Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Instagram-profiler som @bedehusland og @finnterest fanger det slitne og særegne i det langstrakte norske interiørlandskapet.

Instagram-profiler som @bedehusland og @finnterest fanger det slitne og særegne i det langstrakte norske interiørlandskapet.

Instagram-profiler hyller styggfint interiør

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kaja Kirsebom publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Syrebeiset furu, morkent veggpanel og linoleum på overtid – her er profilene som bevarer estetikken fra bedehus, kommunehus, fergesamband og boligannonser fra Finn.no.

Finnterest

Interiørrealisme fra Finn.no.
@finnterest

Få norske nettsteder er mer verdig kulturminnestatus enn Finn.no. Finn er: skipulk for en hundrings, vektmanualer fra dypet av kjellerboder, formidlingssentral for svart arbeid, institusjoner som Gis Bort (mot henting) og boligannonsetitting som hobby.

Finnterest samler de mest særegne bildene fra norske boligannonser og gjør skam på fenomener som boligstyling og nærbilder av espressomaskiner – her vises ekte hjem med et levd liv. Hjem som fortjener å dokumenteres som kulturarv før kalkmaling, Ikeas Stockholms-kolleksjon og grå Bolia-sofa tar knekken på det ekte.

Les om ikonisk porselen fra Porsgrunn: Porselenspioneren

Bedehusland

Jesus lever. Litt.
@bedehusland

Fotograf Erlend Berge har reist fra Kirkenes til Lindesnes for å dokumentere de utdøende forsamlingslokalene som i sin tid ga navnet til kaffekannenes opus magnum, bedehuskjelen.

Bedehusene er der hvor Guds nærvær åpenbarte seg i solforgylt furupanel, skyvedørskjøkken og rørstoler, og hvor salmene en gang suste over håndholdte mikrofoner akkompagnert av piano. Serviset er Porsgrunn og dommedag påtrengende nære – om den ikke alt er her.

Blondegardinene er blitt trukket for en siste gang og Jesus-bildene lempes over til Fretex-utsalg, i det bedehusene transformeres til kafeer, gallerier, hytter og skatehaller.

Les om Sven Ivar Dysthe, mannen bak Laminette-stolen: Gammel og god

Fergeestetikk

Politikk og sveler.
@ferJeestetikk

Idet den stappfulle, sølvgrå femseteren blir dirigert om bord i fergegapet og henvist til plassen mellom to tyske trailere, er det godt å vite at svelene og fergesalongens upåklagelige komfort kun er noen bratte trapper unna. Svulmende sveler stablet i delikate formasjoner, klemt mellom serveringsfat og ferskhetsdøyvende plastfolie.

Fergesalongen ligger i detaljene: kvadrateffektive stoler trukket i fargesprakende tekstiler, vedlikeholdsfrie plastplanter og bordkanter utformet for å forhindre kaffesøl i det vestlandsnaturen dundrer til og skyller over dekk.

Fergeestetikk står på barrikadene for svelen og kjemper for at Fjord1 (landets største fergeselskap) skal beholde kafédriften på sine strekninger, fremfor å sette inn en lusen brusautomat med fabrikkproduserte sveler.

Les også: Fergelandet

Kommunal Estetikk

Servicetorg bak nonfigurative gardiner.
@kommunal_estetikk

Midt i det hektiske virvaret av godkjente sakspapirer, ergonomiske nyvinninger og vaffel-tirsdag, -onsdag og -torsdag, kan interiørperlene fra offentlig sektor gå enhver forbi.

Kommunal Estetikk hyller nonfigurative gardiner, Sven Ivar Dysthes Laminette-stol og de motiverende sitatene som drar lasset frem mot fellesferien og sommertid.

Stopp opp, pust ut og skroll gjennom foajékunsten og møteromsmøblene som stimulerer navet i lokaldemokratiet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.