Han fotograferte Bergen hver dag i mai

Tekst

Vil du få varsel hver gang Helge Skodvin publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
<p>Bergen 3.mai. Giv akt! Marius Krog Bexrud er bare 25 år, men har lang fartstid som gamlekar allerede. Det er 160 år siden stiftelsesdagen til Nordnæs Bataillon. Det skal trommes, det skal feires, det skal marsjeres. Mye. Det er mange timer til han kan legge hatten på hyllen for i år. Neste år er det 161 års jubileum. Det skal også feires.</p>

Bergen 3.mai. Giv akt! Marius Krog Bexrud er bare 25 år, men har lang fartstid som gamlekar allerede. Det er 160 år siden stiftelsesdagen til Nordnæs Bataillon. Det skal trommes, det skal feires, det skal marsjeres. Mye. Det er mange timer til han kan legge hatten på hyllen for i år. Neste år er det 161 års jubileum. Det skal også feires.

Her er resultatet.

Hver gang jeg viser gjester rundt i et høst- og vinterstille Bergen, sier jeg: «Beklager regnet, men kom tilbake i mai.»

Fakta: «Vi kan ikke klage»

En fotografisk kjærlighetserklæring til Bergen i mai av Helge Skodvin, født i Bergen i 1968.

helgeskodvin.no

@hskodvin

Bergen er en by som elleve måneder i året lengter etter at mai skal begynne. Da er det av med gummistøvlene og på med flosshatten. Bergen i mai er boller, brus og ballonger.

Det er marsjering og marsipan. Fridager, buekorps, festspill, konfirmasjoner, oppholdsvær, nattjazz, Brann-optimisme, turister, utepils, blomstring og nasjonaldag.

Andre steder i landet er mai en forsmak på sommeren, et vorspiel. I Bergen er mai selve festen.

For vi vet at regnet kommer.

1. mai: «Kamerater! Kamerater!» Paraplyer, paroler, byen, mai, regn, kjærlighet.

2. mai: Nu kör vi! Sesongen er for alvor i gang. 330 cruisebåter og rundt 600.000 cruiseturister besøker Bergen i 2018. Studier ved Universitetet i Bergen viser at mellom 20 til 40 prosent av cruiseturistene aldri går i land. Og at de som gjør det, bruker mindre penger enn først antatt. Turistene går mette i land, hilser på elgen på Bryggen og går sultne om bord.

3. mai: På med hvitskjorten. Svart dress og flosshatt. Nordavinden kan rive godt på Tollbodallmenningen, best å ta på trenchcoaten. En liten paraply, sånn i tilfelle. Gjerne en dram eller to innabords. Medaljene. Endelig klar! Den viktigste dagen i kalenderen. Nordnæs Bataillons stiftelsesdag – gamlekarenes dag. Rett i ryggen, gutter! 160 år i år. Samhold, taler, pissing på kaien, respekt, repetisjon. Snakkes neste år!

4. mai: Rød eller blå? Før fortalte fargen hvilken retning du tok, hvilken type du var. Nå kan du velge farge og russedrakt fritt. Tvillingene Marte og Ingrid fra Fyllingsdalen er klare.

5. mai: Rosa, rød, oransje, hvit og turkis er de varmeste fargene. Katolsk konfirmasjon og vietnamesisk catwalk på Nygårdshøyden

6. mai: «Ja visst går det ont når knoppar brister», men hallo, det er jo ganske gøy også. Bertine og Synne og de andre konfirmantene tuller og fjaser de siste meterne før nervøsiteten og usikkerheten og spenningen og alvoret tar overhånd i Johanneskirkens våpenrom.

7. mai: Slipp hestene fri. Den kaldeste vinteren siden 1879 er over. For en snau måned siden var det minus fem. Kjøre Mustangen til byen, parkere på Bryggen. Ta på solbriller, tenne en røyk, preike drit. Lykke.

8. mai: Vi må aldri glemme. Torstein Holmås og Sjøforsvarets musikkorps spiller på Solheim æreskirkegård. Statsråd, kommandant og varaordfører taler. Ord blir borte i vinden. Setninger blir skjult av bussrute 10. Avsnitt forsvinner i dårlig mikrofonteknikk. Men det gjør ingenting. Det er sånn det skal være. Vi skjønner hva de mener. Vi glemmer aldri.

9. mai: Wow! Årets varmeste dag til nå. 24,4 grader. Emmy, Anna, Sarah og Mia gir alt i vannkrig. – Ikke sprut på meg, jo sprut på meg. Please, sprut på meg, please!

10. mai: Gudbjartur Heimlys er ute og flanerer. Med dobbel hatt, blådress og midtstilt skarabé. Holdning som en general. – En god fotograf finner en god bakgrunn. Dette er ikke en god bakgrunn, sier han. – Vet du ikke hvem jeg er? Der røpet du din uvitenhet. Takk for nå!

