Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Autentisk. Regissør Nadine Labaki er kjent for å bruke ikke-skuespillere i sine ­filmer. Hovedrolle­innehaveren Zain Al Rafeea ble ­funnet da han spilte fotball i Beiruts gater.

Autentisk. Regissør Nadine Labaki er kjent for å bruke ikke-skuespillere i sine ­filmer. Hovedrolle­innehaveren Zain Al Rafeea ble ­funnet da han spilte fotball i Beiruts gater.

Libanesisk Cannes-prisvinner til norske kinoer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nadine Labakis film om en 12-åring som saksøker sine egne foreldre.

Fakta: «Kapernaum»

Film av Nadine Labaki.

Vant juryprisen under filmfestivalen i Cannes.

Premiere 25. desember.

– Forandringen fra da jeg vokste opp i Beirut på 70- og 80-tallet, er slående. Det er umulig å ikke legge merke til at gatene i stadig større grad fylles opp av hjemløse, veldig mange av dem barn, på grunn av flyktningkrisen, sier Nadine Labaki (44).

Den libanesiske regissøren står bak den nye spillefilmen «Kapernaum». Der fortelles historien om det tøffe livet til et knippe barn i det lille landet som grenser mot Syria.

I den 12-år gamle hovedkarakteren Zains nedslitte familiehjem tumler et ukjent antall barn omkring. Hverken mor eller far er fremmed for å bruke vold. Da guttens yngre søster blir solgt til en kioskeier for et par høner og en håndfull libanesiske pund, forlater Zain familien i sinne for å klare seg på egen hånd.

Senere vender han tilbake for å saksøke sine egne foreldre for å ha brakt ham inn i en verden preget av så mye elendighet.

– Selv om dette ikke kunne skjedd i virkeligheten, speiler det likevel en reell følelse en del i denne byen har. Da jeg gjorde research i forkant av filminnspillingen, stilte jeg alle gatebarna jeg snakket med det samme spørsmålet: «Er du glad for at du lever?» De fleste svarte nei.

Flere av barna i filmen ble funnet i løpet av research-fasen. En del av dem var papirløse, andre hjemløse. Ingen av skuespillerne i filmen hadde noen erfaring. I mai mottok «Kapernaum» juryprisen under filmfestivalen i Cannes.

– Det var ikke bare en seier for oss, men for disse barna, disse menneskene. De er jo på mange måter usynlige. Jeg ønsket å fortelle deres historie. Jeg ønsket at de skulle bli sett.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.