altmuligmann

Icon er ikke de første som 3D-printer hus: Apis Cor 3D-printet et hus i 2018, og Eindhoven University of Technology er i gang med et større boligprosjekt i Nederland. Icon benytter seg i likhet med konkurrentene av 3D-robotikk, og har dessuten utviklet en egen sementblanding, lavacrete, som skal tørke fort og dermed muliggjøre hurtig lagvis oppføring av vegger.

I promovideoen for Vulcan II kan man se den grå grøten tyte ut i lange pølser fra tuben på printerbommen, som går i skytteltrafikk over den raskt voksende bygningskroppen. Timelapse-sekvensen røper samtidig at menneskelig intervensjon er nødvendig underveis: Så snart huset har fått fire vegger, må taket bygges på konvensjonelt vis. Glassmestere, rørleggere og elektrikere må senere i sving for å gjøre huset beboelig.

Printeren forenkler altså bare en del av byggeprosessen, men dette er ifølge firmaet nok til at 3D-printingen utkonkurrerer selv ferdighus på pris. Bygningskroppen på huset som ble printet i vår, kostet rundt 70.000 kroner. Snart skal kostnaden reduseres til 4000 dollar, altså rundt 35.000 kroner.

Pølsevegger. Printingen setter spor i veggstrukturen både ute og inne. Taket må bygges på konvensjonelt vis.

Pølsevegger. Printingen setter spor i veggstrukturen både ute og inne. Taket må bygges på konvensjonelt vis.

Tar imot bestillinger

Icon tar imot bestillinger fra privatpersoner for 2020. Småhus skal kunne printes på et døgn. Hus på rundt 185 kvadratmeter på under 72 timer. Det er foreløpig usikkert om Icon vil sende noen av printerne over Atlanterhavet i 2020.

Før Icon yter tjenester til betalende privatkunder, skal firmaet imidlertid bygge hus til hjemløse i Austin. De har også inngått samarbeid med den veldedige organisasjonen New Story i San Francisco, som bygger boliger til katastroferammede i Latin-Amerika. I sommer skal partnerskapet munne ut i en landsby for 400 mennesker.

– Prototypehuset vårt er designet for nettopp dem. Vi gjorde research og lyttet til preferansene deres. Mange ønsket utendørskjøkken og husdyrhold, så vi sørget for at plattingen rundt huset var romslig. I tillegg bygget designteamet et system for regnvannshåndtering på taket, sier Bauguess.

Icon kom nylig på fjerdeplass i arkitektkonkurransen Nasa Challenge. Bauguess legger ikke skjul på at firmaet også har utenomjordiske ambisjoner for 3D-printingen.

– Jeg vet det høres sprøtt ut å 3D-printe hus i verdensrommet, men det ville vært enda sprøere å ta med gipsplater og to-tom-fire til Mars.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.