Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Turnerd. I studentmiljøet på NTNU lærte Randulf Valle at det å starte et prosjekt fører med seg langt mer enn man klarer å se for seg.

Turnerd. I studentmiljøet på NTNU lærte Randulf Valle at det å starte et prosjekt fører med seg langt mer enn man klarer å se for seg.

Gammel rocker med doktorgrad fra NTNU nerder om friluftslivet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Thomas T. Kleiven publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Til trofaste podkastlytteres store glede.

Som barn leste Randulf Valle (48) Gausdal folkebibliotek tomt for bøker om livet under åpen himmel. Konfirmasjonspengene ble investert i telt som han slet ut på tur i Langsua nasjonalpark. Etter videregående endret utelivet karakter.

– Det ble veldig mye øl og rock. Jeg var mer nede på det røde runde Samfundet enn oppe på Gløshaugen, sier Valle om tiden som kjemistudent ved NTNU.

Årene i det trønderske studentmiljøet ble avgjørende da han mange år senere bestemte seg for å satse på egen podkastproduksjon.

– Jeg traff ressurssterke folk uten begrensninger og lærte at du ikke skal være redd for å prøve. Setter du i gang med ting, så skjer det ting.

Fakta: «Uteliv»

Uavhengig podkast om friluftsliv.

Lages fullt og helt av Randulf Valle.

Første episode ble publisert i januar 2019.

Katalogen består nå av over 130 episoder.

De fleste er gratis å lytte til, men de som støtter prosjektet via frivillig betalingsløsning, får tilgang på noe mer innhold.

Spesialfelt

Under arbeidet med doktorgraden om aluminiummetallurgi våknet Valles gamle turinteresse til liv. Han oppfylte barndomsdrømmen om å padle den kanadiske Thelon-elven. Deretter gikk han New Zealand på langs og krysset Nordvestpassasjen på ski.

De lange turene åpnet dører til mediebransjen, så han kom aldri i jobb som sivilingeniør. Istedenfor livnærte han seg som journalist og forfatter – med friluftsliv som spesialfelt. Siden har han gitt ut åtte bøker og skrevet utallige artikler om livet under åpen himmel.

For fire år siden bestemte han seg for å prøve en ny formidlingskanal. Det skjedde etter å ha blitt fascinert av podkasten «Taakeprat», hvor programleder Even Hauen holdt på lytteren i timevis gjennom smale temaer.

– Da tenkte jeg at også jeg har historier folk har lyst til å høre. Den gang hadde jeg ikke en forretningsplan eller tanker om at dette skulle bli et levebrød. Jeg ville bare prøve og se om jeg fikk det til.

Nerding

Valles mål var å lage 100 episoder av podkasten «Uteliv». Nå har han publisert mer enn 130 lydfiler. I tillegg til å samtale med landets største utelivskjendiser har han dykket inn i friluftslivets smaleste temaer: drivstoffeksperter som snakker om hva slags bensin du bør velge til primusen, Sintef-forskere som går i dybden på industristandarder for soveposer, og professorer i fysikalsk kjemi som forklarer hva som egentlig skjer inne i gassboksen når du fyrer opp din multifuel-brenner.

– Jeg skal ikke påstå at dette er et altruistisk prosjekt, men jeg tenker at det ikke er så dumt å gi folk reell informasjon, samtidig som jeg forteller historier de har godt av å høre. Spesielt når jeg opererer i krysningspunktet mellom natur, friluftsliv og naturvitenskap synes jeg dette er langt mer meningsfylt enn å bare dra på tur og så skryte av det etterpå, sier Valle.

Liv laga

Gjennom folkefinansieringsplattformen Patreon har Valle gjort podkasten til inntektskilde. Omtrent 500 personer gir hver måned et fast frivillig beløp. Per nå gir dette månedlige inntekter på cirka 20.000 kroner, ifølge podkasteren.

– Drivkraften er ikke å nå ut til så mange som mulig, men å nå ut til så mange som mulig av dem som liker det jeg vil lage. Samtidig ønsker jeg å avsløre noe av den fordreide informasjonen vi blir bombardert med fra utstyrsprodusenter. Mye av dette er lett å avsløre med grunnleggende naturvitenskap.

I snitt runder hans episoder 5000 avspillinger, men de mest populære oppnår det dobbelte. Til sammenligning oppgir Den Norske Turistforening at deres podkast, Utestemmer, snitter på omtrent 10.000 avspillinger.

– Motivasjonen er tilbakemeldingene fra de som hører på. Jeg merker at dette har en plass i folks liv. Det betyr noe for dem, sier Valle.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.