Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ny hårsveis. Bruce Lee drar skuespiller Jackie Chan etter håret i filmklassikeren «Enter the Dragon» (1973).

Ny hårsveis. Bruce Lee drar skuespiller Jackie Chan etter håret i filmklassikeren «Enter the Dragon» (1973).

Den første autoriserte biografien om Bruce Lee er her

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mener å finne bevis for at Lee har nederlandske aner.

Fakta: «Bruce Lee: A Life»

Biografi om mannen og myten, skrevet av Mathew Polly.

Det er kanskje på høy tid: Først 45 år etter at den amerikansk-kinesiske kampsportlegenden og filmskuespilleren Bruce Lee (1940–1973) døde 32 år gammel, er det skrevet en autorisert biografi om kultikonet. Den amerikanske journalisten Matthew Polly har forfattet «Bruce Lee: A Life», en 656 siders bok om barnestjernen fra Hongkong som utviklet sin egen kampsfilosofi, Jeet Kune Do, og slo seg frem i den popkulturelle verdenen.

Ambisjoner

Polly forteller i et intervju med nettstedet bloodtelbow.com at han til sin store overraskelse fant ut at det kun var én eneste tilgjengelig biografi om Bruce Lee å få tak i, utgitt i 1994. Boken var tynn, hadde ingen fotografier, og Polly ble fornærmet på Bruce Lees vegne. Mer enn 100 intervjuer senere tegner han et bilde av Bruce Lee som et barn med klare ambisjoner om å bli skuespiller og husket for sine kampsportferdigheter. Ifølge Pollys bok skal tenåringen Lee i 1959 ha sagt til sin daværende kjæreste: «Baby, jeg er mye mer original enn James Dean.»

Nederlandske aner?

Boken åpner med Bruce Lees begravelse i Hongkong i juli 1973, som satte byen på hodet og gir en pekepinn på skuespillerens status. Videre loses leseren gjennom oppveksten i Hongkong og de første årene i San Francisco, dit Lee dro 18 år gammel. Forfatteren mener å finne bevis for at Bruce Lees mor nedstammet fra Mozes Hartog Bosman, en jødisk slakter fra Rotterdam som dro til Hongkong og fikk jobb som nederlandsk ambassadør. En av Bosmans halvt kinesiske sønner var, ifølge Polly, far til Bruce Lees mor.

Spesielt interesserte kan i tillegg sjekke ut podkasten om Bruce Lee, der datteren Shannon Lee snakker om hans liv og filosofi.

Med kniven. En yngre utgave av Bruce Lee i et tv-studio i Los Angeles på midten av 1960-tallet.

Med kniven. En yngre utgave av Bruce Lee i et tv-studio i Los Angeles på midten av 1960-tallet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.