Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
D2 kårer 30 under 30 år. Kjøkkensjef på restaurant Jimmy Øien (26), artist Ella Marie Hætta Isaksen (21) og nordisk bærekraftssjef i Storebrand Marcus Bruns (26) er nominerte.

D2 kårer 30 under 30 år. Kjøkkensjef på restaurant Jimmy Øien (26), artist Ella Marie Hætta Isaksen (21) og nordisk bærekraftssjef i Storebrand Marcus Bruns (26) er nominerte.

D2 kårer ledestjerner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Dagens Næringsliv kårer Norges 30 viktigste ledestjerner under 30 år.

Les hele kåringen her: Dette er 30 ledestjerner under 30 år 2019

– I løpet av våren skal Dagens Næringsliv og avisens fredagsbilag D2 kåre de 30 viktigste ledestjernene under 30. Vi trenger lesernes hjelp til å nominere, sier Live Fedog Thorsen, reportasjeleder i D2.

Dagens Næringsliv er på jakt etter unge og uredde mennesker som gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper vil gjøre Norge og verden bedre og mer bærekraftig de neste tiårene. Avisen ønsker å lete bredt: Tanken er at en ledestjerne kan finnes i alt fra næringsliv, forvaltning, landbruk, politikk og forskning til idrett, kultur og frivillige organisasjoner.

Fakta: 30 under 30: Ledestjerner

Dagens Næringsliv og D2 kårer 30 under 30 som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

En ledestjerne kan finnes i alle felter – fra kultur og næringsliv til sport og politikk.

Ledestjernene ble presentert i D2 21. juni 2019 og på nett her.

– Verden står overfor store utfordringer. Vi vil finne dem som jobber med løsningene, presentere hvem de er og høre hva de har å si, sier Ingrid Røise Kielland, prosjektleder for kåringen.

Dagens Næringsliv har fått hjelp av en jury som vil kåre Norges 30 viktigste ledestjerner under 30 år.

– Vi trenger å løfte frem unge som kan lede samfunnet i en bærekraftig retning, sier Mai Oldgard i Telenor, som sitter i juryen.

– Jeg vil se etter ledere som kan vise til konkrete resultater med potensial til å skaleres opp. Det kan bli mye prat om bærekraft og vi trenger løsninger som faktisk funker, og som kan nå mange mennesker.

17

Vi har det travelt

På spørsmål om hva han vil se etter i en ledestjerne, sier jurykollega Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta:

– Den følte forpliktelsen til å faktisk prøve å få ting gjort. Ting som har eksempelvirkning til etterfølgelse og gjør en forskjell, når det gjelder klima, miljø og det grønne skiftet. All aktivitet og alt fokus som går i den retning, har vi en forpliktelse som enkeltmennesker til å støtte, og projisere til et større publikum. Det er svaret på hvorfor jeg har lyst til å sitte i juryen og hva jeg anser som viktig i arbeidet fremover.

Han legger til, ikke bare på vegne av juryen:

– Vi har det litt travelt.

Her er juryen som skal kåre ledestjerne 30 under 30:

Cilia Holmes Indahl, administrerende direktør i investornettverket Nordic Impact. Se video her

Hege Yli Melhus Ask, konsernsjef i NHST Media Group.

Jenny Skavlan, kreativ direktør for gjenbruk-appen Tise. Se video her

Kjetil Trædal Thorsen, partner i arkitektfirmaet Snøhetta.

Mai Oldgard, direktør for bærekraft i Telenor Group.

Mari Sundli Tveit, rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Magiske rester

Kokken Jimmy Øien er en av de nominerte. 25-åringen, som tidligere har vært del av kokkelandslaget og vunnet den internasjonale gourmetkonkurransen Bocuse d'Or, er kjøkkensjef på restauranten Rest i Oslo. Spisestedet bruker råvarer som ellers ville blitt kastet, og ble belønnet med toppscore da Dagens Næringslivs matanmeldere kom på besøk i 2018 – «Rest serverer himmelsk søppel», var skussmålet.

– Det er utrolig viktig at vi ikke sløser med maten vår, sier Øien.

– Det er mye morsommere å ta i bruk ressursene som blir til overs, og gjøre de helt magiske.

Andre nominerte er artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen (21), som forener naturvern, joik og elektronisk musikk, og Marcus Bruns (26), som nylig ble nordisk bærekraftssjef i forsikringsselskapet Storebrand.

– Men vi trenger mange flere, og derfor ønsker vi tips fra leserne, sier prosjektleder og journalist i D2 Ingrid Røise Kielland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.