Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lys tid. Siden 2003 har Leonid Tishkov tatt sin måne med på en reise verden rundt. – Min private måne bidrar til å gjøre vår jord til en magisk plass, som må bevares som den største skatten, sier han om lysinstallasjonen «Private Moon», som vises 1.–3. november i havnebassenget.

Lys tid. Siden 2003 har Leonid Tishkov tatt sin måne med på en reise verden rundt. – Min private måne bidrar til å gjøre vår jord til en magisk plass, som må bevares som den største skatten, sier han om lysinstallasjonen «Private Moon», som vises 1.–3. november i havnebassenget.

Ny kunstfestival vil lyse opp Oslo

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Et viktig aspekt ved festivalen er å få folk fra alle bakgrunner og i alle aldre ut i gatene.

– Jeg er selv kunstner, og etter å ha deltatt på lysfestivaler rundt om i verden, og sett hvordan folk strømmer ut i gatene for å se på lyskunsten, tenkte jeg at det ville være fint å få til det samme her, sier Anastasia Isachsen (42), kunstnerisk leder i Fjord Oslo.

Sammen med Frank Isachsen (50) står hun bak den nye kunstfestivalen, som første helgen i november viser lyskunst langs Havnepromenaden i Oslo, på Aker Brygge, Rådhusplassen og Akershusstranda.

Fakta: Fjord Oslo

Ny, gratis, kunstfestival som viser lyskunst 1.–3. november langs Havnepromenaden i Oslo.

fjordoslo.com

Månelyst

Det hele startet i fjor høst da de begynte å jobbe med ideen sin – «Å skape et positivt, inkluderende, sosialt og åpent kulturarrangement for alle i byen, og bringe folk og kunst ut i gatene i høstmørket.»

– En av de viktigste tingene var å få kommunen med på prosjektet, sier Isachsen om festivalen som støttes av Kulturetaten og Næringsetaten, i tillegg til flere private aktører.

I tillegg til å bidra med et av sine egne verk, har duoen valgt ut kunstnere fra Norge, Frankrike, Belgia, Estland, Russland og Ungarn, som bidrar med totalt syv verk.

Den ungarske kunstneren Lászlo Bordos har premiere på verket «Lysyntese», som er utviklet til Rådhusets fasade, og oppfordrer publikum til å vurdere om lys er like viktig for vår spirituelle overlevelse som for vår biologiske eksistens.

Den russiske kunstneren Leonid Tishkov viser verket «Private Moon», som forteller historien om en manns livslange forhold til månen. Siden 2003 har han tatt månen med på en uendelig reise rundt verden, fra Japan til USA, og nå til Oslo.

Norske Silje Thorsager Østby tar publikum med på en poetisk reise gjennom lys og tåke på bakken mot Kontraskjæret, og skaper et spill av lys og skygge i hvite nyanser.

Havnefest

– Et viktig aspekt ved festivalen er å få folk fra alle bakgrunner og i alle aldre ut i gatene for å oppleve samtidskunst, sier Anastasia Isachsen.

Festivalen er fullpakket med tekniske innovasjoner, og målet er å oppmuntre til ettertanke uten at det krever forkunnskaper.

– Vi ønsker også å aktivere byen i denne mørke tiden, og håper at festivalen kan vokse, slik at vi på sikt kan lage en skikkelig fest langs hele Havnepromenaden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.