11. mai: Ok, Bergen. Du leverer.

12. mai: Bukke, nikke, neie! Noen har bursdag i Torgny Segerstedts vei nummer 17.

13. mai: Det drar seg til i Byparken. Alt blomstrer. Samtidig. Våren lar seg ikke stoppe.

14. mai: Trenger du en konfirmasjonskake? Noe til nasjonaldagen? Sugen på noe søtt? En konditor i Christian Michelsens gate tar marsipanen i forsvar.

15. mai: Diamanter og kirsebær rundt Lille Lungeårdsvann. Norges mest fotograferte trær gir alt de har. Men de begynner å bli litt sliten. En snau uke med intens sjarm krever. Bare hold ut til søttendes!

16. mai: Norge i rødt, hvitt, blått og brun saus. Best å kjøre på med hverdagsmat. Blir ikke mye fiskekaker i morgen.

17. mai: Atter er dagen opprunden! Klokken er kvart over seks om morgenen. Medaljer og sko er pusset, sjakett renset, flosshatt børstet og sløyfer strøket. Gratulerer med dagen! 17. mai-komiteen fyrer seg opp med skillingsboller med tung patos i svingene, før avmarsj i morgenprosesjonen klokken 07:00 i Dreggen.

18. mai: Husker du da du bar meg hjem? Den dagen vi møtte hverandre. Det var i 2018. Etter den 17. mai festen. I Øysteins gate. Du var så sterk. Klokken var sånn rundt fem på morgenen. Husker du?

19. mai: Det er en jungel der ute på Festningskaien. Et zoologisk lavterskeltilbud. De fire store: sjiraff, elefant, ape, pappaer.

20. mai: Søndag ettermiddag. Første pinsedag. Det er helt stille på Laksevåg. Ikke et hammerslag. Eneste som høres, er latter og hyl fra bursdagsbesøket til tvillingene Oviya og Kavya. I bakgrunnen troner kranen på gamle Laksevåg verft. Den ble satt opp i 1973 for å kunne brukes til arbeid på de første oljeplattformene. I sin tid verdens største kran.

21. mai: For noen år siden streifet denne bamsen rundt på Svalbard, syv år gammel. Han lå på isen og jaktet på klappmyss og ringsel. Fikk han ferten, reiste han seg på bakbena og brukte sin voldsomme vekt og kraft, og skjøt fart mot isen og byttet med den enorme fremkroppen. Nå har han flyttet til Bryggen i Bergen. Han er blitt isbjørnen Ivar og bruker mesteparten av dagen på å bli klemt av kinesiske turister og korpulente tyskere i skinnvest.

22. mai: Farlig vakker. «Gullregn er giftig og kan være dødelig giftig ved høyt inntak. Symptomer på gullregnforgiftning er intens trøtthet, oppkast, koma, frådende munn og ulikt utvidede pupiller.» Kilde: Wikipedia.

23. mai: Kulturkjerring, ahoy! Festspillene åpner på Torgallmenningen.

24. mai: I minuttene før Festspillutstillingen til Torbjørn Rødland åpner, i sekundene før dronning Sonja ankommer, er området utenfor Bergen Kunsthall det stedet med høyest kulturell kapital per kvadratmeter i hele Nord-Europa.

25. mai: Fredag etter arbeidstid i Lyshovden borettslag. Det er ingen hast med middagen. Alt er lys, alt er varme, alt er pastell.

26. mai: Knall i padden! Preben Emil Torgersen fra Laksevåg Bueskyttere klinker til. Lyske, lår og legg. Han vinner «Parade for fanen» under Buekorpsenes dag på Festplassen.

27. mai: Tykk og fet og full og seriegull! Brann slår Rosenborg 2–1 på Lerkendal og minst 22–1 på Fotballpuben. Brann leder serien med seks poeng. Ska gullet hem? Ja, for faen! Gullet ska hem! Alt er mulig, og det er mange timer til mandag.

28. mai: Varmen gir seg ikke. Det nærmer seg 30 grader i Solheimslien. Ungene til Tesfu krever bading. Nå! Han må bare en tur ned på bensinstasjonen for å få luft i bassenget først.

29. mai: Det handler om bærekraft på NHHs vårkonferanse. Om digitalisering. Ny teknologi. Men det er så varmt, så varmt. Dressen kniper, slipset strammer og luften står stille. Kaffepausene i skyggen er den nye oljen.

30. mai: Herre jemini! Kein Lusekofte heute! Ny varmerekord i Bergen. Aldri før har det vært målt en varmere dag. 31,2 grader i skyggen og rundt 9000 cruiseturister på Bryggen.

31. mai: Det er to timer igjen av mai. Det er mer en nok tid til en selfie. #amazingview #awesomeday. Solen er på vei ned, men Fløibanen pumper enda folk opp, opp, opp! #bergenlove

131

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner