Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gjør om galleri til supermarked for kunst

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anna Skavlan publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Man kan se på det på en litt ironisk måte.

Salgskupp. På hyllene til Sorgenfris supermarked blir det plassert fotografi, maleri, små statuer og andre kunstobjekt.

Salgskupp. På hyllene til Sorgenfris supermarked blir det plassert fotografi, maleri, små statuer og andre kunstobjekt.

– Vi gjør om galleriet til et supermarked. Man kan komme innom, plukke med seg kunsten man vil ha og ta den med seg hjem umiddelbart, forteller Vaar Bothner (30), som driver gallerikonseptet Sorgenfri på Majorstuen.

Fra 3. desember og frem til og med første uken i januar omgjør Bothner og partneren Ingrid Bredholt den kombinerte kaffe- og vinbaren, galleriet og konseptbutikken Sorgenfri til et «supermarked for kunst».

Lokalet strippes, og fylles med stålhyller med to- og tredimensjonale verk. Prislappene er fargerike og håndskrevne, som på dagligvarebutikken på hjørnet.

Riktignok er prisene høyere enn på et supermarked, men betraktelig lavere enn hos de fleste gallerier. Intet på hyllene koster mer enn 2000 kroner.

Og når de tømmes, fylles hyllene opp igjen med nye kunstverk. Blant reolene vil man finne både anerkjente kunstnere og nye navn, blant de førstnevnte er Christian Tunge, Trine Lise Nedreaas, Einar Grinde, Josefine Lyche og Bertil Greging.

– Tanken er at man skal komme inn og gjøre et skikkelig kupp, sier Bothner.

I Sorgenfri er vi opptatt av å vise frem et alternativ til forbrukerkulturen og det masseproduserte

Vaar Bothner – gallerigründer

Butikksjefene. Ingrid ­Bredholt (til venstre) og Vaar ­Bothner står sammen bak Sorgenfri og konseptet Artist ­Supermarked, som de arrangerer for andre gang i år.

Butikksjefene. Ingrid ­Bredholt (til venstre) og Vaar ­Bothner står sammen bak Sorgenfri og konseptet Artist ­Supermarked, som de arrangerer for andre gang i år.

Fakta: Sorgenfri

Galleri, konseptbutikk, kafé og vinbar i Sorgenfrigata 16 i Oslo.

Åpnet i desember 2019.

Artist Supermarked er åpent fra 3. desember til 7. januar.

sorgenfri.store

Dagligvarer

Ideen til Artist Supermarked kommer blant annet fra verket «The Store» (1961), av den svensk-amerikanske popkunstneren Claes Oldenburg. Han laget kunstobjekter av ulike dagligvarer, malt i sterke farger og utstilt på glasshyller.

– Man kan se på det på en litt ironisk måte. I Sorgenfri er vi opptatt av å vise frem et alternativ til forbrukerkulturen og det masseproduserte. Derfor ønsket vi å skape et konsept der vi selger unike kunstverk fra norske kunstnere i et supermarked, som er tilgjengelig for alle, sier Bothner.

Hun var en av D2s ledestjerner i år, for sin innsats med Sorgenfri som prosjekt for å fremme bærekraftige verdier.

– Det er masse buzz rundt kunstverdenen, og jeg tror vi kan senke den terskelen slik at flere, og yngre, våger å engasjere seg og investere i kunst, mener Ingrid Bredholt.

– Det er en av grunnpilarene våre: Det skal være mer tilgjengelig.

Sorgenfri

Det lille lokalet på hjørnet av Sorgenfrigata og Ole Vigs gate er blitt en populær møteplass, der det er mulig å kjøpe kaffe med plantemelk på dagen, naturvin på kvelden – og kunst, klær og møbler.

Bredholt og Bothner vil at Sorgenfri skal fremme kunstnere som vektlegger solid håndverk, det duoen fremhever som antitesen til masseproduksjon.

– Det er tanken til Sorgenfri, å skille mellom et originalt produkt og det som det finnes store mengder av, sier Bredholt, og fortsetter:

– Mange ser ikke forskjellen på en keramisk skål fra for eksempel H&M Home, og noe en kunstner har jobbet med over lengre tid. Vi vil at folk skal lære å se forskjellen og ikke minst verdien i det originale og håndlagde.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.