Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mangefasettert. Kjedsomhet, alkohol og gamle karnevalstradisjoner. Forfatter og kunstner Martin Dammann tror det er flere årsaker til soldatenes crossdressing.

Mangefasettert. Kjedsomhet, alkohol og gamle karnevalstradisjoner. Forfatter og kunstner Martin Dammann tror det er flere årsaker til soldatenes crossdressing.

Her kler nazi-soldatene seg ut som kvinner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tyske soldater i ukjent drakt i ny fotobok.

Tynne, muskuløse menn med hår på brystet. Og med BH, sminke og smykker, i tett omfavnelse med uniformerte nazioffiserer. Soldater i lange kjoler, korte skjørt, skaut og parykk.

De 118 fotografiene Martin Dammann har samlet i sin nye bok, «Soldier Studies: Crossdressing in der Wehrmacht» gir et ukjent bilde av livet til tyske soldater under annen verdenskrig.

Fakta: «Soldier Studies: Crossdressing in der Wehrmacht»

Av Martin Dammann.

Utgis på forlaget Hatje Cantz.

Dammann er kunstmaler og fotograf. Han har i flere år reist rundt for å kjøpe inn bilder til Archive of Modern Conflict i London, som har en av verdens største samlinger av private krigsbilder, og han har brukt bildene som inspirasjon til sine kunstmalerier.

Lengsel

Underveis kom han over mange amatørfotografier av nazi-soldater utkledd som kvinner. «Scener som definitivt sto i motsetning til den nasjonalsosialistiske ideologien», som forlaget Hatje Cantz skriver i en pressemelding. Homoseksualitet var forbudt, men på bildene ser man menn i tett, lykkelig kontakt med menn – riktignok utkledd som kvinner.

De fleste fotografiene kommer uten detaljer om hvem som er på bildene, hvor de er tatt, hva anledningen var. Til det tyske magasinet Der Spiegel sier Martin Dammann at han mener bakgrunnen for opptredenene er en «lengsel etter kvinner, kanskje også etter menn, men også et sterkt element av eskapisme samt burleske og karikerende elementer».

Tyskspråklige land har dessuten en lang tradisjon for at menn ifører seg kvinneklær i forbindelse med karnevalene på vinteren. Kanskje gjorde det at terskelen for å bytte uniform med kjole og skjørt var lavere.

Utløp for følelser

Dammann sier i et intervju med den tyske tv-kanalen N-tv at han tror alkohol og kjedsomhet også kan ha spilt en stor rolle.

– Krigens realitet består i stor grad ikke av kamphandlinger og fare, men av kjedsomhet, dumme eksersiser og organisering av hverdagslige gjøremål, sier han.

I et etterord i boken skriver sosiologen Harald Welzer at det ikke er noe eksotisk over soldatenes oppførsel. Tvert imot mener han crossdressingen viser normalt utløp for menneskelige følelser, om enn i en permanent nødssituasjon.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.