Dyrekeramikk. Picasso satte gjerne sammen tradisjonelle keramiske former – hanker, halser, kropper – på nye måter. Her er «Liggende geitekilling» fra 1947–1948.

Dyrekeramikk. Picasso satte gjerne sammen tradisjonelle keramiske former – hanker, halser, kropper – på nye måter. Her er «Liggende geitekilling» fra 1947–1948.

Unik Picasso-utstilling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyunn Rishøi Hedemann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den spanske kunstneren skapte flere tusen keramiske arbeider. For første gang stilles over 150 av dem ut for et skandinavisk publikum.

Sommeren 1946 drar Pablo Picasso (1881–1973), som da er i 60-årene, på en keramikkutstilling i sørfranske Vallauris. Besøket blir et vendepunkt: Picasso fatter interesse for keramisk kunst, flytter til Vallauris, får fast plass i keramikkverkstedet Madoura og produserer – parallelt med maleriene, tegningene, skulpturene og de grafiske arbeidene – rundt 4000 keramiske objekter.

Fakta: Picasso Keramik

Utstilling på danske Louisiana, står til 27. mai.

louisiana.dk

Nå vier det danske kunstmuseet Louisiana vestfløyen til 150 av disse arbeidene, skapt mellom 1947 og 1964. En del av dem er bruksgjenstander som allerede var i produksjon hos Madoura – tallerkener, kanner og fat der Picasso «bare» har bearbeidet eller malt overflaten.

Andre igjen er mer skulpturelle, mange er bruksgjenstander Picasso har omgjort til figurer; på én vase er hanken blitt en kvinnearm, på en annen er den blitt en slange.

Motivmessig er Picasso seg selv lik, også i keramikken: Motivene er preget av flora og fauna fra middelhavsområdet, mytologiske figurer – og kvinner.

Vase à deux anses décoré d'une tête de faune et d'une chouette, 1961.

Cruche provençal dite "Bourrache": Serpent, 1952.

Corrida, 1948.

Femme à l'amphore, 1947-48.

Hirondelle, 1947.

Oeil et taureaux, 1957.

16

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner