Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Et hundeliv. En nedsnødd Chevrolet og fire golden retrievere, et øyeblikk som ble foreviget i forbindelse med Bruce Webers dokumentarfilm «A Letter To True» (2004).

Et hundeliv. En nedsnødd Chevrolet og fire golden retrievere, et øyeblikk som ble foreviget i forbindelse med Bruce Webers dokumentarfilm «A Letter To True» (2004).

Motefotografen gir ut 500 siders bok med bilder av hunder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Bruce Weber har tatt bilder av golden retrievere i over 50 år.

I 1970 skaffet den amerikanske motefotografen Bruce Weber (75) sin første golden retriever. På turen tilbake til leiligheten på Manhattan befant valpen seg hele tiden på fanget hans, og idet han leverte den til sin kone og manager, Nan Bush (75), begynte hun å gråte av lykke.

De kalte ham Rowdy, etter Clint Eastwoods karakter i westernserien «Rawhide», på begynnelsen av 1960-tallet.

Siden den gang er det blitt mange hunder, gjerne flere samtidig, og alltid av samme rase. Etter hvert begynte han å bruke hundene sine på fotoopptak, når han trengte å skjule klær som var for stygge. Nå gir han ut fotoboken «The Golden Retriever Photographic Society» – som inneholder 500 sider med bilder av, nettopp, golden retrievere.

I boken forteller han at en hundedommer en gang skal ha sagt til ham at golden retriever er som potetgull – du kan ikke bare ta én.

Fakta: «The Golden Retriever Photographic Society»

Ny bok av fotograf Bruce Weber.

Inneholder over 500 sider med hundefotografier.

taschen.com

Emosjonelle knapper

«The Golden Retriever Photographic Society» er spekket med fotografier, som helt sikkert får frem nååhhh-følelsen hos mange.

For Bruce Weber kan kunsten å trykke på de riktige emosjonelle knappene etter å ha jobbet som motefotograf siden 1970-tallet, for magasiner som Vogue, GQ, Vanity Fair, og Rolling Stone i årevis – og laget reklamekampanjer for motehus som Calvin Klein, Ralph Lauren og Abercrombie & Fitch. Han har også vunnet mottatt en rekke priser, og gitt ut over 30 bøker.

I desember 2017 ble fotografen anklaget for seksuell trakassering av to mannlige modeller. Til New York Times uttalte Weber at anklagene var «falske». I januar 2018 kom 15 modeller med lignende anklager i avisen. I august 2021 inngikk Weber forlik med fire av dem.

På søtest-skalaen. Golden retrievere i høstkolleksjon.

På søtest-skalaen. Golden retrievere i høstkolleksjon.

50 år med hundebilder

Bruce Weber har tidligere beskrevet forholdet til sine hunder med å trekke frem deres ulike personligheter, fra «the fotball quarterback» til «a real sweetheart», og hunden River – som er oppkalt etter skuespilleren River Phoenix, som Weber fotograferte før han døde av en overdose i 1993.

Flere av hundene hans har dødd av hemangiosarkom, en kreftsykdom som kan ramme hunderasen, og i boken beskriver han blant annet et spesielt ritual: «For hver hund som har gått bort, er det blitt laget en minnestein som er plassert blant villblomstene i bakhagen.»

Å arbeide med boken, sier han på nettstedet til forlaget, har vært en emosjonell opplevelse: «Å se tilbake på noen og 50 år med å fotografere hunder, og tenke på hva de har betydd i livet mitt.»

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.