Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Regn. Ifølge Velsvik er det som bobileier viktig å ha litt «ja, ja, det her går fint»-holdning. Her har feriedagen fått et regnskyll i Polen.

Regn. Ifølge Velsvik er det som bobileier viktig å ha litt «ja, ja, det her går fint»-holdning. Her har feriedagen fått et regnskyll i Polen.

Jager friheten i bobil

Tekst

Vil du få varsel hver gang Thomas T. Kleiven publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Stine Mari Velsvik skulle aldri bli bobileier. Så kom kjæresten med et rullende hjem.

Som ung voksen sa Stine Mari Velsvik (38) farvel til campinglivet til fordel for sydenturer og backpacking med hotellovernattinger. Hun trodde hun hadde lagt barndommens ferier bak seg for godt, ferier der en gul campingvogn alltid hang bak familiens Nissan Sunny.

Fakta: «Bobil: Opplevelser for livet»

Stine Mari Velsvik

Cappelen Damm, 240 sider

Det var hyggelige stunder på campingferie, men også en overdose propanlukt, plassbegrensning, søskenkrangling og trege motbakker. Hvorfor stappe folk inn i et rullende hjem av plast og metall når du for en rimelig penge kan fly til alle verdenshjørner?

15 år senere

Men i 2014 kom Stine Mari Velsviks kjæreste hjem med en grå van. Han hadde kjøpt et rullende feriehjem – mot hennes vilje. Så begynte hjulene å rulle: Paret opplevde perfekte kite-ferier i Polen, befant seg på tidenes nordlysfest på vestlandsøya Herdla, spontankjøpte fersk kreps på en brygge på Sunnmøre og fridykket mens sludd falt fra himmelen.

– Disse tingene hadde ikke skjedd uten bobilen vår. Da forsto jeg at bobilmagien ligger i å oppleve ting du ikke hadde opplevd om du holdt deg hjemme. Det er summen av de små tingene som gjør bobil så gøy, sier hun.

Opplevelsene førte også til et kraftig oppgjør med egne fordommer mot bobilfolket.

– Jeg følte meg snytt av min egen forutinntatthet. Bobillivet var så annerledes enn hva jeg hadde sett for meg.

Det viktigste med bobilen var ikke bilen i seg selv, innså Velsvik, men hvordan den blir en base for gode opplevelser. Både nærmiljø og feriesteder kunne nå oppleves på en helt ny måte.

– Bobil er for alle, men spesielt godt egnet for folk som er glad i å leke og utforske. Er du en sånn type, skjønner jeg ikke at du kan puste uten bobil.

Sol. Familien Velsvik på vei ned svingene for å surfe på Stad.

Sol. Familien Velsvik på vei ned svingene for å surfe på Stad.

Bobilboken

Etter å ha oppdaget bobilfolkets gleder følte Velsvik, som er journalist og fotograf, for å dele sine opplevelser i bokform.

– Bobillivet var rett og slett for bra til ikke å fortelle om det.

I «Bobil: Opplevelser for livet» forteller hun hvem bobilfolket egentlig er, om hvordan gode matopplevelser skapes på små kjøkken, om å velge riktig bobil, om alle de små triksene som gjør bobilturene bedre, samt om lovverket et rullende hjem må forholde seg til.

Bærekraftig bobil

Selv om bobilene i seg selv ikke er miljøvennlige, mener Stine Mari Velsvik at livet i bobil kan være mer bærekraftig enn alternativene.

– En ting er utslippene i de konkrete feriene. Noe annet er hva bobillivet gjør med de andre valgene du tar i livet.

For familien Velsvik har bobillivet endret måten de tenker om forbruk, også når de er hjemme i leiligheten i Bergen.

– Vi er blitt vant til å måtte velge hva vi har med oss. Derfor bruker vi mindre plass og eier færre ting. Jeg har ikke noe mål om å grønnvaske bobilen, men synes det er interessant å diskutere hvilke reelle alternativer som finnes for ferievanene vi har i dag, og hvilke konsekvenser disse valgene får for oss mennesker.

Men hvorfor ikke bare ta inn på hotell? Det er jo både enklere og billigere …

– Fordi hoteller er forferdelig kjedelige. Der er du stuck og avhengig av andre. I bobilene har du de samme fasilitetene, men du er fri.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.