Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Oppveksttraumer. «Minari» skildrer en vanskeligstilt sørkoreansk innvandrerfamilie i Arkansas. Yuh-Jung Youn er Oscar-kandidat takket være rolleinnsatsen som bestemor.

Oppveksttraumer. «Minari» skildrer en vanskeligstilt sørkoreansk innvandrerfamilie i Arkansas. Yuh-Jung Youn er Oscar-kandidat takket være rolleinnsatsen som bestemor.

– Folk tok livet av seg, eller drepte bankkontaktene sine

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Men Lee Isaac Chung overlevde – og kan vinne seks Oscar-statuetter med «Minari».

– Gårder døde. Bønder gikk konkurs. Folk tok livet av seg, eller drepte bankkontaktene sine.

Regissør Lee Isaac Chung (42) sitter på hjemmekontoret og zoomer inn et uglamorøst stykke 1980-tall: Da foreldrene og han utvandret fra Sør-Korea til Arkansas, havnet de midt i den amerikanske jordbrukskrisen.

Fakta: «Minari»

Amerikansk dramafilm fra 2020

Skrevet og regissert av Lee Isaac Chung.

Med: Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn og Alan Kim.

Nominert til seks Oscar-priser. Norgespremiere 7. mai.

Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe: Chung øser av oppveksttraumene i «Minari», som kan vinne seks Oscar-statuetter denne helgen. Kinodramaet skildrer en familie av samme opphav som må kjempe med elementene – og stigende internfrustrasjoner – i samme stat på samme tid.

– Perioden var forferdelig. Da jeg forberedte filmen, så vi mange historier om muligheten for at noe lignende skulle skje, med jordbruket i en ny krise. Jeg fikk en fornemmelse av «full sirkel», sier Chung.

– Det gjaldt for meg personlig og for landet, hvor både jordbruk og innvandring ble en temmelig svær greie. Jeg følte det som om 1980-tallsepoken generelt fanget noe av det som foregikk nå. Dette var før pandemien bidro med nok et lag i fortellingen om familien som må stå sammen mot katastrofen.

Koreansk kvarter

Timingen blir ikke dårligere av at koreansk popkultur, ti år etter, har rettet opp inntrykket fra verdensplagen «Gangnam Style». «Minari» overtar omtrent der kunstblockbusteren «Parasitt» (2019) slapp – sistnevntes regissør Bong Joon-ho har vært en viktig ambassadør for prosjektet.

For sikkerhets skyld er hovedrolleinnehaver Steven Yeun nominert i kategorien beste skuespiller som førstemann med asiatisk bakgrunn. Sånt får ekstra symbolsk vekt når minoriteten har opplevd flere tilfeller av hatkriminalitet i USA i vinter – men teamet bak filmen forventet ikke for mye foran premieren under Sundance-festivalen i fjor, heller.

– Da vi laget filmen, prøvde vi simpelthen å overleve og få den ferdig. Budsjettet var knapt, med få opptaksdager, så det var en strabasiøs innspilling. Jeg hadde ingen forestilling om hva som skulle følge – det har vært en sprø reise. Jeg er helt rørt av publikumsreaksjonene.

Hjerteknuser

Skikkelsen som virkelig napper i hjerterøttene, er guttungen David. Han spilles av Alan Kim, som var syv år da Chung plasserte ham foran kamera. Nylig undertegnet han en agentkontrakt i Hollywood, ifølge bransjebladet Variety.

– Vi lette etter barn som aldri hadde spilt før, og som var flytende i koreansk og engelsk. Fordi koreansk-amerikanerne er spredt over hele nasjonen, sendte casting-sjefen vår flyveblader og eposter i alle retninger. Alan kvitterte med en fantastisk auditiontape fra California.

Chung smiler.

– Da vi fikk ham ned til prøvespilling med Steven, var vi en smule bekymret, fordi han var den yngste av samtlige kandidater. Men så fort disse to begynte å jobbe sammen, var de utrolige. Det var da det slo meg at det kom til å bli en spesiell film.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.